Dags för företagslån? Här är 5 vanliga fallgropar du bör undvika

Dags för företagslån Här är 5 vanliga fallgropar du bör undvika
7/10/2021

Som företag behöver man ibland ett tillskott av pengar på grund av olika anledningar. Det kan vara så att ditt företag behöver anställa mer personal, nytt kontorsmaterial eller vill investera. Oavsett målsättning med lånet medföljer det alltid en viss risk då man lånar pengar. Idag ska vi gå över 5 vanliga fallgropar att undvika för att ditt låntagande skall bli så lyckat som möjligt.

Jämför företagslån helt kostnadsfritt

Låna upp till 7 miljoner kronor

Jämför företagslån

Jämför +20 långivare & banker

Bäst villkor med flera erbjudanden

Välj bäst företagslån

Låna upp till 7 miljoner kronor

Snabb ansökan - företagslån inom 24 h

Endast en UC registreras

Endast en UC registreras

Kompar erbjuder kostnadsfri rådgivning

företagslån ränta

Välj bäst företagslån

Välj det lån som passar ditt företag bäst, oavsett om det är räntan, amorteringen eller något annat

Fyll i din ansökan nu

Bank id is loading

1. Jämför olika företagslån

Att välja första bästa erbjudande på företagslån som du stöter på när det är dags att låna pengar kan leda till att ditt företag lånar pengar till en mycket högre kostnad än nödvändigt. Genom att ställa olika långivare mot varandra, titta närmare på deras räntor, villkor och avgifter kan du med säkerhet veta att du lånar så billigt som möjligt. Du får också en bättre uppfattning om hur lånemarknaden ser ut och det blir enklare för dig att ställa hårdare krav på långivarna.

Väljer du att låta oss här på KOMPAR sköta låneförmedling åt dig slipper du jämföra olika erbjudanden från banker och finansbolag själv. Även räntan kan bli lägre tack vare att långivarna blir tvingade tävla om att vara den långivare som erbjuder det billigaste lånet till de allra bästa villkoren.

Vill du veta mer om hur du skall gå tillväga för att jämföra företagslån och låna pengar smart kan du besöka Lånium.com.

2. Glöm inte bort den effektiva räntan

Ett vanligt misstag när man ska ansöka om ett lån är att man stirrar sig blind på den nominella räntan och glömmer helt bort den effektiva räntan och eventuellt andra avgifter. En viktig regel är att titta på den effektiva räntan för att avgöra om lånet är billigt eller ej. Är det en stor skillnad mellan den nominella räntan och den effektiva signalerar detta att avgifterna kan vara för höga. Se alltid till att granska låneavtal kritiskt och be om att få titta på den effektiva räntan om långivaren inte presenterar den.

3. Se upp för aviseringsavgifter

Även om somliga företagslån idag inte har någon aviseringsavgift samt tecknas med kortare löptider är det fortfarande viktigt att ha dessa i åtanke. Ett sätt för en del långivare att tjäna pengar är just att ta ut avgifter och specifikt återkommande avgifter för avisering ä rett vanligt tillvägagångssätt.

Även en mindre aviseringsavgift på 50 kr under 10 år kommer kosta företaget 6 000 kronor. När det rör sig om ett företagslån är detta exempel inte speciellt representativt men visar ändå på att aviseringsavgifter kan bli en kostsam historia. Se till att undersöka om eventuella aviseringsavgifter tillkommer innan låneavtalet tecknas.

4. Långa löptider kan dubblera räntekostnaden

För många är det lockande att välja en längre löptid som i sin tur leder till en lägre månadskostnad. Men i slutändan kan detta kosta dig dyrt om man ser till den totala kostnaden för lånet.  

Om du exempelvis lånar 300 000 kr under 6 månader med en månatlig återbetalning om 59 990 kr slutar lånets totala kostnad på 359 940 kr. Väljer man istället en löptid på 18 månader blir den totala kostnaden 453 474 kr, vilket resulterar i att lånet kostar 93 534 kr mer. Således bör man som företag alltid välja en kortare löptid om möjligt för att undvika höga lånekostnader.

5. Låna aldrig mer än ditt företag behöver

Att ansöka om ett större lån än ditt företag behöver kommer endast leda till högre lånekostnader. Det kan vara lockande att “passa på” att låna lite extra men det är något vi starkt rekommenderar dig att försöka undvika. Se till att ha ett tydligt mål gällande behov av finansering och försök att låna endast den summa som behövs för att uppnå det målet. På så vis håller du nere kostnaderna och undviker extra ekonomiska påfrestningar för ditt företag.

Vi hoppas att dessa råd kan hjälpa dig på vägen till ett lyckat låntagande. Genom att ha dessa tips i bakhuvudet bör du och ditt företag inte ha några problem med att hitta ett företagslån som passar era förutsättningar och behov och som dessutom inte behöver kosta orimliga mängder pengar.

Om KOMPAR

KOMPAR är en innovativ onlinetjänst som hjälper både små och medelstora företag att få den finansiering som de behöver. Efter att du har fyllt en snabb ansökan som vanligtvis tar 1 minut att slutföra, får du erbjudanden från 20+ olika finansbolag och banker. Tack vare vårt system kan du enkelt jämföra dina låneerbjudanden snabbt och välja det som är bäst för just ditt företag. Om du behöver mer information och hjälp är du välkommen att kontakta våra rådgivare som gärna hjälper dig med din ansökan.


Dags för företagslån Här är 5 vanliga fallgropar du bör undvika
138an Group AB ©2021