Restaurangfinansiering - företagslån för restaurangbranschen

Att driva en egen restaurang kan vara ganska svårt. Både när du startar och när du äger den. Det finns många saker att hålla reda på - löner, leverantörer, mat, meny, varor, reklam... Hur hanterar man det på ett effektivt sätt? Vi ska förklara det...

Restaurangfinansiering
  • Agnes Sitarz
    Agnes Sitarz
  • 3
    minuters läsning
  • Senaste uppdatering:
    August 22, 2022

I artikeln kan du läsa om

  • check
    Öppna egen restaurang - guide
  • check
    Vilka tillstånd krävs?
  • check
    Vad kan en restaurang låna till?

Varför Kompar?

  • check
    Jämför över 20 olika långivare
  • check
    Personlig rådgiving
  • check
    Enkel ansökan med svar inom 24h!
Ansök nu

Att öppna egen restaurang - mini guide

Att öppna egen restaurang är något som många drömmer om idag. Har du sedan länge drömt om att öppna ett mysigt fik eller ett unikt bistro? Då kan det vara nyttigt för dig att läsa igenom vår mini guide här nedan för att sätta drömmen i liv. Vad är det som man bör tänka på när man planerar att öppna en restaurang?

En av de allra viktigaste sakerna att tänka på när man planerar att öppna en egen restaurang är dess läge, var restauranglokalen kommer att befinna sig. Många anser att läget är A och O. Såklart beror det på vilken slags verksamhet du vill starta. En bra ide kan vara att göra en demografisk undersökning gällande läge. Vilka slags lokaler finns i området som intresserar dig, vilka saknas, vilken kundkrets vill du nå fram till. Något man bör ta sig tid att tänka igenom är ett attraktivt restaurangnamn.

Restaurangnamn

Restaurangnamnet är även det en viktig aspekt som man bör tänka igenom utförligt. Ett restaurangnamn bör locka kunder samt passa just dig personligen och din verksamhet. Testa att brainstorma kring bra namn tillsammans med familj, vänner och kollegor. Ett bra restaurangnamn ska vara enkelt att komma ihåg, inte för komplicerat och lätt att stava. Ett bra namn får gärna vara unikt men inte får långt och ha en positiv associering. Val av färger för logo och restaurangnamn är absolut något man bör ha i åtanke. Till exempel kan rött uppfattas som en aggressiv färg men kan även ge en känslan av kraft, upphetsning och passion. Grönt är en färg med lugnande verkan som förmedlar en känsla av natur, framsteg och pånyttfödelse.

Vilken företagsform är bäst?

De allra flesta företagsformer är lämpliga för en restaurangverksamhet. Den mest populära och vanligaste bolagsformen inom restaurangbranschen är aktiebolag. Den här bolagsformen passar bäst om man ska anställa personal, vilket man i de flesta fall måste göra på en restaurang. Man måste investera minst 25 000 kr för att starta ett aktiebolag. 

Vilka tillstånd krävs?

Restaurangen behöver vara godkänd för hantering av livsmedel samt servering, dessutom krävs ett serveringstillstånd i fall man planerar att sälja alkoholhaltiga drycker. Man får endast servera starköl, vin och spritdrycker i fall man har ett tillstånd som är beviljat av individ-familjenämnden. Ett serveringstillstånd erhålls i fall en lokal har ett väl utrustat restaurangkök och dessutom måste lokalen vara godkänd när det kommer till brandsäkerhet. 

Grundläggande krav för den som söker serveringstillstånd

  • Man måste ha fyllt 20 år för att få ett serveringstillstånd.
  • Tillståndsenheten analyserar ägarnas personliga och ekonomiska lämplighet. Med det menas den som söker serveringstillstånd av alkoholhaltiga drycker ska inte ha skulder i samband med skatter eller avgifter.
  • Polismyndigheten gör en prövning gällande bolaget vilket omfattar alla de personer som har så kallat ”betydande inflytande” i restaurangverksamheten. 
  • Svart arbetskraft och svarta pengar får ej förekomma inom restaurangverksamheten.
  • Kunskap inom alkohollagen. De som ansöker måste göra ett kunskapsprov för alkohollagen.

Restaurangfinasiering med KOMPAR?

Om du utveckla ditt företag inom restaurangbranschen eller öppna en fullkomligt ny restauranglokal behöver du i de flesta fall göra en större investering. I somliga fall betyder det att du behöver låna pengar från yttre källor. Finansieringsmöjligheter för restauranger och caféer kan vara lite knepigt och jobbigt. Storbanker och andra långivare kan tycka att det är en alldeles för hög risk för att bevilja större lånebelopp men lyckligtvis är banker inte det enda alternativet. Vi på KOMPAR hjälper dig gärna att jämföra olika villkor och erbjudanden från våra långivare för just restaurangfinansiering. 

Vad kan en restaurang använda ett lån till?

Företagslån för restauranger genom KOMPAR  kan anpassas till en mängd olika behov och kommer säkerligen hjälpa dig att driva din restaurangverksamhet på bästa sätt! Nedan kommer ett par exempel vad ett lån kan användas till, men det finns självklart många fler alternativ: 

  • Köp av köksutrustning, maskiner och möbler
  • Ombyggnad och renovering av lokal
  • Anställa ny personal
  • Utbildning av personal
  • Investera i bilar som kan används för hemkörning
  • Lagerutrymme och inventarier
  • Klara av likviditetsbrist på grund av till exempel säsongssvackor
  • Likviditetsproblem som kan uppstå i samband med kriser och oväntade händelser. Till exempel krisen som många i restaurangbranschen går igenom just nu med coronaviruset COVID-19s utbrott.
Hur kan vi hjälpa dig?