Jämför företagskort på 24h

Kreditkort för företag

Jämför företagskort online på 24h. Endast en upplysning hos UC.

Resurs Bank logo
more_time

Kompar sparar tid åt dig!

Gör en ansökan på mindre än 3 minuter. Således slipper du själv att springa och jämföra olika erbjudanden på olika banker. Du kan istället i lugn och ro ta det bästa beslutet och jämföra online på mobilen eller datorn.

timer

Svar inom inom 24!

Hos oss på Kompar kan du som driver eget jämföra företagslån från mer 20 olika banker och finansbolag. Alla typer av företag - oavsett bransch eller ålder är välkomna att ansökan.

support_agent

Personlig rådgivning

Under hela processen är våra rådgivare tillgängliga för att besvara dina frågor och funderingar och hjälpa dig välja det företagslån som passar just ditt företag bäst - kostnadsfritt.

7 saker som du bör känna till när du skaffar ett företagskort

Ett företagskort gör det möjligt för ditt företag att på ett enkelt och smidigt sätt göra större inköp. Kortet kan till exempel användas för att köpa in allt från kontorsmöbler och insatsvaror till utrustning och andra produkter. Eftersom ett kreditkort per definition har en kredit kan köpen dessutom göras nu men betalas för först senare. Detta är en stor fördel när ditt företag behöver göra viktiga inköp som är tänkta att betalas med pengar som kommer in på kontot lite längre fram i tiden.

Däremot är det också viktigt att företagskort används på ett ansvarsfullt sätt. Därmed är det viktigt att du som företagsägare – oavsett om du är egenföretagare eller vd för ett större bolag – vet hur dessa kort fungerar. De fungerar trots allt på ett lite annorlunda sätt jämfört med kreditkort för konsumenter. Bland annat skiljer sig dessa bägge typer av kort åt vad gäller grundläggande villkor, köpskydd och bonusar.

Som kund hos Kompar kan du ansöka om ett kreditkort via oss. Vi kan även hjälpa dig att ansöka om ett företagslån.

Läs vidare för att få reda på vad du bör tänka på innan du skaffar ett företagskort!

1. Företagskort med kredit skiljer sig åt från kreditkort för privatpersoner

Som privatperson har du en viss kreditvärdighet och sannolikt även en historik av lån och andra krediter. När du ansöker om ett lån eller ett kreditkort kontrollerar din kreditgivare din kreditvärdighet. Dessutom påverkas denna negativt av de obetalda skulder som du samlar på dig.

Om du driver en enskild firma är du ett med ditt företag när det kommer till ekonomin. Då är det din privata ekonomi som helt och hållet styr huruvida du kan ansöka om ett lån eller ett kreditkort. Din enskilda firma är inte en juridisk person och kan därför inte ingå avtal med andra företag på detta sätt.

Du som driver ett aktiebolag ansvarar dock för ett bolag som till skillnad från den enskilda firman är just en juridisk person. Det betyder att bolaget kan ingå avtal och skuldsätta sig på samma sätt som du själv kan göra i egenskap av privatperson. Därför tittar långivare och utfärdare av kreditkort på såväl din privata kreditvärdighet som företagets motsvarighet när du ansöker om ett företagskort. Detta för att kunna avgöra huruvida din ansökan ska beviljas eller avslås samt för att bestämma hur stor kredit du eventuellt ska beviljas.

För att sammanfatta detta resonemang är alltså ett företagskredit åtskilt från din privata ekonomi och de eventuella kreditkort som du har i ditt eget namn.

2. Kreditkort för företag har inte samma köpskydd som konsumenternas motsvarighet

Vissa kreditkort för företag har ett köpskydd och/eller ett inbyggt skydd mot bedrägerier. Det är dock långt ifrån alla kort som har ett motsvarande sådant som det skydd konsumenter åtnjuter genom sina kreditkort. Dessutom gäller inte ångerrätten på samma sätt när ett företag köper varor eller tjänster. Som företagare har du generellt sett endast en ångerrätt i det fall då du har avtalat om en sådan rätt med motparten.

Däremot finns det vissa företagskort som har ett personligt betalningsansvar. När så är fallet ansvarar den enskilde kortinnehavaren för användning av kortet. Arbetsgivaren betalar fortfarande de årsavgifter som är kopplade till kortet. En fördel med detta upplägg är att ditt företag på detta vis kan erbjuda de anställda ett kort att använda i arbetet. Detta utan att behöva ta den risk som är förenad med betalningsansvaret.

3. Även ett företagskort kan ha vissa förmåner

På samma sätt som många kreditkort för privatpersoner har bonusar och andra förmåner kan även företagskort ha liknande förmåner. Det är till exempel inte ovanligt att dessa kort är kopplade till olika typer av försäkringar, rabatter eller specialerbjudanden. I vissa fall kan ditt företag få en cashback på de köp som görs med korten medan andra kort erbjuder bonuspoäng att använda till flygresor eller liknande.

4. Ansökningsprocessen brukar vara lite mer omfattande

När du ansöker om ett företagskort med kredit kan du räkna med att få besvara ungefär samma frågor som om du hade ansökt om ett kreditkort som privatperson. Till exempel vill utfärdaren av kortet generellt sett få reda på ditt namn, ditt personnummer och din adress samt annan grundläggande information om dig. Däremot behöver du även uppge viss information om ditt företag, såsom bolagsnamnet och organisationsnumret m.m.

Kreditgivaren behandlar din ansökan och tar då en titt på all den nödvändiga information som du har angivit i ansökan. Dessutom analyserar denne såväl din privata kredithistorik och kreditvärdighet som ditt företags dito. Detta görs för att kunna bedöma huruvida de bör utfärda ett kreditkort till ditt företag och i förlängningen till dig som äger företaget. Om du har en god kreditvärdighet som privatperson har du därför bättre möjligheter att få ett positivt besked på din ansökan.

Det är möjligt för kunder hos Kompar att ansöka om ett företagskort. Dessutom är vi behjälpliga när du vill ansöka om ett företagslån.

5. Ett företagskort har ofta en högre kreditgräns än ett privatkort

En annan viktig skillnad mellan företagskort och privatkort som du bör vara medveten om rör kreditgränsen. Ett kreditkort för företag har generellt sett en högre kreditgräns än vad ett privatkort har. Detta beror bland annat på att ett företag vanligtvis har större månatliga intäkter och utgifter än privatpersoner. Därför har företagen också ett lite större behov av kredit som kreditgivaren behöver ta hänsyn till.

6. Dina medarbetare kan tilldelas egna kreditkort

Ytterligare en aspekt av företagskort som du bör vara medveten om är att dina medarbetare kan tilldelas egna sådana. De allra flesta utgivare av kreditkort för företag erbjuder möjligheten att även tilldela ytterligare medarbetare utöver dig själv sådana kort. I vissa fall kan du få ett mindre antal extrakort utan extra kostnad – i annat fall behöver du betalar med för de ytterligare korten.

Ofta har dessa kort fördelen att du kan sätta en kreditgräns för varje enskilt kort. På så vis kan du enkelt förhindra att vissa medarbetare spenderar alltför mycket pengar med hjälp av sina företagskort.

7. Villkoren för privata kort och företagskort skiljer sig ofta åt

Även villkoren för privata kort och företagskort skiljer sig vanligtvis åt. Till exempel erbjuder vissa utfärdare av företagskort en längre kredittid än vad som är kutym för privatkort. Läs därför det finstilta och försäkra dig om att du förstår villkoren.

Hur kan vi hjälpa dig?