Vad är ett Peer 2 Peer-lån?

Vad är ett Peer 2 Peer-lån?
10/9/2020

Ibland kan kreditmarknaden kännas som en djungel, i samband med att samhället blir allt mer digitalt kommer det även fram nya lösningar och produkter. Något som har blivit allt mer populärt inom de senaste 20 åren är den så kallade delningsekonomin eller sharing economy som det heter på engelska. Just Peer 2 Peer-lån, som vi kommer att bekanta oss med i det här inlägget är en extremt snabbväxande bransch inom delningsekonomi. Peer 2 Peer-lån förkortas med P2P och står för "person till person". Lånemodellen tillhandahåller ett annat sätt att låna pengar men också att investera pengar, det som är värt att nämna att P2P inte är en del av banksystemet.

Jämför företagslån helt kostnadsfritt

Låna upp till 7 miljoner kronor

Jämför +20 långivare & banker

Bäst villkor med flera erbjudanden

Låna upp till 7 miljoner kronor

Snabb ansökan - företagslån inom 24 h

Endast en UC registreras

Kompar erbjuder kostnadsfri rådgivning

Välj bäst företagslån

Välj det lån som passar ditt företag bäst, oavsett om det är räntan, amorteringen eller något annat

Fyll i din ansökan nu

Bank Id

Vad innebär Peer 2 Peer egentligen?

Peer 2 Peer är en affärsmodell där egendom delas mellan privatpersoner mot ersättning. Det är egentligen en rätt så vanlig affärsmodell som vi ofta stöter på i vår vardag inom olika branscher utan att ens tänka på det. Exempel på välkända företag som använder sig av P2P är Uber, AirBnb och Blocket. Peer 2 Peer affärsmodellen är något som även har börjat bli allt mer populärt på lånemarknaden. Nedan kommer vi att gå in lite mer i detalj på vad ett Peer 2 Peer lån är för något.

Vad är ett Peer 2 Peer-lån

Ett P2P-lån är ett alternativ till traditionella lån som går ut på att privatpersoner lånar av varandra istället för att låna av till exempel en bank. Fenomenet P2P-lån kallas även person till person-lån, crowdlending och marketplace lending. 

Hur ett Peer 2 Peer-lån fungerar

Ett Peer 2 Peer lån är ett lån som tecknas mellan två privatpersoner, det finns ett flertal plattformar på nätet som fungerar som ett verktyg för den här lånetyper. Det är viktigt att nämna att det inte är själva plattformen som lånar ut pengarna, utan fungerar som mellanhänder för en utlåning mellan investeraren och låntagaren. Det är alltså tre parter inblandade i samband med en P2P låntagning. Det är självklart “investeraren“, den person som lånar ut sina pengar till andra personer. Den andra parten är “låntagaren“, personen som vill låna pengar. Sedan är det “plattformen” där själva transaktionerna sker. Man kan ansöka om P2P lån med hjälp av olika förmedlingsföretag online. Sedan sammankopplas du med en eller flera investerare som finns på plattformen och vill låna ut pengar. Ibland kan det dröja innan förmedlaren hittar lämpliga investerare särskilt när det handlar om stora lånebelopp. Ifall låntagaren har en skuld hos Kronofogden kan det vara svårt att få ett P2P-lån beviljat. 

Än så länge är P2P lån inte så jättepopulärt i Sverige och något som fortfarande är i startgroparna. Däremot i USA så har P2P låntagning varit populärt rätt så länge. I Sverige har en del banker och finansbolag börjat erbjuda plattformar för P2P-lån. I och med att Peer 2 Peer lån fortfarande är ett relativt nytt fenomen i Sverige så ställs en del strikta regler för att en sådan låntagning ska kunna ske på ett säkert sätt. Man bör även vara medveten om att det kan uppstå en obalans mellan investeraren och låntagaren, vilket innebär väntetider. Alltså kan den här typen av låntagning inte vara den bästa lösningen ifall någon behöver låna pengar snabbt. Dessutom brukar P2P lån vara dyrare gällande ränta eftersom det är lån utan säkerhet. Genom vår plattform kan man inte ansöka om P2P lån, men ni kan få finansiering i form av företagslån.

Företagsfinansiering genom KOMPAR

Kompar är en innovativ tjänst som är helt kostnadsfri och ger dig en möjlighet att ansöka om företagslån och sedan jämföra olika erbjudanden från mer än 20 olika banker och finansbolag. Du som företagare väljer sedan det erbjudande som passar dig och ditt företags behov. Samtliga företagsformer som är registrerade i Sverige och aktiva kan fylla i en ansökan om företagslån på datorn, surfplattan eller mobilen. KOMPAR samarbetar med banker och finansbolag som lånar ut pengar till enskilda firmor, aktiebolag, kommanditbolag och handelsbolag. KOMPAR har redan hjälpt mer än 5000 företag från olika branscher att teckna förmånliga företagslån. 

138an Group AB ©2020