Företagslån utan säkerhet

Egenföretagare jämför ofta låneerbjudanden utifrån olika kriterier. Ett av dessa kriterier, som är mycket viktigt, är om det krävs säkerhet för ett lån utan säkerhet. Lån utan säkerhet utan säkerhet blir alltmer populära. Känner du till dem redan?

Företagslån utan säkerhet
 • Agnes Sitarz
  Agnes Sitarz
 • 3
  minuters läsning
 • Senaste uppdatering:
  August 22, 2022

I artikeln kan du läsa om

 • check
  Vad är ett lån utan säkerhet?
 • check
  Kort fakta om personlig borgen
 • check
  Företagslån utan säkerhet för EF och AB

Varför Kompar?

 • check
  Jämför över 20 olika långivare
 • check
  Personlig rådgiving
 • check
  Enkel ansökan med svar inom 24h!
Ansök nu

När man letar efter ett företagslån för att starta ett nytt företag eller bygga ut sin verksamhet, jämför man som egenföretagare oftast låneerbjudanden baserade på olika kriterier. Ett av dessa kriterier som är oerhört viktigt är huruvida en säkerhet krävs för lånet. Men lån utan sådana krav blir allt mer populära och eftertraktade bland företagare, det finns allt fler aktörer på marknaden som erbjuder konkurrenskraftiga företagslån utan säkerhet. I den här artikeln går vi igenom de viktigaste detaljerna som varje företagare bör vara medveten om gällande lån utan säkerhet.

Vad innebär ett lån utan säkerhet?

Det finns många olika former av företagslån och företagsfinansering på marknanden idag. I den här artikeln kommer vi att berätta mer om en populär form av lån det vill säga företagslån utan säkerhet. Vad innebär ett företagslån utan säkerhet egentligen?

Ett företagslån utan säkerhet innebär att en låntagare inte behöver lämna någon säkerhet, det vill säga att ingen egendom eller inget materiellt behöver pantsättas. Däremot kan det finns krav på en personlig borgen, det ger långivaren en större säkerhet. Det vanligaste typen av säkerhet för ett lån är en inteckning, där en fastighet fungerar som en garanti ifall företaget skulle ha problem med att betala tillbaka eller gå i konkurs. Den huvudsakliga idén gällande ett lån med säkerhet är att eliminera långivarens risk. Lån med säkerhet är vanligtvis tillgängliga med en lägre ränta än lån utan säkerhet.                                                      

Företagslån utan säkerhet blir allt mer populära i Sverige och i själva verket är det en snabbt växande marknad med allt fler aktörer. Den här typen av lån är lättare att få och är främst avsedd för småföretagare som i allmänhet har svårt att få företagslån från storbankerna. I korthet är ”lån utan säkerhet” ett slags företagslån utan en säkerhet i form av fysiska eller finansiella tillgångar.

Men faktum är att det finns väldigt få långivare som erbjuder företagslån utan någon slags garanti alls. De flesta långivare kräver att egenföretagaren ingår en personlig borgen för att beviljas ett företagslån i Sverige. Det finns också en variant av företagslån med en delvis säkerhet, det innebär att delar av lånet kräver en säkerhet i form av personlig borgen.


Kort fakta om personlig borgen

Som vi tidigare har nämnt ovan, så kräver ett stort antal långivare att en eller flera personer går i borgen för företaget som ska ta ett företagslån. I sådana fall när inga krav på pantsättning krävs kallas ett sådant lån för ett lån utan säkerhet. 

Den som går i borgen för ett lån (en fysisk eller juridisk person), alltså borgensmannen förpliktar sig att ta över kostnaderna i fall låntagaren inte skulle klara av att uppfylla sitt finansiella ansvar i samband med lånet. Det innebär att borgensmannen blir betalningsskyldig ifall företaget som har tecknat lånet skulle utebli med en återbetalning. En borgensman bör alltid ha god insikt i företagets affär och dess ekonomi för att denna ska godtas enligt lagen. Företagslån med personlig borgen innebär därför ofta att till exempel en firmatecknare eller ägare går i personlig borgen för bolaget ifråga som ska ta ett lån. Även en annan utomstående person kan gå i personlig borgen för ett företagslån, till exempel ägarens hustru eller sambo det kan också vara andra familjemedlemmar. Dessa behöver däremot ha en god insikt i företagets affärer.

Företagslån utan säkerhet för olika bolagsformer

Företagslån skiljer sig inte på ett avsevärt sätt från vanliga privatlån och följer samma princip: en person ansöker om ett lån utan säkerhet och hans/hennes företag betalar amorteringar och ränta månadsvis. 

Dock kan villkor för företagslån utan säkerhet skilja sig åt mellan olika företagstyper. När det gäller en enskild firma så är den inte en egen juridisk person,  bolagets ägare som ansöker om lånet har sin egen privata ekonomi som en säkerhet. Amorteringar och räntor betalas av ägaren. När det gäller aktiebolag så är det i varje fall aktiebolaget som tecknar lånet genom en behörig firmatecknare. Amorteringar och räntor betalas således av aktiebolaget.  

Företagslån utan säkerhet och ditt företags behov        

När du väljer mellan olika alternativ och jämför företagslån som skulle passa ditt företag, fundera över vilket slags lån som kommer att vara mer fördelaktigt för dig: kortsiktigt eller långsiktigt lån. Se exakt över ditt företags nuvarande kapacitet och finansiella situation för att avgöra om ett lån med eller utan säkerhet kommer vara bäst lämpat för din verksamhet. Oavsett vilken typ av lån du bestämmer dig för - med säkerhet eller utan, erbjuder vi en kostnadsfri tjänst som gör det möjligt att jämföra alla låneerbjudanden från ett brett utbud av långivare tillgängliga på marknaden. 

Vi samarbetar med över 20 olika långivare, vilket ökar dina chanser avsevärt att hitta ett lån med eller utan säkerhet som passar just ditt företags situation. Har du funderingar kring företagslån utan säkerhet, eller har du kanske fått ett avslag från en traditionell bank? Våra rådgivare hjälper dig gärna och besvara eventuella frågor. Eftersom Kompar inte är kopplad till någon specifik långivare så  ger vi en oberoende rådgivning och vägledning med fokus på ditt företags unika situation.

Hur kan vi hjälpa dig?