affärsplan
8/1/2020

Vad du bör undvika när du driver ett företag

Att äga och driva ett eget företag är en dröm för många personer. Du är din egen chef, förverkligar dina drömmar och jobbar mot att uppnå din vision. Men om sanningen ska fram så är entreprenörskapet inte en enkel väg, utan kräver mycket hårt arbete. Egenföretagare behöver ofta bygga upp kunskap och erfarenheter genom att göra sina egna misstag eller mindre genomtänkta beslut. Ingen tar din hand och visar dig vägen samt hur du ska lösa problemen, utan det är något du behöver göra själv. Med det här inlägget vill vi dela med av oss av några råda som kan hjälpa dig att undvika finansiella svårigheter för ditt företag.

1. Att inte ha en bra affärsplan

Att starta ett företag utan en affärsplan är inte en bra idé. En affärsplan fungerar som en checklista vilken hjälper dig och andra att förstå vad som är er affärsidé och hur ni har tänkt att realisera den. Det är alltid enklare driva ett bolag när man har en plan för framtiden då man kontinuerligt kan stämma av hur företaget förhåller sig till planen och om ens beslut hjälper en att uppnå den. Vissa banker och långivare kräver dessutom en affärsplan f när du ansöker om ett företagslån eller kredit, särskilt för höga belopp. Det är dessutom ofta ett krav från investerare. Så sätt dig ned och skriv ned en så bra affärsplan som möjligt, för att du måste övertyga andra om att din idé är lysande. För att det är väll?

2. Att inte skilja på företaget och privatlivet (i ekonomiska frågor)

Som egenföretagare har du troligtvis mindre fritid än andra, framförallt i ett tidigt skede av ditt företags resa. Du lägger troligtvis ned både hjärta och själ i företaget och gör allt för att uppnå de bästa resultaten som det går. När man jobbar så hårt för ens företag är det lätt att sluta skilja på företagets och ens egna pengar, vilket ofta är ett misstag som egenföretagare. Ett företag bör skiljas från ens privatliv då det har andra regler och ansvarsområden att förhålla sig till. I affärer så ligger fokusen ofta på att pengar ska generera mer pengar. Beslut som inte leder till att generera mer vinst för företaget är med andra ord inte bra beslut utifrån ett affärsperspektiv. Skiljer du inte på din egen och företagets ekonomi kan beslutet inför att åka på semester med familjen eller investera i en ny maskin för företaget bli svårt. För pengar betalda i ett företag betyder investeringar, medan pengar betalda i privatlivet betyder ofta spenderingar. Skiljer man inte på sin egen ekonomi och företagets ekonomi kan således beslut bli svåra.

3. Att inte förvänta sig det oväntade

Företagande kan liknas med vad man ser på TV eller sociala medier. På ytan verkar allt vackert och perfekt, men det är bara ytan. Ytan visar ofta inte detaljer och vad som sker i verkligheten. Och verkligheten är inte alltid vacker. Försök att tänka mer på framtiden och några steg framåt. Det är väldigt viktigt att försöka se framåt, då det är säkert att alla bolag går igenom tuffa tider då och då. Inga undantag. Genom att ha en uppfattning om hur saker och ting kan uteckla sig för ditt företag i framtiden så kan du undvika problematiska situationer till en viss del och hantera dem bättre när de väl dyker upp - för det kommer de. Sådana situationer kan vara allt från att hitta kompetent personal till att inte inte har tillräckligt med pengar på bankkontot för att betala fakturor. Det senare kan till exempel undvikas genom att bygga upp en likviditetsbuffert inför regniga dagar.

4. Inte vara proaktiv

Vi lever under 2010-talet. Tekniska framsteg, digitalisering och internet konsumenter och företag att automatisera en stor del av våra dagliga sysslor. Allting är gjort snabbare, mer precist och man kan till och med styra ett företag från andra sidan planeten. Digitalisering sparar framförallt en hel del tid för egenföretagare som har digitaliserat delar av sina arbetsprocesser. Om man lyckas spara tid, vad ska man göra med den? Åka på semester? Ja. Kolla på fler Youtube-klipp på katter? Visst, varför inte. Men finns det inte ett klokare sätt att spendera din tid? Klart det gör! Ta dig tid att kolla närmare på ditt företag och hur det går för det. Kanske ligger ett gammalt problem kvar som dök upp för ett par år sen men som ni har ignorerat då det inte funnits tid. Eller så kanske en av era anställda har en bra idé om hur ni kan utveckla ert erbjudande. Alternativt så har det funnits en tillväxtmöjlighet som ni inte har hunnit ta tag i tidigare. Var proaktiv och nyttja din tid till att ta hand om ditt företag, lösa problem som ligger kvar och utveckla bolaget samt era processer. Genom att vara proaktiv kommer ni vara förberedda för framtiden och kunna hantera situationer bättre i stunder när ni har begränsat med tid. Du kan vara säker att en proaktiv attityd kommer är förbättra saker och framförallt ditt företag. Var en proaktiv ledare, det är 2010-talet!