Saker att tänka på innan du köper verktyg & utrustning
8/1/2020

Saker att tänka på innan du köper verktyg & utrustning

Utrustning är en väsentlig del för många företag. Oavsett vilken typ av företag du driver, så behöver du någon form av utrustning. Typerna av utrustning varierar däremot mycket där de allra vanligaste är datorer, skrivbord, verktyg, arbetskläder, etc. Ibland gör egenföretagare misstag när de köper ny utrustning. Nedan kan du läsa om några av dessa misstag och hur du kan undvika dem.

1. Gör en lista på utrustning

En väsentlig del i alla typer av förberedelser är att göra en lista, framförallt när du ska köpa utrustning. Ibland glömmer däremot egenföretagare att göra det.

Varför är det så viktigt att skriva en lista? Först och främst, så kostar det ingenting, och för det andra så kan det spara en hel del pengar. Mekanismen är enkel. Skriv ned en lista på alla saker du vill utrusta ditt bolag med. Därefter utvärderar du sak efter sak på listan och ställer dig frågan i fall den verkligen är nödvändig eller inte och om den är det, hur ni kommer att använda er av utrustningen i framtiden. En slutförd och genomtänkt lista ska bara innehålla det absolut nödvändiga. Ni har alltså sparat in pengar genom att endast köpa det som verkligen behövs.

2. Outsourcing av delar av din verksamhet

Det finns många företag som erbjuder olika typer av tjänster till små och mellanstora företag. Bland dessa företagen kan det finnas sådana som har bättre kunskap och kan ge er högre kvalitet till ett lägre pris än om ni hade gjort dem själva. Utöver kvaliteten och priset så kan ni spara in en hel del tid genom att slippa anställa personer med rätt kompetens för att utföra uppgiften i fråga. Och utöver tiden så kan ni dessutom spara in på kostnader som är relaterade till er utrustning, då ni slipper köpa in den själva.

3. Skisser (i vissa fall)

Människor är visuella. Det är oftast mycket enklare att visualisera något genom att kolla på det snarare än genom att läsa siffror. Det gäller även när det handlar om inköp av utrustning till din verkstad eller affärslokal. Rita en enkel skiss som hjälper dig att visualisera hur utrustningen kommer att se ut när den är på plats. Du behöver inte vara en konstnär för att göra det. Det viktiga är att fokusera på det mest nödvändiga och undvik för mycket detaljer. Genom att göra så kan du eventuellt se att du har glömt något mycket viktigt som du inte tänkt på tidigare (hur går elen, finns det belysning, går det att röra sig runt utrustningen, etc.).


4. Kvalitet

I en perfekt värld kan du troligtvis köpa kvalitetsutrustning till ett väldigt bra pris. Däremot så är världen inte perfekt, framförallt inom affärsvärlden. Du kan säkert dra dig till minnes när du har köpt något till ett lågt pris och inom kort så har du varit tvungen att köpa samma sak igen, och igen, och igen. Inte nog med att det är ett slöseri med pengar, så är det ett slöseri med tid - din, dina anställdas och er redovisningskonsults tid. Kvalitetsutrustning är mer hållbar och effektivt samt kan minska era kostnader i det långa loppet. Dyrare, men mer kvalitativa saker tenderar att ha bättre garantier och service knutna till sig. Kvalitet är med andra ord något som är värt att utvärdera när ni köper in er utrustning.


5. Ingen ånger (nyckelutrustning)

När viss utrustning är nyckeln till din framgång bör du inte spara ekonomiska resurser på den, eftersom du kan förlora dubbelt så mycket. Om utrustningen ligger till grund för er kärnprodukt eller service så ska utrustningen vara den absolut bäst möjliga. Det kommer nämligen att hjälpa er att tillhandahåller den bästa produkten eller servicen själva.

Kom ihåg att ofta kan hela ditt företag vara beroende av utrustning som fyller en nyckelfunktion i er verksamhet, så ni måste ha råd med den. Att införskaffa utrustningen i ett tidigt skede är dessutom viktigt, då det med tid kan bli svårare och svårare att ändra arbetssätt och processer. 

Det är med andra ord värt att investera i utrustningen som fyller en nyckelfunktion för just er verksamhet. 


6. Finansiering av företag

De flesta vet att varje företag, projekt och utrustning behövs finansieras på ett eller annat sätt. Att ha rätt typ av utrustning för ett företag är som en investering i framtiden. Däremot behöver du inte göra den investeringen med er nuvarande kassa, utan det går oftast att täcka investeringen med hjälp av ett företagslån. Ett företagslån går att använda när man inte har likvida medel, men innebär även att man inte binder upp likviditet. Pengar kan på så sätt användas till något annat i er verksamhet.

Du kan jämföra de bästa företagslånen för inköp av utrustning på KOMPAR. Det kommer att spara dig tid, pengar och hjälper er få bäst villkor på er finansiering. Fyll i en ansökan här!