Företagslån för småföretagare

Att driva eller starta ett eget företag och omsätta sin affärsidé i handling är något som många människor drömmer om idag. Friheten i att driva sitt eget företag och vara sin egen chef är något som lockar många. Hur gör man det? Och hur får man finansiering för att komma igång?

Företagslån för småföretagare
 • Agnes Sitarz
  Agnes Sitarz
 • 3
  minuters läsning
 • Senaste uppdatering:
  February 10, 2023

I artikeln kan du läsa om

 • check
  Olika företagsformer
 • check
  Att tänka på som småföretagare
 • check
  Finansiering för småföretagare

Varför Kompar?

 • check
  Jämför över 20 olika långivare
 • check
  Personlig rådgiving
 • check
  Enkel ansökan med svar inom 24h!
Ansök nu

Att driva eller starta sitt eget företag och förvandla sin affärside till handling är något som en hel del personer drömmer om idag. Friheten med att driva eget och att vara sin egen chef är något som lockar många. En annan anledning kan också vara att man vill utveckla en affärsverksamhet som man verkligen brinner för eller testa en ny arbetsform som skiljer sig från att vara anställd. Visste du att egenföretagare faktiskt är Sveriges vanligaste yrke. Enligt Tillväxtverket finns det 1,2 miljoner företag i Sverige, cirka 96% är småföretag som har mindre än 10 anställda och endast 0,1 % företag har mer än 250 anställda. Fyra av fem nya jobb skapas i små och medelstora företag, därför kan man enkelt konstatera att företagandet i Sverige består nästan enbart av små och medelstora företag.

Småföretagare - en spännande utmaning

Vad innebär det att driva och starta sitt eget företag egentligen? Det kan vara ett stort steg att starta eget, speciellt när någon har varit anställd under många år. Kanske krävs det att du måste omprioritera vissa saker? En hel del uppgifter som du tidigare tog för givet som anställd måste du från och med nu sköta själv. Det kan vara vara riskfyllt men samtidigt utmanande och tillfredsställande att arbeta sig fram mot sina egna mål. Du kommer säkerligen ha många bollar i luften, nya utmaningar och sysslor. Det kan vara allt från kontakt med kunder, bokföring, marknadsföring och att skapa affärsplaner. Funderar du kanske på att öppna eget inom restaurang eller skönhetsbranschen? Då bör man även fundera på vilken företagsform som lämpar sig bäst till ditt företags verksamhet. Du kan läsa mer om olika företagsformer här nedan i artikeln.

Vilken företagsform är bäst?

Det finns olika företagsformer, de vanligaste är enskild firma eller enskild näringsidkare, handelsbolag, kommanditbolag (som är en form av handelsbolag) och aktiebolag. Den vanligaste formen för småföretag är enskild firma eller aktiebolag. Valet av företagsform beror på ifall man som ensam eller flera ska starta bolaget, vilken bransch man är verksam inom samt ditt företags förutsättningar. Olika företagsformer skiljer sig åt; i enskild firma är ägarens personnummer samma som företagets organisationsnummer och ägaren är personligen ansvarig för företagets skulder.  Aktiebolag kan däremot vara ett lämpligt och bra val ifall man är fler delägare. För att starta ett sådant bolag krävs ett aktiekapital på minst 25.000 kr. Aktiebolagets delägare har inte ett personligt ansvar för företagets skulder.

Saker som småföretagare bör tänka på

Något som är viktigt för dig som är småföretagare eller som nyss har startat ett bolag är en affärsplan. Affärsplanen är ett fundament för din verksamhet och ger en översikt över planerade strategier och mål. Som egenföretagare  bör man även känna till och kartlägga sin marknad, det vill säga kunder och konkurrenter. På vilket sätt kan jag bäst nå ut till mina kunder och var bör mitt företag vara synligt? Det kan vara värt att satsa på olika marknadsföringsstrategier för att på bästa sätt nå fram till sin kundgrupp.  Det finns även en hel del guider med tips och råd på nätet som man kostnadsfritt kan använda sig av och söka efter information och inspiration. Hos oss på KOMPAR kan du också finna en hel del information som är speciellt avsedd för egenföretagare, som till exempel gratis mallar och verktyg.

Finansiering

Andra viktiga aspekter är budget och finansiering. Som småföretagare kan man under uppstart eller under den första verksamhetsiden behöva extra kapital. De som redan driver ett småföretag har sedan drömmar och ambitioner om att det ska växa och utvecklas vidare. Man kanske behöver göra nödvändiga inköp till sin verksamhet för att nå nästa utvecklingsfas eller finansiering till något annat?

Man kan söka finansiering på många olika sätt, varav det vanligaste sättet är att låna pengar, det vill säga ta ett företagslån. En hel del hjälp när det gäller företagslån och finansiering kan hittas online. Ett bekvämt och effektivt sätt är att besöka tjänster där det finns tillgång till flera olika långivare på en och samma plats. Ett sådant tillvägagångssätt ger många fler möjligheter och gör att man sparar in en hel del tid och pengar. 

Varför ska småföretag använda sig av Kompar?

Kompar är en kostnadsfri tjänst som ger ditt småföretag en möjlighet att ansöka om ett företagslån och sedan jämföra olika erbjudanden från mer än 20 olika banker och finansbolag. Vem kan använda sig av Kompar? Samtliga företag som är registrerade i Sverige och aktiva kan använda sig av tjänsten och ansöka om företagslån. Vi samarbetar med långivare som ger ut lån till enskilda firmor, aktiebolag, kommanditbolag och handelsbolag. Kompar har redan hjälpt mer än 10000 små och medelstora företag att få tag på konkurrenskraftiga företagslån. Dessutom är våra rådgivare redo att hjälpa till i fall du har frågor och funderingar gällande låneerbjudanden och ditt företags finansiella situation. 

Hur kan vi hjälpa dig?