Företagslån utan UC

4 av 5 nya jobb skapas av små och medelstora företag, enligt den svenska regeringen. Extern finansiering i form av företagslån kan behövas. Hur får man det? Vad är möjligt? Hur kan du få finansiering?

Företagslån utan UC
  • Agnes Sitarz
    Agnes Sitarz
  • 3
    minuters läsning
  • Senaste uppdatering:
    August 22, 2022

I artikeln kan du läsa om

  • check
    Företagslån utan UC - vad är det?
  • check
    Kort fakta om UC
  • check
    Endast 1 UC med KOMPAR

Varför Kompar?

  • check
    Jämför över 20 olika långivare
  • check
    Personlig rådgiving
  • check
    Enkel ansökan med svar inom 24h!
Ansök nu

Små och medelstora företag blir allt fler på den svenska marknaden och under år 2019 beräknar man att det finns ca 1150 014 företag i Sverige. Antalet företag som startats ökar från varje år och är en enorm viktig drivkraft i det svenska näringslivet. 4 av 5 nya jobb skapas av små och medelstora företag. Ju fler företag som etableras desto större och varierande behov observeras för extern finansiering. Alla bolag har olika slags förutsättningar, erfarenheter, finansiell historia samt branschspecifika krav och behov. Extern finansiering i form av företagslån kan behövas till allt från inköp av varor, säsongsvariationer, expansion, marknadsföring eller för att hantera tillfällig likviditetsbrist. Egenföretagare kan på grund av olika skäl eller livssituationer behöva ta företagslån till väldigt specifika och personligt anpassade villkor. Som egenföretagare kan det vara värdefullt att känna till olika möjligheter för låntagning och vad man bör tänka på när man letar efter finansiering till sin verksamhet.

Företagslån utan UC - vad går det ut på?

I den här artikeln vill vi bekanta dig med lite grundläggande information om begreppet företagslån utan UC (Upplysningscentralen). Det är ett lån i samband med vilket en kreditupplysning ej registreras i UCs register. Att låna pengar till sitt företag utan UC går i korthet ut på att en företagare ansöker om ett företagslån hos en långivare som använder sig av ett annat kreditupplysningsbolag än UC, som till exempel CreditSafe eller Bisnode. I de flesta fall använder långivare sig av UC (Upplysningscentralen) för att analysera din kreditvärdighet, vilket gör att du får fler kreditupplysningar som leder till försämrad kreditvärdighet. KOMPAR samarbetar med ett par långivare som erbjuder företagslån utan UC och använder sig istället av ovannämda andra kreditupplysningsbolag.

Långivare som använder sig av andra kreditupplysningsbolag än UC satsar i de flesta fall på att erbjuda högkostnadskrediter, så kallade snabblån. Man bör dock som potentiell låntagare vara medveten om att sådana högkostnadskrediter ofta går “hand i hand” med en effektiv ränta som uppgår till referensräntan plus 30 procentenheter. En referensränta innebär en räntesats som bestäms en gång per halvår av Riksbanken.  

Enligt uppgifter från Konsumentverket infördes år 2018 nya regler inom konsumentkreditlagen som innebär att ett tak så kallat räntetak ska finnas och reglera hur hög kostnaden i samband med det lån får vara. Ett räntetak betyder att räntan ej får vara högre än referensräntan +40%, och ett kostnadstak däremot bestämmer en gräns gällande hur mycket en låntagare ska behöva betala för ett lån. Detta gäller endast för konsumentkrediter.

Kort fakta om UC (Upplysningscentralen)

UC AB är Sveriges största kreditupplysningsbolag, som erbjuder kreditbevakning, kreditupplysningar och beslutunderlag i samband med kreditbedömningar. UC är verksamma sedan år 1977 på den svenska marknaden. I dagsläget utför de kreditupplysningar för den offentliga sektorn, företag och privatpersoner. 

Du kanske funderar över vad för slags uppgifter som UC har om dig, ditt företag och din finansiella situation? Här nedan nämner vi lite kort vad för slags information UC lagrar om dig i sitt register: uppgifter om din inkomst från en tidsperiod på 2 år tillbaka i tiden, om du har några betalningsanmärkningar eller skulder hos kronofogden, om du äger fastigheter och ifall du har beviljade lån. När det gäller företag så kan man kontrollera vad ens företag är värt, styrelsefakta, bokslut, nyckeltal och betalningsanmärkningar, det vill säga göra en företagsvärdering.

Du kan givetvis själv ta reda på exakt information som finns i UCs register om just dig eller ditt företag. Informationen som finns om dig i UCs register, lagras i olika tidsperioder beroende på vad det är för uppgifter. Till exempel en notering om betalningsanmärkning för privatpersoner lagras i tre år och varenda kreditupplysning finns kvar som en anteckning i ett år. Antal kreditupplysningar påverkar den potentiella låntagarens kreditvärdighet.   

Företagslån med KOMPAR - endast en UC kreditupplysning

Man bör som egenföretagare ha en klar och tydlig överblick över vad det är för slags företagslån som man behöver ansöka för, och ifall ett sådant ens finns att få utan UC. Det är främst företagslån på relativt små summor som ett fåtal långivare kan erbjuda utan en kreditupplysning hos UC. Ett bra alternativ är att jämföra låneerbjudanden och villkor från olika långivare och banker. Man bör som egenföretagare vara medveten om att långivare och banker specialiserar sig ofta på olika målgrupper med varierande behov och förutsättningar. Därför är det bäst att jämföra ett så stort antal låneerbjudanden som möjligt, för att hitta ett som passar just ditt bolag på bästa sätt. KOMPAR samarbetar med över 20 olika långivare och banker och det registreras endast  en kreditupplysning hos UC på företaget när du ansöker om företagslån via oss. Har du som företagare några frågor eller funderingar kring möjligheter om företagslån utan UC och med andra kreditupplysningsbolag är du självklart välkommen att kontakta oss via telefon eller mail.

Hur kan vi hjälpa dig?