osäkrade företagslån
8/1/2020

Skillnaden mellan säkrade och osäkrade företagslån

Det finns många sätt att få finansiering för ditt företag. Företagslån bör användas för att driva ditt företag framåt och, t.ex., användas för ett flertal syften som utrustning, lager och oväntade utgifter. Det finns olika typer av företagslån när det gäller den typ av säkerhet långivarna behöver. Här kommer vi att titta närmare på skillnaderna mellan osäkrade och säkrade företagslån.

Företagslån med säkerhet

Ett säkrat lån är en av de mest populära typer av företagsfinansiering. I grund och botten ger det långivaren en säkerhet om ditt företags skulle få svårt att göra en hel återbetalning inom lånets löptid. Säkerheten kan till exempel vara: maskiner eller enskild egendom. Eftersom risken är lägre för långivare gör det det möjligt för dem att sänka räntor och avgifter. Det ger dig en möjlighet att bli beviljad högre belopp och göra en större investering i ditt företag. Lånets räntesats, period och löptid kommer dock bero på ägarnas personliga kreditrisk, därav, hur hög säkerhet ägarna ger. Det huvudsakliga villkoret för att få ett säkrat företagslån är att ha något som kan användas som säkerhet. Detta innebär att ägaren redan har en tillgång. Klassiskt lån som inte är affärsmässigt säkert är till exempel en företagsinteckning eller fastighetspant.

Fördelar med ett säkrat företagslån

 • Lägre risk för långivare som vanligtvis resulterar i högre lånebelopp,
 • Lägre risk inkluderar också en fast månadsränta och en längre löptid för återbetalningen,
 • Om ett företag har en problematisk lånehistorik kan det vara ett bra sätt att få lån då långivarna ser till tillgångarna som säkerhet.


Nackdelar med ett säkrat affärslån

 • Om ditt företag är relativt nytt och utan tillgångar, kan ett lån med säkert vara svårt att få,
 • Om du inte kan återbetala riskerar du att förlora tillgången till långivaren

Företagslån utan säkerhet

För ett osäkrat företagslån har vanligtvis inte långivaren vanligtvis inte samma nivå av säkerhet för att få tillbaka pengarna, vilket innebär att risken för dem blir mycket högre.

Osäkrade långivare minskar vanligtvis denna risk genom att låna ut mindre belopp på kortare perioder och högre ränta. Långivaren baserar istället lånebeloppet på företagets omsättning och beräknar företagets framtida framgång baserat på dess tidigare resultat. Denna typ av företagslån kan vara mycket lukrativ för säsongsbetonade företag, till exempel inom turistbranschen där intäkterna är mycket höga under en viss period.


Fördelar med ett osäkrat företagslån


 • Att ha obelånade tillgångar innebär att företaget kan sälja dem som de vill utan tillstånd från långivaren
 • För lån utan säkerhet är de initiala kostnaderna vanligtvis lägre på grund av bristen på juridiska kostnader såsom värdering.
 • Ett lån utan säkerhet är ett bra alternativ för ett relativt nytt företag som inte har några tillgångar att erbjuda som säkerhet och behöver mer flexibilitet i återbetalningstiden.


Nackdelar med ett osäkrat företagslån


 • Osäkrade företagslån innebär en högre risk för långivaren. De kompenserar vanligtvis risken med högre räntesats,
 • Många långivare kommer att erbjuda en lägre lånebelopp för ett företag som inte kan erbjuda tillgångar som säkerhet.
 • Om ditt företags förhandlingsstyrka är låg, kan det vara svårare att få finansiering i form av ett lån utan säkerhet.