Jämför företagskredit på 24h

Företagskredit

Jämför  företagskredit online på 24h. Endast en upplysning hos UC.

Resurs Bank logo
more_time

Kompar sparar tid åt dig!

Gör en ansökan på mindre än 3 minuter. Således slipper du själv att springa och jämföra olika erbjudanden på olika banker. Du kan istället i lugn och ro ta det bästa beslutet och jämföra online på mobilen eller datorn.

timer

Svar inom inom 24!

Hos oss på Kompar kan du som driver eget jämföra företagslån från mer 20 olika banker och finansbolag. Alla typer av företag - oavsett bransch eller ålder är välkomna att ansökan.

support_agent

Personlig rådgivning

Under hela processen är våra rådgivare tillgängliga för att besvara dina frågor och funderingar och hjälpa dig välja det företagslån som passar just ditt företag bäst - kostnadsfritt.

Då varje företag kan uppleva motgångar, både när bolaget är nystartat samt när det är mer etablerat, så kan en företagskredit ibland behövas. Behovet för lite extra finansiering kan se olika ut: för att kunna expandera in på nya marknader, anställa mer personal, betala löner, köpa verktyg, utveckla nya teknologier eller för att utöka företagets marknadsföringsbudget.

Vad är skillnaden mellan ett företagslån och en företagskredit?

Företagslån och företagskredit (även kallat checkkredit, kontokredit för företaget) är vanliga begrepp för den här typen av finansering. Däremot så har båda det vill säga företagslån och företagskredit samma syfte, det vill säga att finansiera företaget när de egna pengar inte räcker till. I sådana fall kan en bra lösning vara att söka efter externa källor för att göra nödvändiga investeringar i företaget. Vad är egentligen skillnanden mellan ett företagslån och företagskredit?

Den huvudsakliga skillnaden är följande: en företagskredit eller kontokredit för företaget är som ett beviljat lån som kan användas fritt när du som egenföretagare behöver finansiering, lite som en . Används inte företagskrediten så behöver du alltså inte betala tillbaka något eller betala ränta (däremot är det vanligt att du betalar en avgift även fast du inte använder dig av företagskrediten). När du väl är i behov av pengar är det fritt fram att använda krediten - antingen hela eller delar av den. 

När det gäller företagslån så betalas hela beloppet ut i en klumpsumma med en specifik lånetid som du behöver betala tillbaka lånet på. Här går det alltså inte att använda lite i taget. Den månatliga kostnaden beror på flera faktorer: räntan, lånetiden och hur beloppet på lånet. En kortare lånetid resulterar i en lägre räntekostnad, men innebär att du behöver betala mer varje månad. 


Varför borde jag använda företagskredit för företaget?

Företagskredit lämpar sig väldigt bra för att förbättra ett företags likviditet så att det kan fortsätta driva sin verksamhet framåt. För att vara lite mer precis, är det en typ av kortsiktigt lån som ger en egenföretagare friheten att använda så mycket som den behöver utan att behöva bestämma sig för ett visst belopp. Normalt så brukar ett företag bli tilldelad en viss limit, det vill säga ett belopp som man kan gå minus med på sitt bankkonto, alternativt som kan föras över till ens bankkonto.

Vad betalar jag för när jag har en företagskredit?

Generellt så inkluderar en företagskredit två typer av kostnader för dig som egenföretagare. Den första är räntan, vilken beräknas på det beloppet som du använder av krediten. Använder du en större del av krediten betalar du således mer i ränta, medan använder du mindre av krediten betalar du också mindre i ränta. Utöver ränta så kan du i vissa fall även behöva betala en fast avgift för att ha krediten tillgänglig. Avgiften behöver du alltså betala oavsett om du använder dig av krediten eller inte.

Typer av företagskrediter

På den svenska marknaden finns i dagsläget två olika typer av företagskrediter för bolag, vilka liknar varandra men har några skillnader. Den mer traditionella varianten av en företagskredit erbjuds generellt av banker och är bunden till ens bankkonto. Hur fungerar en sådan? Jo, en bank ger ett företag en viss limit (ett belopp) vilken man har möjlighet att använda. Går balansen på ens företagskonto ner till 0 så börjar man använda sig av krediten och kan “gå minus” med upp till ens limit. Det vill säga, har du en företagskredit på 100 000 kr så kan du gå minus med 100 000 kr på ditt bankkonto. När dina kunder sedan betalar in pengar på kontot så betalar du automatiskt tillbaka på företagskrediten, och beloppet på ditt bankkonto går mot 0. Du betalar generellt endast för när du använder limiten, det vill säga när du går minus på ditt konto.

Den andra typen av företagskredit är den lite mer modernare och innovativa varianten, vilken erbjuds av finansbolag och är inte bunden till ditt företagskonto. Finansbolaget erbjuder dig en viss limit, det vill säga ett belopp som du kan låna. Du väljer sedan när du vill få pengarna överförda till ditt företagskonto på din bank och hur mycket av din limit som du ska använda. Varje månad kommer finansbolaget sedan att skicka dig en faktura, så att du betalar räntan samt amorteringen på krediten. Vill du förnya krediten finns det alltid en möjlighet att göra det.


Fördelar med en företagskredit

Den huvudsakliga fördelen med en företagskredit är att den i stort sett inte kostar dig som egenföretagare något om du inte använder den (utöver avgiften, vilken brukar vara förhållandevis liten i sammanhanget). I de fall då du inte riktigt vet hur mycket pengar du behöver för en kort period så är en företagskredit ett bra alternativ till ett företagslån, vilket kräver att du bestämmer dig för ett visst belopp. Däremot är det värt att ha i åtanke att många företagslån kan betalas tillbaka tidigt utan extra kostnad, varför de kan användas som en checkkredit.

Nackdelarna med en företagskredit

En annan nackdel med en checkkredit är att det finns en risk att man som företagare tror sig ha mer pengar än vad som faktiskt är fallet. Detta kan leda till att ett bolag lever på kredit endast. En företagskredit fungerar bra för företag som har tillfälliga likviditetsbehov, medan ett företagslån är mer lämpligt för företag som behöver göra en mer långsiktig investering elelr har finansiella problem som behövs lösas över tid.

Ränta på en företagskredit

Precis som vid vanliga företagslån så är det långivaren (eller banken) som sätter räntan på en företagskredit. Den huvudsakliga faktorn som påverkar vilken ränta ditt företag får är företagets riskprofil. Ju högre risken är för att företaget inte kan betala tillbaka krediten, desto högre ränta helt enkelt.

Vad kollar en långivare på när den bedömer ett företags riskprofil? Dessa är de fem vanligaste frågorna som undersöks

  • Hur ser företagets försäljning, vinst och kassaflöde ut?
  • Finns det någon typ av säkerhet (t.ex. en fastighet eller maskineri) för företagskrediten?
  • Under hur lång tid har företaget varit verksamt och är det beroende av säsongsförsäljning, någon enstaka kund eller rent av leverantör?
  • Har bolaget tidigare haft ett inkassoärende eller skuld hos Kronofogden?
  • Hur ser bolagets affärsmodell ut och hur ser konkurrensen ut på marknaden där det verkar?

Baserat på ovanstående information så gör långivaren en bedömning av risken att företaget inte kommer kunna betala tillbaka krediten och sätter räntan därefter. Genom att kontinuerligt jobba på att förbättra ens företags resultat så kan du som egenföretagare få tillgång till en billigare företagskredit, då långivaren kommer att bedöma ditt företag som mindre riskfyllt.

Nya lånemöjligheter

I och med att marknaden för företagslån och företagskredit växer så finns det allt fler långivare, typer av låneprodukter och möjligheter för egenföretagare att finansiera sin verksamhet. Den snabba digitala utvecklingen har gjort att marknaden har utvecklats snabbare än vad någon kunnat tro. Som ett resultat av detta är det vanligt att företag idag söker lån och krediter online och har pengarna på sitt konto inom några få timmar.

KOMPAR och företagskredit

Men med många olika låneprodukter är det inte alltid lätt att hitta den som passar ens företags behov bäst. Via KOMPARs tjänst kan du jämföra olika företagslån och företagskrediter genom att fylla i en ansökan på några minuter och ha ett svar inom 24 timmar. Vi hjälper dig hitta rätt typ av låneprodukt när vi jämför erbjudanden från ett flertal långivare, och inom 24 timmar kan du ha fått tillgång till ett lån på upp till 10 miljoner kronor. 

Just nu har vi 3 stycken långivare som erbjuder företagskredit genom vår tjänst, och vi utökar ständigt utbudet av våra långivare. Det allra bästa för ditt företag är att jämföra deras erbjudanden med företagslån och sedan välja det alternativet som passar dina behov bäst. Du kan också kontakta våra rådgivare om du behöver hjälp eller råd. Det enda som du behöver göra är att ansöka om företagslån/företagskredit genom att fylla i en formulär på den här sidan.

Hur kan vi hjälpa dig?