Factoring innebär kortfattat att företag antingen intecknar sina fakturor hos ett factoringbolag, alternativt säljer dem till samma aktör. Vid inteckning används fakturan som säkerhet, vilket i praktiken innebäratt kundfakturan pantsätts. Efter det har företaget möjlighet att belåna fakturor oftast mellan 70-95% av värdet, inklusive moms. Vid fakturaköp så säljer istället företag fakturorna till factoringbolag och de försvinner således från företagets balansräkning.
Detta kan vara nödvändigt för att frigöra kapital samma dag som fakturan skickas till kunden. Företagets uppbundna kapital minskar och istället kan företaget hantera sin ekonomi mer effektivt - ökade affärer och ökad tillväxt.
Factoring möjliggör att företag kan stärka sin likviditet i väntan på inbetalning. Genom att använda kundfakturor som säkerhet kan företag istället för att vänta på betalningar, som vanligtvis betalas in av kunden inom 30-90 dagar, frigöra kapital redan idag. Företaget får dessutom mer tid till att fokusera på kärnverksamheten istället för att hantera fakturor. Factoring är alltså ett verktyg för att få företag att växa och för att bli av med delar av sin administration.
En avgörande komponent i factoring är hur mycket factoringbolagen är villiga att finansiera dina fakturor till, vilket baseras på en kombination av hur din försäljning till de olika kunderna ser ut samt kundernas kreditvärdighet. Efter att ett beslut har fattats sker processen i fyra enkla steg.
Du säljer dina produkter/tjänster till din kund
Fakturan skickas till kund med information om att den blivit såld
Inom 48 timmar finansieras fakturan och du får betalt
Din kund betalar enligt instruktionerna på fakturan
När du bestämmer dig för factoring är det viktigt att du förstår dig på hur bokföringen går till efter att en faktura blivit överlämnad som säkerhet. När parten som hanterar factoring har gjort en överföring på kapitalet som lånas till ert företagskonto är fakturan fortfarande obetald. Därför ska den markeras som obetald fram tills dess att kunden gjort sin inbetalning till factoring parten. Då meddelas ni att fakturan är betald. När detta bokförs räknas factoring som ett lån. Många väljer att skapa ett avräkningskonto under 19-serien i kontoplanen.
När en faktura säljs till ett factoringbolag försvinner denna istället från din balansräkning. Du kvittar alltså fakturabeloppet mot vad du får betalt från factoringbolaget samt kostnaden förknippad med försäljningen av fakturan.
Faktura belåning innebär att du belånar alla dina fakturor hos banken/kreditinstitutet. I och med att fakturorna är belånade, behåller du även kreditrisken (dvs. risken att din kund inte betalar). Belåningen sker normalt mellan 70-90% av fakturabeloppet, vilket du får ut så fort fakturan skickats. Resterande belopp betalas till dig när din kund betalat.
Fakturaköp betyder att du faktiskt säljer din faktura till banken/kreditinstitutet. Detta kan ske med eller utan regress; dvs. att du behåller kreditrisken (med regress) eller att factoringleverantören tar över den (utan regress). Till skillnad från fakturabelåning får du ut 95-99% av fakturabeloppet när fakturan skickats vid en försäljning av den. Däremot betalas inget resterande belopp ut.
Alla bolag (aktiebolag, enskilda firmor, handelsbolag, kommanditbolag) kan söka om factoring erbjudanden via KOMPAR, oavsett storlek eller ålder. Baserat på era förutsättningar tar vi in erbjudanden från rätt aktör.
Säkerhet är vår högsta prioritet på KOMPAR och vi säkerställer att all data hanteras på ett konfidentiellt sätt. Vi är skyddade av certifikat och all våran data är krypterad. Endast behöriga personer har tillgång till datan.
Vi jobbar även med partners som inte använder UC. Ni kan med andra ord undvika en UC check om ni vill undvika det. Säg bara till när ni pratar med en av våra rådgivare.
Ovanstående gäller generellt för företagslån där underskrift sker via BankID. Ett par enstaka långivare som vi jobbar med hanterar däremot underskriften av skuldebrevet via post, vilket du skriver under och returnerar. När långivaren fått ditt skuldebrev tar det 2-3 dagar innan pengarna är på ditt konto. Har du frågor om detta är våra rådgivare alltid tillgängliga att besvara dem.
Vi jobbar med flera olika kreditgivare för att kunna hitta bäst villkor för er fakturaköp eller fakturabelåning. Våra partners är registrerade hos finansinspektionen och lägger stor vikt vid att bedriva seriös långivning.
Har du frågor eller funderingar?
Så hör en av våra rådgivare av sig