Jämför företagslån på 24h

Företagslån för
smarta företagare

Jämför företagslån online på 24h. Svar från +20 långivare företagslån. Företagslån upp till 10 mkr. Endast en upplysning hos UC.

Resurs Bank logo
KOMPAR & företagslån

Jämför företagslån online på upp till 10 miljoner kostnadsfritt!

Vi hjälper er att hitta bäst företagslån!

Jämför erbjudanden om företagslån i september 2024

Namn
Kreditupplysning
Säkerheter
Lånebelopp
Löptid
Likvid
Likvid
Likvid företagslån erbjuder sina kunder en helhetslösning med bra service, schyssta villkor och utrymme för flexibilitet. Likvid företagslån erbjuder företagslån upp till 2 miljoner med en löptid mellan 6 - 24 månader. Utbetalning kan ske samma dag som ansökan skickas in. ‍ Likvid företagslån är en verksamhet registrerad hos Finansinspektionen. Därför kan du som låntagare känna dig trygg när du ansöker om lån hos Likvid företagslån.
info
Creditsafe
30 000 - 2 000 000 kr
6 - 24 månader
Uppland Kredit
Uppland Kredit
Fiansbolaget Uppland Kredit AB är dotterbolag till Uppland Kapital AB som arbetar inom tre huvudsakliga verksamheter: UpplandsSpar AB som sköter inlåningsverksamhet, Uppland Kredit AB som arbetar med företagskrediter och Catalunia Capital AB som sysslar med privatlån. Uppland Kredit beskriver sig själva som ett familjeföretag med stor kunskap inom företagande. Uppland Kredit är en verksamhet registrerad hos Finansinspektionen. Därför kan du som låntagare känna dig trygg när du ansöker om lån hos Uppland kredit.
info
Borgensman
25 000 - 200 000 k
12 - 36 månader
Finly
Finly
Finly (tidigare känd som Qapitala) erbjuder rörlig digital checkkredit till små och medelstora företag med en mycket förmånlig ränta. Som företagare betalar du endast för nyttjat belopp och inga uppläggningskostnader eller limitsavgifter tas ut. Finly gör alltid en bedömning utifrån företagets nuvarande betalningsförmåga när en ansökan om företagslån kommer in.
info
UC
Borgensman
kreditutrymme på 1 500 000 kr
Serafim Finans
Serafim Finans
Serafim Finans AB är ett kreditmarknadsbolag som erbjuder finansiella lösningar till företag och konsumenter, sedan 2004. Bolaget hjälper 4 500 företag och konsumenter i Sverige med finansiella lösningar och tryggt sparande. De strävar efter att tillsammans med sina kompetenta medarbetare hitta flexibla och långsiktiga lösningar som gör det enkelt och smidigt för sina kunder att nå sin fulla potential. Bolaget tar emot låneansökningar från svenska aktiebolag och erbjuder flexibla lånevillkor med en skräddarsydd ränta. Förutom företagslån erbjuder Serafim Finans även fakturaköp som innebär att bolaget köper dina fakturor, vilket kan frigöra tid och stärka er likviditet.
info
Pant i fast egendom, borgensman, företagsförteckning samt pant i aktier.
upp till 20 000 000 miljoner
upp till 24 månader
Kronan Finans
Kronan Finans
Kronan Finans är ett finansbolag med huvudkontor i Landvetter utanför Göteborg. Teamet bakom Kronan Finans är experter på hantering och värdering av kundfordringar. Förutom fakturaköp erbjuder bolaget även finansiella tjänster med en tyngdpunk på tillväxt, lönsamhet och rörelsekapital. Kronan Finans erbjuder möjligheten till investeringar och tillväxt genom att förbättra verksamhetens kredit och öka försäljningen med bättre kreditvillkor. Kronan Finans är en verksamhet registrerad hos Finansinspektionen. Därför kan du som låntagare känna dig trygg när du ansöker om lån hos Kronan Finans.
info
UC
borgensman, pant i fastighet
1 000 000 upp till 20 000 000 kr
IMH Finans
IMH Finans
IMH finans består av ett affärsdrivet team med varierande bakgrund innan finansbranschen, de är en relativt ny och modern aktör på kreditmarknaden i Sverige. MH finans huvudfokus är att hjälpa företag med finansiering genom att frigöra bundet kapital. Genom att pantsätta egendom kan nya möjligheter för beviljade lån öppnas.
info
borgensman, pant i fastighet
upp till 100 000 000 kr
3 - 24 månader
DBT
DBT
Finansbolaget DBT grundades år 2017 med en målsättning att skapa bättre tillväxtförutsättningar för svenska små och medelstora (SME) företag. DBT arbetar för att få företag att växa genom att underlätta för små och medelstora bolag att hitta rätt finansiering utan långdragna och jobbiga bank processer. Dessutom är DBT den enda privata långivaren på den svenska kreditmarknaden som har fått Europeiska Investeringsfondens stöd inom ramen för InnovFin SME Guarantee Facility. Andra bolag som har erhållit det här stödet från EIF är enbart statligt finansierade aktörer såsom Exportkreditnämnden (EKN), Svensk Exportkredit (SEK), ALMI och Stiftelsen Norrlandsfonden.
info
borgensman, pant i fastighet
upp till 30 000 000 kr
upp till 60 månader
Corpia
Corpia
Corpia har funnits på den svenska kreditmarknaden sedan år 2012 och har grundats av ett team som specialiserar sig på innovativa och bekväma finansiella tjänster för just småföretagare I Sverige. Grundarna har en mångårig erfarenhet inom kreditmarknaden och företagande i allmänhet. Corpia har redan förmedlat över 1 miljard kronor till Sveriges småföretagare Corpia erbjuder en lösning som gör det möjligt för både små och stora bolag att växa sitt potential till fullo med sjyssta och anpassningsbara villkor.
info
Borgensman, företagsförteckning och pant i fastighet
upp till 10 miljoner
1-60 månader
Approva
Approva
Approva kallar sig själva som den nya generationens finansbolag, de satsar på kreativitet och innovation inom kreditmarknaden. Finansbolaget utgår från individuell prissättning vid bedömning om kostnader för företagslån. Grundarna bakom Approva har som målsättning att hjälpa små och medelstora företag att uppnå sina finansiella planer tack vare flexibla och smarta finansieringslösningar. Approva är en verksamhet registrerad hos Finansinspektionen. Därför kan du som låntagare känna dig trygg när du ansöker om lån hos Approva
info
30 000 upp till 100 000 kr
2-32 månader
Fortknox (Capcito)
Fortknox (Capcito)
Finansbolaget Fortknox (Capcito) började sin verksamhet år 2015 och ägarna är bland annat Collector Ventures, SEB Ventures och privatägda investmentbolaget Galjaden Invest AB. Affärsidén till Fortknox skapades när ägarna som själva är entreprenörer och investerare, fått dyra, krångliga och komplicerade erbjudanden om företagsfinansiering från storbankerna. ‍ Hos Fortknox kan både små och mer etablerade företag ansöka om företagslån. De erbjuder väldigt flexibla och förmånliga företagskrediter online.
info
Creditsafe
borgensman
upp till 2 000 000 kronor
3-48 månader
Qred
Qred
Qred förser sina kunder med företagslån utan startavgift, bindningstid eller dolda avgifter. Långivaren Qred har funnits på marknaden sedan 15 år tillbaka. De lånar ut pengar till samtliga bolagsformer som aktiebolag, enskild firma och handelsbolag. Ansökan tar endast en minut och är självklart helt gratis och inte bindande på något sätt. Efter godkänt lån betalas pengarna ut samma dag. Snabbt, smidigt och tryggt. ‍ Qred är en verksamhet registrerad hos Finansinspektionen. Därför kan du som låntagare känna dig trygg när du ansöker om lån hos Qred.
info
UC, Creditsafe
borgensman
upp till 2 000 000 kr
6 - 24 månader
OPR Företagslån
OPR Företagslån
OPR Företagslån erbjuder företagslån för små och stora företag som vill växa sin verksamhet. Företag kan låna mellan 30 000 - 1 000 000 kronor i upp till 24 månader. Återbetalning sker genom lika stora månatliga betalningar och prissättningen är tydlig och transparant. Inga andra kostnader utom den fasta låneavgiften tillkommer. OPR Företagslån är en verksamhet registrerad hos Finansinspektionen. Därför kan du som låntagare känna dig trygg när du ansöker om lån hos OPR Företagslån.
info
UC
Borgensman
30 000 upp till 1 000 000 kr
1-24 månader
Avida
Avida
Avida är ett finansbolag på den svenska kreditmarknaden som är verksamt sedan år 1983. Bolaget erbjuder ett brett utbud av finansiella lösningar och tjänster för både privatpersoner och företag i Sverige, Norge och Finland. Avida har sitt huvudkontor i Stockholm samt tre filialer i Oslo och Helsingfors, de har cirka 100 anställda. Avida är riktat till företag som behöver finansiera en växande verksamhet genom enkla, innovativa och moderna lösningar. Avidas mål är att jobba för att skapa nöjda kunder genom kompetenta medarbetare och innovativt tänkande. När du ansöker om företagslån hos Avida genom KOMPAR har du en klar överblick på hela ansökningsprocessen via deras bekväma onlinetjänst.
info
30 000 upp till 1 000 000 kr
12 - 60 månader
Aros kapital
Aros kapital
Aros Kapital grundades år 2004, bolaget beskriver sig själva som experter inom företagsfinansiering och riktar sina låneerbjudanden främst till små och medelstora företag. Aros Kapital vill tillhandahålla en långsiktig och effektiv lösning som ska hjälpa företag att utvecklas. Förutom företagslån erbjuder Aros Kapital även Leasing, Factoring (fakturabelåning och fakturaköp), olika inkasso lösningar, juridisk hjälp och sparkonton. ‍ Aros Kapital är en verksamhet registrerad hos Finansinspektionen. Därför kan du som låntagare känna dig trygg när du ansöker om lån hos Aros Kapital.
info
UC
Borgensman, Företagsinteckning och pantbrev i fastigheter
30 000 upp till 1 000 000 kr
12 - 60 månader
CapitalBox
CapitalBox
CapitalBox är ett bolag som ingår i det ledande europeiska finansinstitutet Ferratum Group. Idag har Ferratum Group kontor i över 24 länder och är noterad på Frankfurtbörsen. Själva Capitalbox har i dagsläget kontor i sex olika städer i världen, i Stockholm, Helsingfors, Vilnius, Liverpool, Perth och Köpenhamn. CapitalBox är en verksamhet registrerad hos Finansinspektionen. Därför kan du som låntagare känna dig trygg när du ansöker om lån hos CapitalBox.
info
UC
20 000 kr - 2 000 000 kr
upp till 36 månader
Froda
Froda
Froda erbjuder en helt digital lösning för både nystartade och väletablerade företag. Frodas smarta kreditbedömning möjliggör för stora investeringar till likaså små som stora företag. Froda hämtar i huvudsak alltid in företagets transaktionshistorik för bedömning. Froda är en verksamhet registrerad hos Finansinspektionen. Därför kan du som låntagare känna dig trygg när du ansöker om lån hos Froda.
info
Bisnode
Borgensmän: 1
10 000 - 2 000 000 kr
4 - 60 mån
Collector Bank
Collector Bank
Collector bank matchar lånet med företagets behov så att verksamheten kan fortsätta växa utan begränsningar. Uppläggningsavgiften för lånet är på 895 kr och lånet amorteras med rak amortering. Om verksamheten behöver låna mer än 1 500 000 kr erbjuder Collector bank lån med högre belopp där krav om säkerhet från kund efterfrågas.
info
Bisnode
Borgensmän: 0
100 000 - 100 000 000 k
12 - 36 mån
Mynt
Mynt
Mynt har funnits på den svenska kreditmarknaden sedan år 2017 och har grundats av ett team som specialiserar sig på innovativa och digitala finansiella tjänster för just företagare. Grundarna har en mångårig erfarenhet inom kreditmarknaden och företagande i allmänhet. Mynt har valt att satsa på en digital produkt, som gör det enklare för små företag att kunna få en snabb finansiering med förmånliga och rättvisa villkor. Mynt erbjuder en lösning som gör det möjligt för både små och stora företag att göra uttag på företagslånet till och med samma dag.
info
Bisnode Creditsafe
Borgensmän: 1-2
50 000 - 1 000 000 kr
1 - 24 mån
Fedelta
Fedelta
Fedelta anpassar företagslånet efter verksamhetens unika behov och förutsättningar. Företagslån beviljas på upp till 1 miljon och företaget kan när som helst återbetala lånet utan att betala för resterande kostnader för lånet. Låneerbjudandet kommer redan samma dag och utbetalning sker oftast inom 24 timmar efter beviljad låneansökan. Fedelta satsar på att erbjuda en så smidig och användarvänlig process som möjligt.
info
UC
Borgensmän: 1-2 Företagsinteckning Fastighetspant
25 000 - 1 000 000 kr
6 - 36 mån
Marginalen Bank
Marginalen Bank
Marginalen Bank är en väletablerad bank med lönsamma och säkra lösningar. Marginalen är en av dom mest konkurrenskraftiga partners KOMPAR samarbetar med gällande förmånliga avgifter på företagslånet. ‍ Marginalen Bank är en verksamhet registrerad hos Finansinspektionen. Därför kan du som låntagare känna dig trygg när du ansöker om lån hos Marginalen bank.
info
UC
Borgensman
100 000 upp till 5 000 000 kr
24 - 60 månader

Varför ska man ansöka om företagslån med KOMPAR?

Vad är ett företagslån?

Lån och krediter

Ett företagslån är en summa pengar som ett företag lånar från en bank eller långivare. Lånet ska betalas tillbaka under en viss tidsperiod ofta med tillägg av räntor och avgifter.

Användningsområden för företagslån:

Företagslån kan användas till en mängd olika ändamål, till exempel:

  • Betala löner: Egenföretagare kan använda lån för att betala löner till sina anställda tills försäljningen har kommit igång.
  • Investeringar: Lån kan användas för att köpa kontorsmaterial, inventarier, mjukvara eller för att finansiera nya projekt.
  • Utveckling: Lån kan användas för att finansiera expansion eller forskningsprojekt.

Varför ta ett företagslån?

Det finns många anledningar till att ett företag bestämmer sig för att ta ett lån. Några vanliga orsaker är:

  • Brist på likviditet: Om ett företag inte har tillräckligt med pengar i kassan kan ett lån vara nödvändigt för att täcka löpande utgifter eller investera i tillväxt.
  • Strategiska val: Ett företag kan välja att ta ett lån på grund av strategiska skäl, till exempel för att finansiera en ny produktlansering eller för att expandera till en ny marknad.

Viktigt att specificera syftet med lånet:

Alla egenföretagare bör kunna specificera syftet med ett eventuellt företagslån. Det är viktigt att ha en tydlig idé om vad lånet ska användas till och vilken effekt det kommer att ha på din verksamhet.

Typer av företagslån:

Det finns många olika typer av företagslån och checkkrediter tillgängliga, med varierande villkor och räntor. Det är viktigt att jämföra erbjudanden från olika långivare innan du ansöker om ett lån.

Tips:

  • Jämför erbjudanden från olika långivare innan du ansöker om ett företagslån.
  • Se till att du har alla nödvändiga dokument redo.
  • Var beredd att svara på frågor om din affärsplan och din ekonomi.

Hur ansöker jag om ett företagslån?

Företagslån för alla bolagsformer

Oavsett vilken bolagsform ditt företag har kan du ansöka om ett företagslån. Du kan göra det på två sätt:

  • Traditionellt på banken: Besök din storbank och prata med en lånehandläggare.
  • Online på KOMPAR: Jämför erbjudanden från över 25 banker och långivare på ett smidigt och snabbt sätt.

KOMPAR - Snabb och enkel jämförelse

KOMPAR kan du enkelt jämföra erbjudanden på företagslån från flera långivare. Du loggar in med BankID och fyller i ett enkelt ansökningsformulär. Det tar bara några minuter och du får sedan erbjudanden från relevanta långivare.

Att tänka på i samband med ansökan:

  • Kontaktuppgifter: Fyll i ditt namn, telefonnummer och e-postadress.
  • Lånebelopp: Ange det belopp du vill låna. Tänk på att anpassa beloppet till din omsättning.
  • Anledning till lånet: Förklara tydligt och utförligt varför ditt företag behöver låna pengar.

Viktiga dokument: Bifoga relevanta dokument, till exempel aktuella balans- och resultaträkningar, kontoutdrag, information om säkerheter. Det ökar dina chanser att få ett skräddarsytt erbjudande.

Att tänka på när du söker företagslån

När du ansöker om ett företagslån kan det ibland behövs ytterligare information om ditt företag - som till exempel er senaste resultat och balansräkning, er kontohistorik, en affärsplan, en budget eller en tydlig plan på hur lånet ska användas och vilken effekt det kommer att få på din affär. Däremot är det inte alltid nödvändigt, då ett flertal långivare nöjer sig med ett organisationsnummer för att göra en bedömning. Men generellt kan man säga att ju mer information man kan visa upp, desto större sannolikhet att du får ett passande och bra låneerbjudande.

Så vilken dokumentation ska du prioritera när du söker ett lån i sådana fall? Utifrån vår erfarenhet av att ha hjälpt tusentals företag med att ansöka om företagslån så skulle vi rekommendera dig att ta fram företagets senaste resultat och balansräkning. Dessa behöver inte vara de slutgiltiga siffrorna ni skickar in i bokslutet, utan räcker med så långt ni eller er revisor har hunnit med att bokföra. Ju färskare siffror desto bättre. Efter er senaste resultat och balansräkning är er kontohistorik den näst bästa dokumentationen att bifoga i en ansökan. Denna ger långivaren en bild av ert kassaflöde utifrån inkommande och utgående betalningar.

Varför ska du använda dig av KOMPAR?

Vi är en oberoende expert som hjälper dig och ditt företag få tag på den finansieringen som du behöver - oavsett varför du behöver finansieringen. Är du fortfarande inte övertygad? Läs igenom nedanstående punkter för att säkerställa att Kompar är bästa valet för dig.

Vi erbjuder skräddarsydda lösningar för ditt företag i ett enkelt format. Då vi jämför flera olika företagslån kan vi se till att du alltid får bäst lösning för din specifika situation. Vi tar i hänsyn vad du behöver finansieringen för, vilket stadie ditt bolag befinner sig i och hur det går rent finansiellt.

Genom att låta flera banker och finansbolag lägga bud för att få erbjuda dig ett lån för företag så kan vi säkerställa att du får bäst villkor. När de lagt sina bud hjälper vi dig att jämföra villkoren och välja det alternativ som passar dina behov bäst.

Vi hjälper dig att få tillgång till finansiering mycket snabbare än via traditionella kanaler. Ansökan sker helt och hållet online och du har svar inom 24 timmar. Vill du ta ett lån sker sedan underskrift via BankID. Våra rådgivare är dessutom mycket erfarna i hanteringen av ansökningar av lån för företag och kan hjälpa dig med att visa den bästa sidan av ert företag till långivarna. Skulle något saknas så kommer de att meddela dig om det, så vi kan säkerställa att processen går snabbt och smidigt för er.

Via Kompar kan du få en transparent överblick av olika alternativ. Vi tror att transparens är en nyckelfaktor till att göra ett bra beslut. Det är därför vi presenterar all information tydligt gällande de olika erbjudandena från långivarna och besvarar eventuella frågor som du har. Så att du kan göra ett informerat beslut helt enkelt.

Kompar är en oberoende rådgivare. Då vi inte är anslutna till någon specifik bank eller något specifikt finansbolag så kan du vara säker på att du pratar med en oberoende partner som hjälper dig få bäst lösning för ditt företags behov.

Tid är pengar: när du ansökan om lån för företag via Kompar sparar du en hel del tid. Tiden kan du istället använda för att växa ditt företag. Allt som krävs är att du fyller i en ansökan på 1 minut och därefter får du svar från +20 långivare. Enkelt, eller hur?

Kapital är avgörande

Alla företag behöver  för att finansiera kostnader vid uppstart, för investeringar i nya produkter, för att anställa ny personal, för att köpa nya verktyg och utrustning, för att öka försäljningen genom en förhöjd marknadsföringsbudget och även för att expandera in på nya marknader. För att göra allt detta så behöver entreprenörer finansiering. Den större majoriteten behöver därför låna från banker och andra finansbolag därav är det otroligt viktigt för egenföretagare att förstå hur företagslån fungerar och vad för information det är en långivare kan komma att vilja kolla på innan den lånar ut pengar. Vad är kostnaden för ett företagslån? Vart kan en entreprenör få ett företagslån? Vilka typer av företagslån är mest populära och varför? Hur mycket kan man låna online?I vår guide nedan svarar vi på frågor om just företagslån.

Vad är kostnaden för ett företagslån?

Kostnaden för ett företagslån är så klart något man bör ha i åtanke när man jämför lån. Men hur ser faktiskt kostnaden ut för ett företagslån?

Långivarna och bankerna som samarbetar med Kompar använder sig antingen av en ränta alternativt en avgift för sina lån. Räntan på ett företagslån uttrycks antingen som en årsränta alternativt en månadsränta. Till skillnad från ett bolån så är räntan alltid fast under lånets löptid och varierar inte. Det går med andra ord att avgöra hur stor kostnaden för ett företagslån är innan man beslutar sig för att ta det. Räntan varierar från långivare till långivare och är även beroende på företaget som tar lånet. Räntekostnaden beräknas sedan på det återstående beloppet på företagslånet.

De långivarna som inte erbjuder lån med en ränta tar betalt i form av en månadsavgift. Avgiften blir med andra ord kostnaden för företagslånet. TIll skillnad från räntekostnader som blir mindre ju mer man amorterar på lånet, så är avgiften konstant. Det vill säga, kostnaden för företagslånet är samma varje månad. Däremot så varierar avgiften från långivare till långivare och är även beroende på företaget som tar lånet. Andra kostnader som man bör ta i hänsyn är eventuella uppläggningskostnader (vilka inte är så vanliga), faktureringskostnader och förseningskostnader. Om du har frågor kring kostnaden för ett företagslån så är våra rådgivare alltid tillgängliga.

Amortering på företagslån

Att betala tillbaka ett företagslån kallas för amortering. Ju mer man amorterar på ett lån, desto mindre blir det återstående beloppet av lånet (det vill säga vad man fortfarande är skyldig långivaren).

När man utvärderar olika företagslån är det alltid bra att skaffa sig en bild av hur återbetalnings planen ser ut, med andra ord hur mycket som amorteras och när. Är man inte uppmärksam på hur amorteringarna är tänkta att ske så kan företaget hamna i en situation där pengarna inte räcker till för att både betala tillbaka lånet och att driva verksamheten vidare. Hur ett lån amorteras ser olika ut från fall till fall. Nedan går vi igenom de vanligaste typerna av amortering på företagslån. Använd dig gärna också av vårt bekväma verktyg för att jämföra de två allra vanligaste lån typerna det vill säga annuitetslån och lån med rak amortering.

Annuitetslån

Annuitetslån är den typ av lån som har blivit mest populär på den svenska marknaden på den senaste tiden och ges ut av en mängd olika aktörer online - både banker och andra typer av finansbolag. Ett annuitetslån innebär att du som företagare betalar långivaren samma summa varje månad under hela lånets löptid. Denna summa inkluderar både din amortering och lånekostnader (ränta/avgifter). Det blir med andra ord väldigt enkelt för dig att planera ditt kassaflöde i och med att du känner till exakt vad du kommer att betala per månad. Använd dig av vårt smidiga verktyg för att beräkna din återbetalning per månad i samband med annuitetslån.

Annuitetslån kan delas in i två olika varianter, där den första är ett annuitetslån med ränta. I denna variant består de första betalningarna till största del av ränta och endast ett litet belopp amorteras. För varje månad ökar beloppet som amorteras och räntebetalningen sjunker. Månadsbeloppet är däremot alltid samma. Detta innebär att kostnaden för lånet initialt är högre än vad det är under de sista månaderna. Har du tänkt att ha kvar lånet under hela dess löptid spelar det ingen roll, men har du tänkt att betala tillbaka det innan löptiden har gått ut kan det vara värt att tänka igenom det en extra gång och undersöka om det finns andra alternativ.

Den andra varianten är ett annuitetslån med avgift, vilken har blivit mer och mer vanlig när det kommer till företagslån. Istället för att ta betalt för lånet i form av en ränta, så tar långivaren betalt med en fast avgift varje månad. Denna variant innebär att månadsbetalningen består av samma amortering och avgift varje månad. Har du tänkt att betala tillbaka ett lån innan löptiden har gått ut kan det vara en god idé att försöka få den här typen av lån.

Rak amortering - 100%

Företagslån som har en rak amortering innebär att du betalar lika mycket i amortering varje månad. Däremot så kommer räntekostnaden att sjunka under lånets löptid då beloppet som du är skyldig långivaren sjunker med varje amorteringsbetalning som du gör. Denna typ av lån är mer vanlig bland traditionella banker, men är desto är inte lika vanlig bland onlinebaserade långivare.

Rak amortering - 50%

Företagslån kan även amorteras till 50% fram tills löptidens slut, varpå du som företagare behöver betala resterande 50% i en klumpsumma. Denna typ av lån gör att din månadsbetalning blir lägre, men räntekostnaden högre. Den är alltså fördelaktig om ditt företag tenderar att ha en låg likviditet. Däremot innebär den att du behöver göra en större betalning på slutet av lånet, varför man behöver planera efter detta.

Brygglån / amorteringsfritt lån

Slutligen finns det företagslån som är amorteringsfria, även kallade brygglån. Denna typ av lån innebär alltså att din månadsbetalning endast består av ränta och ingen löpande amortering sker. Uppenbarligen så påverkar den här typen av företagslån ditt företags likviditet minst under lånets livstid men kräver noggrann planering i och med att all amortering sker vid ett och samma tillfälle. Brygglån är generellt mindre vanliga då de innebär en högre risk för långivaren och används framförallt vid fastighetsutveckling alternativt för projektfinansiering.

Hur ska företagslån bokföras?

  • Ett långsiktigt lån, det vill säga ett som förfaller om längre än ett år från dagen då du gör bokföringen, ska bokföras i kontogrupp 23.
  • Kortsiktiga lån - sådana som är helt återbetalda inom ett år från dagen då du gör bokföringen - bokförs under kontogrupp 24.
  • Två generella regler gäller. Ett lån ska tas upp i bokföringen endast när dets monetära värde kan mätas tillförlitligt (att låna en TV av en granne ska alltså inte tas upp i bokföringen).
  • Den andra regeln är att när ett lån är helt återbetalt eller avskrivet så måste det tas bort från balansräkningen på en gång.

Typer av företagslån i Sverige

Trots att företagslån används som en generell benämning för lån till företag så finns det olika typer som är värda att känna till som en egenföretagare. Nedan går vi igenom hur de kan skilja sig åt i struktur (checkkredit/kreditlina), användningsområde (fastighetslån, företagslån för förvärv av bolag, lån för omfinansiering, etc.) samt andra parametrar (företagslån med creditsafe / bisnode, enkla företagslån, etc.).

Låt oss dyka in lite mer i detalj.

Checkkredit / Kreditlina

En checkkredit(även kallad kreditlina) fungerar inte som ett typiskt företagslån och det är troligtvis därför som att det inte heller är lika populärt. En checkkredit fungerar ungefär som ett kreditkort.

Efter att ha ansökt om en checkkredit så ges företaget en så kallad limit, vilken är en gräns om hur högt belopp man kan använda. Företaget kan sedan använda sig av krediten till vad som helst och när det behövs. Ges krediten ut av ens bank fungerar den på så sätt att företaget kan få minus på kontot upp till limiten. Ett företag som har 10 000 kr på sitt bankkonto och en limit på 100 000 kr kan med andra ord spendera 110 000 kr. Alla inbetalningar på kontot går sedan till att betala tillbaka krediten. Ges krediten istället ut av en annan typ av långivare än en bank, så ber företaget om att få en utbetalning till sitt konto varje gång det är i behov av pengar. Maxbeloppet det kan få utbetalt är dess limit.

Återbetalningsperioden för en checkkredit är normalt mellan 6 månader och två år. Använder företaget sig inte av krediten betalar det bara en mindre månatlig avgift, men ingen ränta. Använder sig bolaget av krediten så betalar det ränta på det använda beloppet.

Du kan läsa mer om företagskrediter här: Vad är företagskredit?

Företagslån för fastigheter

Många företag väljer att investera i en fastighet, antingen för att använda den i sin egen verksamhet, för att hyra ut till andra företag, alternativt som en affär i form av fastighetsutveckling. Att finansiera hela fastigheten med egna medel brukar däremot vara svårt då det ofta innebär stora belopp. Bolag väljer därför att använda sig av företagslån för att finansiera fastigheten. Kompar hjälper företag att söka företagslån för fastigheter, vilket du kan läsa mer om här: företagslån för fastigheter.

Vid finansiering av fastigheter brukar frågan om belåningsgrad dyka upp, det vill säga hur stor del av fastighetens värde som finansieras genom lån. Belåningsgraden tenderar att gå upp till 75-85% av värdet på fastigheten. Här skiljer det sig däremot mycket åt mellan projekt och långivare, varför belåningsgraden som erbjuds kan komma att bli lägre. En viktig komponent i belåningsgraden är själva värdet på fastigheten. Långivare ber ofta om ett värderingsintyg från ett värderingsinstitut och jämför detta med sina egna uppskattningar för att sätta värdet på fastigheten.

Räntan på företagslån för fastigheter varierar beroende på vilken risk en långivare bedömer att lånet medför. En färdigbyggd fastighet med långa hyreskontrakt till ekonomiskt starka hyrestagare anses ofta vara mindre riskfyllt att finansiera än ett utvecklingsprojekt av en fastighet i ett tidigt stadie.

Företagslån till fastigheter brukar också medföra att långivaren kräver att få en pant i fastigheten. Här kollar långivarna på vilket inomläge de erbjuds. Inomläget avgör vilken långivare som blir återbetald först i en situation då ägaren av fastigheten har gått i konkurs och fastigheten säljs för att återbetala långivarna.

Investeringslån

Investeringslån via KOMPAR är avsett för att täcka företagets kapital brister för att företaget ska kunna ha råd att göra vissa nödvändiga investeringar. Investeringslån kan till exempel användas till: inköp av nya maskiner, utrustning, varor, fordon, renovering av lokaler, anställning av personal och produktframtagning. Möjligheterna är oändliga.

Beroende på vad du vill använda pengarna till, hur långivaren bedömer din verksamhet samt vad företaget kan erbjuda för säkerheter så skiljer sig erbjudanden åt. Säkerheter kan vara i form av fastigheter, företagsinteckningar, borgensåtaganden.

Här på KOMPAR kallar vi investeringslån helt enkelt för företagslån. Att pengarna ska användas för en investering uppger du helt enkelt i syftet för lånet.

Här kan du läsa mer om investeringslån: Få ditt företag att växa - investeringslån

Företagslån till företagsköp

Ett företagsköp kallas även för företagsförvärv och betyder konkret att ett bolag köps upp av en juridisk eller fysisk person. För att betala för uppköpet är det vanligt att man använder sig av lånefinansiering. Är det en juridisk person, det vill säga ett företag, som tar lån för att förvärva ett annat företag så kallas det företagslån till företagsköp.

Anledningen till varför man köper ett företag varierar. En vanlig anledning är att man vill snabbt komma över en fungerande verksamhet istället för att lägga ned tid på att bygga upp en från grunden. Men det är även vanligt att köpa upp företag som en del av sin expansion, för att minska konkurrensen, eller få tillgång till viktiga resurser.

Vid förvärv krävs det ofta 50-60% insats i form av eget kapital, det vill säga att banken lånar ut upp till 40-50% av priset på företaget som köps upp. Då många företag inte har det egna kapitalet för att genomföra köpet är det vanligt att kombinera ett lån från banken med lån från andra långivare, lån från Almi samt en säljarrevers (det vill säga en uppskjuten betalning till ägarna du köper företaget från).

Här kan du läsa mer om företagslån till företagsköp: Företagslån för företagsköp.

Omfinansiera / refinansiera företagslån

Att omfinansiera ett företagslån, även kallat refinansiera, innebär att ditt företag byter ett lån mot ett annat för att sänka räntan, öka återbetalningstiden, öka lånebeloppet eller på något annat sätt förbättra lånevillkoren. Man brukar säga att en del av det nya lånet går till att lösa det befintliga företagslånet.

När man omfinansierar eller refinansierar företagslån är det vanligt att företagare samlar flera mindre lån i ett större lån. Detta kan vara ett sätt att sänka företagets månadskostnad och förbättra likviditeten.

Vi på KOMPAR hjälper dig gärna om du önskar att undersöka möjligheterna till att omfinansiera / refinansiera ett eller flera företagslån. Fyll i en ansökan här så tar vi kontakt med de +20 bankerna och långivarna vi jobbar med.

Lån för verktyg, maskiner och teknisk utrustning

Om ditt företag behöver specialutrustning, maskiner eller verktyg för att öka sina intäkter, bli effektivare eller helt enkelt öka sin produktionskapacitet, är det även möjligt att ta ett företagslån som är anpassat efter behov som inköp av verktyg och teknisk utrustning. Dessa lånen är oftast erbjudna direkt av återförsäljaren av maskinen eller utrustningen och ges ut i samarbete med en bank eller ett finansbolag som specialiserar sig på denna typ av finansiering. Maskinen används oftast som säkerhet för lånet och räntan kan därför bli lägre. Däremot kan denna typ av lån vara svårare att få tillgång till, då kraven kan vara tuffare på låntagaren. Utrustningen kan användas fritt under hela återbetalningsperioden, vilken vanligtvis sträcker sig över 5 år. 

Om återförsäljaren inte erbjuder dig ett lån för att finansiera inköpet av verktyg, maskiner eller teknisk utrustning så kan vi göra det på KOMPAR. Fyll i en ansökan här så tar vi kontakt med de långivarna vi jobbar med för inom kort presentera konkreta låneförslag till dig och ditt företag.

Företagslån utan säkerhet

Företagslån utan säkerhet brukar användas när man beskriver ett företagslån utan säkerhet i form av en fasta tillgångar (fastighet, maskinpark, bilar, etc.), finansiella tillgångar (t.ex. fakturor) eller en företagsinteckning. Däremot brukar man ofta benämna lån som kräver ett borgensåtagande som ett företagslån utan säkerhet. Här kan åsikterna gå isär om det verkligen ska beskrivas som att det inte har någon säkerhet då borgensåtagandet i sig är en säkerhet för långivaren.

De flesta långivarna på marknaden kräver idag någon typ av säkerhet, oftast i form av ett borgensåtagande. KOMPAR samarbetar däremot med ett par långivare som inte kräver någon typ av säkerhet, inte ens ett borgensåtagande. Går du till din husbank an du ofta räkna med att behöva presentera någon typ av ytterligare säkerhet utöver ett borgensåtagande.

Företagslån med bisnode eller Creditsafe

Kort kan ett företagslån med Bisnode eller Creditsafe förklaras med att det är ett lån där långivaren inte använder sig av UC (Upplysningscentralen) när den gör en kreditupplysning. Anledningen till att företag letar efter den typen av lån är att de inte vill att det registreras en kreditupplysning via UC på företaget/borgensmannen. Detta spelar egentligen mindre roll än vad många tror. Fyra-fem förfrågningar per år som privatperson eller ett 10-tal per år som företag gör ingen större skillnad på ens kreditbetyg.

En del långivare som KOMPAR samarbetar med använder sig av andra upplysningsföretag som Bisnode eller Creditsafe. När det görs en kreditupplysning via dessa så påverkar den inte kreditbetyget hos privatpersoner/företaget som upplysning görs på.

Enkla företagslån

Att ansöka om ett företagslån behöver inte vara tidskrävande och jobbigt. Genom KOMPAR kan du från hemmets lugna vrå gå igenom och jämför ett brett utbud av låneerbjudanden online på datorn eller mobilen, anpassade efter just ditt företags förutsättningar. KOMPAR samarbetar med fler än 20 olika banker, finansbolag och långivare.

Enkla företagslån är med andra ord inte en viss typ av lån. Däremot gör vi på KOMPAR processen av att söka företagslån enkel för dig som egenföretagare.

Om du vill läsa mer om enkla företagslån kan du göra det här: Enkla företagslån - för alla företag

Snabba företagslån

20 + Lånegivare & banker

Att ansöka om företagslån kan anses som avancerat och tidskrävande. Och det är det generellt när du gör det på traditionellt vis. Så varför inte prova att göra en ansökan om företagslån online istället? Det går enklare att se vilka krav långivarna ställer och fylla i en ansökan för att få ett beslut. Det är ännu enklare att göra en ansökan om företagslån via Kompar, då du endast fyller i en ansökan som sedan går ut till +20 långivare. Du har sedan svar från vissa långivare inom en timme, och alla inom 24 timmar.

Annan finansiering för ditt företag

Leasing

Leasing är ett populärt sätt för små och medelstora företag att finansiera inköp av fordon, inventarier, maskiner, kopiatorer, etc. Leasing är väldigt likt företagslån men innebär att ditt företag inte äger tillgången (till exempel en bil) som du leasar. Med andra ord så lånar du inte pengar för att köpa något, utan du lånar en tillgång som du sedan betalar för på en månads- eller kvartalsbasis. Betalningen du gör brukar kallas hyra.

Idag är det möjligt för många mindre bolag att hyra nästan alla deras fasta tillgångar som de behöver för att driva sin verksamhet vidare. Förr i tiden var det inte riktigt lika enkelt, då färre produkter kunde bli leasade.

Fakturabelåning

Fakturabelåning är ganska så likt fakturaköp, men istället för att sälja dina obetalda fakturor till ett factoringbolag, så använder du dem som en säkerhet för att få ett lån. Fakturabelåning är framförallt möjligt för företag som har business-to-business (B2B) transaktioner - det vill säga att de säljer till andra företag - och tar betalt via faktura. Det är ett sätt för företag att finansiera kortsiktiga problem i kassaflödet och används även för företag för att finansiera deras rörelsekapital.

Vid fakturabelåning sätts normalt en belåningsgrad baserat på factoring bolagets bedömning av ditt företag samt dina kunder. Belåningsgraden kan vara allt från 50% upp till 90% av fakturabeloppet.

Andra alternativ till företagslån

Som småföretagare är det tyvärr inte alltid enkelt att få ett förmånligt företagslån beviljat. Ett stort antal långivare på marknaden som erbjuder företagslån vill i de flesta fall att verksamheten ska ha varit aktivt under en viss tidsperiod. Dessutom finns det ofta krav gällande årlig eller månatlig omsättning. I sådana fall kan det vara bra att känna till andra alternativ till företagslån. Nedan nämner vi ett några möjligheter för företagare som inte får sin ansökan om företagslån beviljad:

Ett blancolån

Ett blancolån är ett privatlån utan säkerhet avsett för privatpersoner. Den här typen av lån kräver ingen säkerhet i form av fastighet eller fordon. Huvudkravet för ett blancolån är en god kreditvärdighet. Sedan kan pengarna användas till investeringar förknippade med ditt företag.

Crowdfunding

Crowdfunding innebär att du som företag lånar pengar från ett flertal privatpersoner och företag, även kallade "the crowd". Rent konkret går det till på så sätt att du via en Crowdfunding sida presenterar ditt företag och era lånebehov, varefter the crowd bedömer om de vill låna ut till företaget eller inte. Crowdfunding har är vanligt bland företag och är desto mer populärt bland privatpersoner.

Kreditkort för företag

Ett kreditkort utställt på företag kan vara en finansieringslösning som snabbt kan hjälpa dig att få tillgång till medel. Det är värt att välja ett kreditkort med en ränta på 0% under en viss tidsperiod, till exempel 60 dagar.

Hur kan vi hjälpa till?

Vanliga frågor & svar

Kan jag ansöka om företagslån till mitt handelsbolag?

Banker och finansbolag gör en bedömning av ett handelsbolags återbetalningsförmåga när en låneansökan lämnas. Det är oerhört viktigt att all information tillhandahålls av låntagaren för att långivaren ska kunna bedöma vilken slags säkerhet som behövs för företagslånet. De handelsbolag som är väletablerade kan visa upp bokslut och balansräkningar. Nystartade handelsbolag kan tyvärr ha det lite svårare att teckna företagslån, då är det extra viktigt att bolaget har en realistisk budget och tydlig affärsplan som visar hur de planerar att tjäna sina pengar.

Kan jag ansöka om företagslån till min enskilda firma?

Alla långivare har olika krav för att bevilja en ansökan om företagslån till en enskild firma. Dock är ett allmänt krav att ha en god återbetalningsförmåga, långivarna måste vara så säkra som möjligt att de får tillbaka sina pengar. I samband med ett företagslån till en enskild firma så tecknas det även i ägarens namn och det kan finnas vissa krav på personen i frågas privatekonomi.För att öka sina chanser att få fler erbjudanden från långivare för företagslån till enskild firma bör man presentera en utförlig budget och affärsplan.

Är det möjligt att få ett företagslån utan säkerhet?

Många företag undrar om det är möjligt att ta ett företagslån utan någon typ av säkerhet i en fast tillgång (personlig borgen krävs som regel). Självklart är det möjligt, både för mer etablerade företag och även nystartade företag. Däremot behövs vissa krav uppnås. Först och främst kollar långivarna på beloppet som efterfrågas. Mindre belopp är oftast enklare att få tillgång till om man inte kan erbjuda säkerhet i en fysisk tillgång. För det andra kollar långivarna på företagets och ägarens finansiella förmåga att betala tillbaka lånet. Desto bättre den ser ut, desto enklare är det att få ett lån utan någon typ av säkerhet i en fast tillgång.

Kan företagslån vara ägarens personliga ansvar?

Företagslån idag involverar i de allra flesta fallen en personlig borgen från VDn eller ägarna till företaget. Ibland används även personliga tillgångar som en säkerhet för lånet för att öka möjligheten till att få rätt storlek på lånet alternativt mer förmånliga villkor. Att ge personliga tillgångar, som en bil, lägenhet eller ett hus, som en säkerhet kan däremot vara en risk för ens privatekonomi. Om saker och ting går fel kan man komma att bli av med den privata tillgången. Därav är det bättre att erbjuda en bil som säkerhet för ett lån än ett hus, då man kan leva utan den första medan den andra är desto svårare. Däremot är det väldigt få långivare som accepterar en bil som säkerhet för ett lån.

Olika anledningar till varför man söker företagslån?

Många företag kan hamna i situationer som är oväntade. Situationen kan vara ett resultat av vissa handlingar eller bristen på handlingskraft. Ibland är det nödvändigt att göra snabba investeringar för att hålla takten med sina konkurrenter. Däremot kan oväntade inköp leda till att företagets finansiella stabilitet blir lite mer skakig. Om ett företag saknar kassan som krävs efteråt så kan det bli svårt att leverera ordrar som kommit in eller att betala företags anställda och leverantörer. I sådana situationer kan företagslån vara en bra lösning.

Vilka säkerheter krävs för att få ett företagslån?

Först och främst så kräver endast vissa långivare och banker någon typ av säkerhet. Många långivare nöjer sig idag med en personlig borgen från en ägare eller styrelsemedlem som säkerhet för ett företagslån. I de fall då det behövs en annan typ av säkerhet så kan alla företagets tillgångar användas. Däremot så är den vanligast säkerheten som sagt en borgen från ägare eller styrelsemedlem av bolaget. Andra typer av säkerheter som är lite mindre vanliga är pant i företagets fastigheter, pant i ägarens privata fastigheter, pant i en maskin, alternativt en företagsinteckning.

Kan jag ansöka om företagslån till mitt aktiebolag?

Traditionella långivare som ger ut företagslån till aktiebolag göra olika bedömningar i hur bolaget ser ut idag och hur de tror att det kommer att se ut i framtiden. Därav kan bedömningar bland traditionella långivare ta lite längre tid - medan hos mer moderna onlinebaserade långivare går det desto snabbare. Många tror även att det är enklare för ett större aktiebolag att få tag på ett företagslån än vad det är för ett mindre bolag som en enskild firma till exempel. Det är inte alltid sant, då ett större aktiebolag kan vara mer komplicerat att göra en finansiell bedömning av och risken kan fortfarande anses som hög av långivare och banker.

‍Kan ett nystartat företag få ett företagslån?

Nya företag och startups kan också få tillgång till företagslån. Däremot så brukar villkoren skilja sig åt rätt markant från de villkor som mer etablerade företag får när de söker företagslån. Anledningen är helt enkelt att långivaren bedömer det som en högre risk med nystartade bolag. Utöver vanliga företagslån så kan nystartade bolag även söka lån via Almi. Andra alternativ kan vara att söka finansiering genom crowdfunding eller genom peer-to-peer lån.

Vilken är räntan på företagslån som erbjuds vis KOMPAR?

Räntan på företagslån som erbjuds via KOMPAR beror på ditt företags situation och dina finansieringspreferenser (till exempel önskad återbetalningsperiod). När du gjort en ansökan via Kompar och erbjudandena presenteras för dig kommer du klart och tydligt se vad räntan är från de olika bankerna och långivarna.

Måste det ske en kreditupplysning?

Ja, det måste ske en kreditupplysning för att ansöka om ett lån för företag. När du gör en ansökan om företagslån via Kompar så registreras det endast en kreditupplysning via UC (Upplysningscentralen) på företaget. Om du har en enskild firma eller ett handelsbolag kommer du att få en omfrågandekopia för att känna till vilken information respektive långivare som tagit del. Några av Kompars samarbetspartners använder sig även av Creditsafe, som inte påverkar ditt företags kreditvärdighet.

Hur kan vi hjälpa dig?