Vad är företagskredit?

Företagskredit
16/6/2020

Då varje företag kan uppleva motgångar, både när bolaget är nystartat samt när det är mer etablerat, så kan en företagskredit ibland behövas. Behovet för lite extra finansiering kan se olika ut: för att kunna expandera in på nya marknader, anställa mer personal, betala löner, köpa verktyg, utveckla nya teknologier eller för att utöka företagets marknadsföringsbudget.

Jämför företagslån helt kostnadsfritt

Låna upp till 7 miljoner kronor

Jämför +20 långivare & banker

Bäst villkor med flera erbjudanden

Låna upp till 7 miljoner kronor

Snabb ansökan - företagslån inom 24 h

Endast en UC registreras

Kompar erbjuder kostnadsfri rådgivning

Välj bäst företagslån

Välj det lån som passar ditt företag bäst, oavsett om det är räntan, amorteringen eller något annat

Fyll i din ansökan nu

Bank Id

Vad är skillnaden mellan ett företagslån och en företagskredit?

Företagslån och företagskrediter (även kallat checkkredit) brukar blandas ihop. Däremot så finns de där för samma anledning, det vill säga att finansiera företaget när företagets egna pengar inte räcker till.

Den huvudsakliga skillnaden är följande: en företagskredit är som ett beviljat lån som kan användas fritt när du som egenföretagare behöver finansiering. Används inte företagskrediten så behöver du alltså inte betala tillbaka något eller betala ränta (däremot är det vanligt att du betalar en avgift även fast du inte använder dig av företagskrediten). När du väl är i behov av pengar är det fritt fram att använda krediten - antingen hela eller delar av den. 

När det gäller företagslån så betalas hela beloppet ut i en klumpsumma med en specifik lånetid som du behöver betala tillbaka lånet på. Här går det alltså inte att använda lite i taget. Den månatliga kostnaden beror på flera faktorer: räntan, lånetiden och hur beloppet på lånet. En kortare lånetid resulterar i en lägre räntekostnad, men innebär att du behöver betala mer varje månad. 

Varför borde jag använda en företagskredit/checkkredit?

Företagskredit (även kallat checkkredit) lämpar sig väldigt bra för att förbättra ett företags likviditet så att det kan fortsätta driva sin verksamhet framåt. För att vara lite mer precis, det är en typ av kortsiktigt lån som ger en egenföretagare friheten att använda så mycket som den behöver utan att behöva bestämma sig för ett visst belopp.

Vad betalar jag för när jag har en företagskredit?

Generellt så inkluderar en företagskredit två typer av kostnader för dig som egenföretagare. Den första är räntan, vilken beräknas på det beloppet som du använder av krediten. Använder du en större del av krediten betalar du således mer i ränta, medan använder du mindre av krediten betalar du också mindre i ränta. Utöver ränta så kan du i vissa fall även behöva betala en fast avgift för att ha krediten tillgänglig. Avgiften behöver du alltså betala oavsett om du använder dig av krediten eller inte.

Fördelar med en företagskredit

Den huvudsakliga fördelen med en checkkredit är att den i stort sett inte kostar dig som egenföretagare något om du inte använder den (utöver avgiften, vilken brukar vara förhållandevis liten i sammanhanget). I de fall då du inte riktigt vet hur mycket pengar du behöver för en kort period så är en företagskredit ett bra alternativ till ett företagslån, vilket kräver att du bestämmer dig för ett visst belopp. Däremot är det värt att ha i åtanke att många företagslån kan betalas tillbaka tidigt utan extra kostnad, varför de kan användas som en checkkredit.

Nackdelarna med en företagskredit/checkkredit

En annan nackdel med en checkkredit är att det finns en risk att man som företagare tror sig ha mer pengar än vad som faktiskt är fallet. Detta kan leda till att ett bolag lever på kredit endast. En företagskredit fungerar bra för företag som har tillfälliga likviditetsbehov, medan ett företagslån är mer lämpligt för företag som behöver göra en mer långsiktig investering elelr har finansiella problem som behövs lösas över tid.

Ränta på en företagskredit

Precis som vid vanliga företagslån så är det långivaren (eller banken) som sätter räntan på en företagskredit. Den huvudsakliga faktorn som påverkar vilken ränta ditt företag får är företagets riskprofil. Ju högre risken är för att företaget inte kan betala tillbaka krediten, desto högre ränta helt enkelt.

Vad kollar en långivare på när den bedömer ett företags riskprofil? Dessa är de fem vanligaste frågorna som undersöks

  • Hur ser företagets försäljning, vinst och kassaflöde ut?
  • Finns det någon typ av säkerhet (t.ex. en fastighet eller maskineri) för företagskrediten?
  • Under hur lång tid har företaget varit verksamt och är det beroende av säsongsförsäljning, någon enstaka kund eller rentav leverantör?
  • Har bolaget tidigare haft ett inkassoärende eller skuld hos Kronofogden?
  • Hur ser bolagets affärsmodell ut och hur ser konkurrensen ut på marknaden där det verkar?

Baserat på ovanstående information så gör långivaren en bedömning av risken att företaget inte kommer kunna betala tillbaka krediten och sätter räntan därefter. Genom att kontinuerligt jobba på att förbättra ens företags resultat så kan du som egenföretagare få tillgång till en billigare företagskredit, då långivaren kommer att bedöma ditt företag som mindre riskfyllt.

Nya lånemöjligheter

I och med att marknaden för företagslån och företagskredit växer så finns det allt fler långivare, typer av låneprodukter och möjligheter för egenföretagare att finansiera sin verksamhet. Den snabba digitala utvecklingen har gjort att marknaden har utvecklats snabbare än vad någon kunnat tro. Som ett resultat av detta är det vanligt att företag idag söker lån och krediter online och har pengarna på sitt konto inom några få timmar.

Men med många olika låneprodukter är det inte alltid lätt att hitta den som passar ens företags behov bäst. Via Kompars tjänst kan du jämföra olika företagslån och företagskrediter genom att fylla i en ansökan på några minuter och ha ett svar inom 24 timmar. Vi hjälper dig hitta rätt typ av låneprodukt när vi jämför erbjudanden från ett flertal långivare, och inom 24 timmar kan du ha fått tillgång till ett lån på upp till 7 miljoner kronor. 

138an Group AB ©2020