Skillnaden mellan företagslån med och utan säkerhet

Skillnaden mellan företagslån med och utan säkerhet
7/10/2021

Det finns många sätt att få finansiering för ditt företag, en möjlighet är att ta ett företagslån. Ett sådant kan användas för att driva ditt företag framåt och för ett flertal konkreta syften som till exempel inköp av utrustning, lager och oväntade utgifter. Det finns olika typer av företagslån när det gäller former av säkerheter som långivarna behöver. Här i artikeln nedan kommer vi att titta närmare på skillnaderna mellan företagslån med säkerhet och utan säkerhet.

Jämför företagslån helt kostnadsfritt

Låna upp till 7 miljoner kronor

Jämför företagslån

Jämför +20 långivare & banker

Bäst villkor med flera erbjudanden

Välj bäst företagslån

Låna upp till 7 miljoner kronor

Snabb ansökan - företagslån inom 24 h

Endast en UC registreras

Endast en UC registreras

Kompar erbjuder kostnadsfri rådgivning

företagslån ränta

Välj bäst företagslån

Välj det lån som passar ditt företag bäst, oavsett om det är räntan, amorteringen eller något annat

Fyll i din ansökan nu

Bank id is loading

Företagslån med säkerhet

Ett säkrat lån eller företagslån med säkerhet som det heter, är en av de mest populära typerna av företagsfinansiering. I grund och botten ger det långivaren en säkerhet om ditt företag skulle få svårt att göra en återbetalning inom lånets bestämda löptid. En säkerhet består huvudsakligen av en personlig borgen, oftast är det en person som ska gå i borgen men i vissa fall krävs det två. Andra former av säkerhet kan vara fastigheter, begränsad personlig borgen och företagsinteckning. Eftersom risken är lägre för långivare i samband med att ett företagslån tecknas med en säkerhet, är det möjligt för dem att sänka räntor och avgifter. Det ger dig således en möjlighet att bli beviljad högre belopp och således göra större investeringar i ditt företag. Lånets räntesats och löptid kommer dock bero på ägarnas personliga kreditrisk och vilken slags säkerhet ägarna ger. Det huvudsakliga villkoret för att få ett företagslån med säkerhet är att kunden har en tillgång som kan användas som säkerhet.

Fördelar med ett företagslån med säkerhet

 • Lägre risk för långivare vilket vanligtvis resulterar i högre lånebelopp,
 • Lägre risk inkluderar också en fast månadsränta och en längre löptid för återbetalningen
 • Om ett företag har en problematisk lånehistorik kan det vara ett bra sätt att få företagslån då långivarna ser tillgångarna som säkerhet.

Nackdelar med ett företagslån med säkerhet

 • Om ditt företag är relativt nytt och utan tillgångar, kan ett företagslån med säkert vara svårt att få
 • Om du inte kan återbetala lånet, riskerar du att förlora tillgången till långivaren

Företagslån utan säkerhet

När det gäller företagslån utan säkerhet har vanligtvis inte långivaren samma nivå av säkerhet och garanti för att få tillbaka pengarna, vilket innebär att risken blir automatiskt mycket högre.

Vid företagslån utan säkerhet lånar långivarna ut mindre belopp på kortare löptider och med högre ränta. Långivaren baserar istället lånebeloppet på företagets omsättning och beräknar företagets framtida framgång baserat på dess tidigare resultat. Den här typen av företagslån kan vara mycket lönsamt för säsongsbetonade företag, till exempel inom turistbranschen där intäkterna är mycket höga under en viss period.

Fördelar med ett företagslån utan säkerhet

 • Att ha obelånade tillgångar innebär att företaget kan sälja de när de vill utan tillstånd från långivaren
 • För företagslån utan säkerhet är de initiala kostnaderna vanligtvis lägre på grund av bristen på juridiska kostnader såsom värdering.
 • Ett lån utan säkerhet är ett bra alternativ för ett relativt nytt företag som inte har några tillgångar att erbjuda som säkerhet och behöver mer flexibilitet i återbetalningstiden.

Nackdelar med ett företagslån utan säkerhet

 • Osäkrade företagslån innebär en högre risk för långivaren. De kompenserar vanligtvis risken med högre räntesats,
 • Många långivare kommer att erbjuda ett lägre lånebelopp till ett företag som inte kan erbjuda tillgångar som säkerhet.
 • Om ditt företags förhandlingsstyrka är låg, kan det vara svårare att få finansiering i form av ett företagslån utan säkerhet.
Skillnaden mellan företagslån med och utan säkerhet
138an Group AB ©2021