Företagslån till enskild firma

När ett företags egna resurser inte räcker till söker det normalt extern finansiering. Den bästa och vanligaste lösningen för en enskild firma är vanligtvis att ta ett lån.

Företagslån till enskild firma
 • Agnes Sitarz
  Agnes Sitarz
 • 6
  minuters läsning
 • Senaste uppdatering:
  August 19, 2022

I artikeln kan du läsa om

 • check
  Hur kan din enskilda firma använda pengarna från ett företagslån?
 • check
  Vilka krav ställs vid ansökan om företagslån för enskild firma?
 • check
  Hur KOMPAR kan hjälpa dig att jämföra företagslån för enskild firma?

Varför Kompar?

 • check
  Jämför över 20 olika långivare
 • check
  Personlig rådgiving
 • check
  Enkel ansökan med svar inom 24h!
Ansök nu

Letar du efter finansiering för din enskild firma?

Med hjälp av onlinabaserade förmedlare av företagslån som KOMPAR kan du nu jämföra företagslån från olika långivare och hitta det som passar din enskilda firma bäst. Hur ansöker man om företagslån med en enskild firma? Vilka krav brukar ställas för att få ett företagslån? Vad för säkerheter brukar krävas när man har en enskild firma? Vi har svaren på dessa frågorna i nedanstående text. Eller så kan du helt enkelt fylla i en ansökan och se vilka lösningar som våra långivare har för som enskild näringsdikare.

Ansök om företagslån till enskild firma

Lån till enskild firma

Precis som för alla andra bolagsformer är det vanligt att man behöver söka extern finansiering när man driver en enskild näringsverksamhet. Vissa kan känna att det är helt omöjligt att få lån på passande villkor från sin egen bank. Behovet blir ofta mer aktuellt vid uppstarten av firman eller när det uppstår chanser för tillväxt. Men även väletablerade företag kan på grund av olika anledningar behöva ta lån, det kan finnas olika perioder eller situationer där egna medel inte räcker till större investeringar.

Hur kan din enskilda firma använda pengarna från ett företagslån?

När du fyller i en ansökan uppger du även vad din enskilda firma har tänkt att använda lånet till. Användningen och syfte för företagslånet hjälper bankerna och finansbolagen att göra en bedömning och kan snabba på ansökningsprocessen. Men vad är vanliga användningsområden för företagslån för enskilda firmor? Generellt kan de klassificeras i två områden, den löpande verksamheten och investeringar.

I den löpande verksamheten används lånet generellt för:
- Lönekostnader
- Rekryteringskostnader
- Att betala leverantörer
- Marknadsföring
- Inköp av lager
- Oväntade utgifter som skatter eller momsbetalningar
- Renoveringar
Behovet kan även uppstå som ett resultat av leverantörer som din firma sambarnetar med behöver bli betalda innan dina klienter har betalat. Det kan bero på resultat av varierande betalningsvillkor, affärsmodell eller på grund av försenade betalningar.

Den andra gruppen är investeringar som en enskild firma behöver göra och kan vara:- Inköp av nya maskiner/verktyg/utrustning- Investering i en fastighet- Köp av ett annat företag

Vilka krav ställs vid ansökan om företagslån för enskild firma?


Alla långivare har olika krav för att bevilja en ansökan om företagslån till en enskild firma.

Dock är ett allmänt krav att ha en god återbetalningsförmåga, långivarna måste vara så säkra som möjligt att de får tillbaka sina pengar. I samband med företagslån för enskild firma ej tecknas som en juridisk person utan på ägarens namn finns det även krav på personen i frågas privatekonomi.För att öka sina chanser att få fler erbjudanden från långivare för företagslån för enskild firma bör du som enskild näringsdikare skicka med resultaträkning & balansräkning, alternativt kontohistorik från 3 till 6 månader tillbaka. Generellt krävs inte en affärsplan när du vill ta lån genom KOMPAR men det kan vara fördelaktigt att ha en när du har en enskild firma.

Du kan läsa mer om det här: https://www.kompar.se/artiklar/hur-skriver-man-en-affarsplan. Resultaträkning, balansräkning och kontohistorik från företagskontot är viktiga dokument som hjälper långivarna att göra en bedömning av företagets framtida återbetalningsförmåga.Det är även viktigt att hur du planerar att använda pengarna som näringsdikare. Som vi nämnde ovan så är användningen för ett företagslån för enskild firma en viktig del i ansökan. Information om syfte för att ta lån hjälper långivarna att få en bättre och bredare bild av din firma.

Ju mer utförlig din ansökan är, och om du kan bifoga ovannämnda underlag, desto större sannolikhet att din enskilda firma får träffsäkra låneerbjudanden på goda villkor.

Hur KOMPAR kan hjälpa dig att jämföra företagslån för enskild firma?

Finansiering av en enskild firma går helt enkelt till på samma sätt som för ett aktiebolag eller ett handelsbolag. Man ansöker om ett företagslån och därefter gör långivarna en kreditbedömning och presenterar sina erbjudanden. Om man söker företagslån samtidigt som man driver sin egen firma kan det lätt bli svårt att hinna med allt, framförallt om man vill få så bra villkor som möjligt. Vi på KOMPAR hjälper alla företag som till exempel enskilda firmor att få erbjudanden från ett brett utbud av långivare samtidigt, så att du kan spara tid och samtidigt få de bästa villkoren.

Din ansökan skickas ut till +20 olika långivare vilka i sin tur gör en bedömning om de vill ge din enskilda firma ett företagslån. Låneerbjudandena skiljer sig generellt åt mellan de olika långivarna.

Med hjälp av vår tjänst kan du snabbt och enkelt jämföra de erbjudanden som du får in och sedan välja det som passar dig som enskild näringsdikare bäst. Våra rådgivare finns alltid tillgängliga ifall att du har några frågor. Som ett sista steg i ansökningsprocessen gör långivarna generellt en kreditupplysning på personen som ska gå i borgen för lånet, vilket brukar vara ägaren av företaget.

Låna med eller utan säkerhet - företagslån för enskild firma

Ett annat krav från långivare kan vara att låntagaren pantsätter någon slags tillgång, med andra ord lämnas en säkerhet i samband med låntagning. Detta sker för att banken eller långivaren ska ha en garanti ifall företagaren skulle utebli med sin återbetalning.
Den vanligaste säkerheten som krävs av långivarna är en personlig borgen av en eller två personer. Däremot kan långivarna ibland kolla på andra typer av säkerheter som:
- En företagsinteckning i kombination med en personlig borgen
- En begränsad personlig borgen
- Pant i en fastighet, mark eller tomt i kombination med en personlig borgen


Personlig borgen

Företagslån för enskild firma

En annan säkerhet som kan krävas av långivare vid företagslån för enskild firma är en personlig borgen. Det betyder i praktiken att någon blir ansvarig för att betala tillbaka lånet om företaget skulle få ekonomiska problem. En del långivare har som krav just borgensåtagande från små firmor. När det gäller enskild firma så är ju redan ägaren personligt ansvarig för samtliga skulder.

Enligt rättsliga bedömningar så behöver personen som borgar för ett företagslån ha en bra förståelse för företagets affärer och ekonomiska situation. För en enskild firma är detta som regel ägaren av företaget.

Andra faktorer som långivarna tittar på är att personen som borgar för lånet:
- Har en tillräckligt god privatekonomisk situation,
- Inte har öppna skulder till kronofogden
- Inte har för många betalningsanmärkningar,
- Har en tillräcklig registrerad inkomst,
- Inte har för mycket blancolån,
- Är minst 18 år och som äldst 70 år,
- Är folkbokförd i Sverige.

Finansiering

Till nystartad enskild firma

Många nystartade företag väljer den hör bolagsformen när de är i uppstartsfasen för att det är relativt enkelt att snabbt kunna köra igång med sina företagsplaner. Hur långt tid tar det att starta enskild firma undrar många? Efter att ha skickat in sin ansökan för registrering måste den först godkännas av Skatteverket, vilket kan ta cirka 2-5 veckor. Det är självklart gratis att registrera enskild firma men du behöver också ansöka om att bli godkänd för F-/FA-skatt, form beror på om du har en anställning vid sidan.

Många företagare börjar därför att söka efter yttre finansieringsmöjligheter, som till exempel företagslån till eskild firma. När ett företag är nytt på marknaden och saknar en lång ekonomisk historia så kan det vara svårt att få ett företagslån beviljat på banken. Det är dock långt ifrån omöjligt, vi på KOMPAR har sammanställt information kring enskild firma och företagslån.

Företagslån - för nystartade företag och nyetablerade företag

Vad många inte vet är att det är möjligt att det går att låna pengar som ett nystartat företag. Detta gäller även om man precis har startat en enskild firma. Det är möjligt då det finns vissa långivare på marknaden som har möjliggjort just den typen av lån. Dessa långivare har skrotat gamla krav på kreditbedömningar och kollar istället på ditt bolags kassaflöde, det vill säga hur mycket pengar du drar in till firman och hur mycket som finns kvar vid slutet av månaden. Vi har hjälpt ett flertal nystartade bolag att snabbt och smidigt få erbjudanden om just sådana lån. Skicka in en ansökan på ett par minuter så hjälper vi dig!

Du kan läsa mer om detta här: https://www.kompar.se/blog/nystartat-foretag-och-lan

Vad är en enskild firma för något?

Det är enkelt att driva en sådan verksamhet och man kan snabbt komma igång (regelverket är förenklat då det utgår från att man inte har några anställda). En enskild firma är ett  bra val ifall du vill sätta igång en verksamhet snabb och utan krångel och fakturera för dina tjänster.

Ett exempel är en konsult eller en snickare som har kunder och behöver ett företag att fakturera från. Enskild firma innebär att du som privatperson är ägare och både driver bolaget och ansvarar för det. Med andra ord är du ansvarig för företagets ekonomi inklusive dess skulder.

Enskild firma är den allra vanligaste bolagsformen bland företagare i Sverige idag. Det officiella namnet för enskild firma är enskild näringsverksamhet.  Anledningen till att just enskild firma är så populär är att den är väldigt smidig att starta (det finns inga krav på startkapital och organisationsnumret är ens eget personnummer).

Hur kan vi hjälpa dig?