Företagslån till fastighet - miniguide

Vad är ett fastighetslån och hur fungerar det? Ett fastighetslån till företag innebär att ett företag, bolag eller en bostadsrättsförening lånar pengar för att i sin tur kunna förvärva, renovera eller göra en utbyggnad av en fastighet. Hitta det bästa fastighetlånet på Kompar med 1 UC!

Företagslån till fastighet
 • Agnes Sitarz
  Agnes Sitarz
 • 3
  minuters läsning
 • Senaste uppdatering:
  February 10, 2023

I artikeln kan du läsa om

 • check
  Vad är ett fastighetslån?
 • check
  Vad tittar långivarna på vid fastighetslån?
 • check
  Om jag får avslag från min bank då?

Varför Kompar?

 • check
  Jämför över 20 olika långivare
 • check
  Personlig rådgiving
 • check
  Enkel ansökan med svar inom 24h!
Ansök nu

Företagslån till fastighet

De allra flesta företag både små och större kommer till en punk där de är behov av extra finansering, speciellt när planer på större investeringar finns i verksamhetens sikte. Sådana investeringar av större slag är exempelvis fastigheter. Lånemöjligheterna är många och kraven och villkoren likaså. I vårt senaste blogginlägg går vi igenom vad fastighetslån är, hur det fungerar i praktiken egentligen och vilka villkor som banker och finansbolag ställer för företagslån till fastighet.

Vad är ett fastighetslån?

Ett fastighetslån till företag eller även kallat fastighetslån innebär att ett företag, bolag eller en bostadsrättsförening lånar pengar för att i sin tur kunna förvärva, renovera, göra en utbyggnad av en fastighet, utveckla fastighet. Lånet kan ha både fast och rörlig ränta, och tecknas då oftats med eller utan säkerhet i fastigheten.Vi på Kompar observerar på den senaste tiden att en del av våra kunder är just olika företag som gör investeringar i fastigheter. Det kan till exempel vara fastighetsbolag, lantbruk och byggföretag eller andra som är sugna på investeringar som ansöker om ett fastighetslån till sitt företag för att i sin tur kunna finansiera själva förvärved, renovering eller nybyggnation.

Vilka krav ställs för företagslån till fastighet?

Kompar samarbetar med över 20 stycken olika långivare i form av banker och finansbolag på den svenska marknaden. Kraven som banker och finansbolag ställer på ditt bolag om du skall ta ett fastighetslån kan variera mellan de olika aktörerna. Men det finns självklart några allmäna riktlinjer och krav som de flesta banker och finansbolag ställer, vi presenterar de här nedan:

 • Företaget eller bolaget samt minst en av dess ägare måste vara svenskregistrerade
 • Bolagsformen skall vara Aktie-, kommandit- eller handelsbolag
 • En omsättning och vinst ska kunnas uppvisas av företaget
 • Pantbrev i fastigheten man vill låna till kan krävas
 • Andra sorters av säkerheter som till exempel personlig borgen eller företagsinteckningar

Fastighetslån med eller utan fastighet som säkerhet

När det gäller investeringar i fastigheter som är större och dyrare brukar det vara rätt så vanligt med lån för företag som sträcker sig mellan 60 – 80 % av värdet på fastigheten ifråga. I sådana fall används också fastighet som en säkerhet för lånet. Andra former av säkerheter förutom fastigheten som till exempel personlig borgen och inteckningar kan accepteras av långivarna också. Företagslån avsedda för investeringar i fastigheter med säkerhet i form av bostad/fastighet erbjuds oftast till större eller medelstora aktiebolag med bra kreditvärdighet och god omsättning, och villkoren skiljer sig mellan de olika långivarna.

Vad tittar långivarna på vid fastighetslån?

Nedan finner du en kort lista över några av de punkter som långivare kommer att bedöma och titta närmare på när du som företagare ansöker om ett företagslån för att kunna köpa, bygga ut eller renovera en fastighet:

 • Kreditvärdigheten på företaget som ansöker om fastighetslån
 • Fastighetens marknadsvärde
 • Fastigheten som ska köpas geografiska lokalisiering och läge
 • Har låntagaren eget kapital för investeringen? I sådana fall hur mycket?
 • Säkerheter i form av inteckningar, pantbrev och personlig borgen.
 • Hur planerar låntagaren att betala tillbaka lånet

Om jag får avslag från min bank då?

När man ansöker om lån för sådana större investeringar så vill man ju gärna testa på olika håll, man brukar då oftast börja med sin egen bank. Ifall du skulle få ett avslag från någon av storbankerna däribland din egen bank som behöver det inte innebära att det är helt "kört". Som tur är finns det väldigt många andra sätt för företag få konkurrenskraftiga lån som kan ägnas åt just köp av fastigheter, tomter eller mark. Det finns faktiskt en hel del banker och långivare på marknaden idag som endast sysslar med företagslån till fastigheter. Vi rekommenderar alltid att man ska jämföra möjligheter för finansering från olika källor vilket gör att man som egenföretagare sparar enormt mycket tid samt får en bredare överblick över olika lösningar.

Låna till fastighet genom KOMPAR

KOMPAR är ett online och digitalt hjälpmedel som är helt kostnadsfri och ger dig en möjlighet att snabbt lägga upp en ansökan och sedan jämföra erbjudanden som kan ges från mer än 20 olika banker och långivare på ett och samma ställe. Sedan är det du som beslutar vilket erbjudande som är bäst för dig och ditt företag. Vi bistår självklart med rådgiving och tips! Alla bolag och företag som är registrerade i Sverige och kan enkelt fylla i en ansökan om företagslån för fastighet på datorn, surfplattan eller mobilen. Vi på Kompar är en oberoende tjänst och samarbetar med banker och finansbolag som specialicerar sig på att låna ut pengar enskilda firmor, aktiebolag, kommanditbolag och handelsbolag.

Hur kan vi hjälpa dig?