Hitta det bästa företagslånet

Vad är ett bra företagslån? Varje företag är unikt, men olika organisationer och företag kan ändå ha liknande behov när det gäller extern finansiering. I den här artikeln tittar vi närmare på hur du kan hitta det bästa företagslånet för ditt företag. Är du redan en mästare?

Hitta det bästa företagslånet
 • Agnes Sitarz
  Agnes Sitarz
 • 4
  minuters läsning
 • Senaste uppdatering:
  August 22, 2022

I artikeln kan du läsa om

 • check
  Hitta det bästa företagslånet för ditt företag
 • check
  Bästa företagslånet - att tänka på vid ansökan
 • check

Varför Kompar?

 • check
  Jämför över 20 olika långivare
 • check
  Personlig rådgiving
 • check
  Enkel ansökan med svar inom 24h!
Ansök nu

Vad utmärker ett bra företagslån? Alla företag som funderar på att söka efter externa finansieringsmöjligheter vill hitta den bästa finansieringen som finns på marknaden. Varje företags verksamhet är unik, men olika organisationer och företag kan ändå ha likartade behov när det kommer till extern finansiering. Behoven tenderar att vara baserade på ett företags finansiella situation och förutsättning. Det är välkänt att ett av de mest effektiva sätten för att få finansiering för företag är att ta ett företagslån. Men det finns många möjligheter att välja det bästa alternativet för ditt företags nuvarande situation eller behov. I den här artikeln kommer vi att ta en närmare titt på hur du kan hitta bäst företagslån för ditt företag och andra finansieringsalternativ för små och medelstora företag.

Går det att hitta det bästa företagslånet för ett företag? 

Går det att hitta ett företagslån som är det bästa för ens företag gällande villkor? Och vad är det som avgör vilket lån som är det bästa för ens företag?

Som ett svar på den första frågan; ja det finns alltid alternativ som är det bästa och det går att hitta det bästa företagslånet på marknaden. När det gäller vilka faktorer det är som avgör vilket lån som är bäst så skiljer sig det åt beroende på hur ett företags behov ser ut, men det finns vissa faktorer som är vanligare än andra.

Vart kan du hitta det bästa företagslånet för ditt företag?

När du ska hitta det bästa företagslånet för ditt företag bör du ta hjälp av internet och en tjänst som KOMPAR. Vi jämför nämligen företagslån från över 20 olika långivare och banker, så att du kan hitta det företagslån som är bäst för dig och ditt företags behov. En ansökan om företagslån genom KOMPAR ger svar från alla banker och långivarna i vårt nätverk. Ansökan är självklart helt kostnadsfri och det är endast en UC förfrågan som registeras på företaget.


Vilka faktorer avgör vilket företagslån som är bäst för ditt företag?

För det första behöver du kolla på vad för behov ditt företag har. Lägst kostnad är inte alltid den enda avgörande faktorn, då man behöver ta andra saker i beräkning som till exempel amorteringstakten. Därför är det viktigt att kolla på företagets unika situation och behov innan man börjar avgöra vilket företagslån som är bäst för det. 

Ett första exempel kan vara att du behöver köpa in en ny bil så att ditt företag kan hantera fler kunder. Även om det finns massvis med olika bilar och priser så finns det ett minsta belopp som du behöver för att kunna köpa en bil. Här är alltså lånebeloppet en avgörande faktor för dig när du avgör vilket företagslån som är bäst.

Ett annat exempel är om du har två stycken lån med samma lånebelopp och ränta men de skiljer sig när det gäller löptiden och hur mycket som behövs amorteras per månad. Här är det bäst att kolla på det lånet som har längst löptid och längst amortering per månad, då det kommer att påverka ditt företags kassaflöde minst. 

När du ska avgöra vilket företagslån som är bäst för ditt företag så finns Kompars rådgivare alltid tillgängliga för att hjälpa dig.


Hitta det bästa företagslånet med KOMPAR

Det enda du behöver göra för att hitta det bästa företagslånet är att göra en ansökan på vår hemsida. Ansökningsformuläret är väldigt enkelt och går snabbt att fylla i, det tar endast ett par minuter. När du fyller i ansökan är det alltid en god idé att lägga till lite extra information så att långivarna kan göra en bra bedömning. Exempel på detta är företags senaste resultaträkning och balansräking, ett annat tips är att ange i fall man har extra säkerheter som till exempel fastighet. Efter att du har gjort en ansökan så får du svar från över 20 långivare och banker inom 25 timmar. Du kan därefter välja det företagslån som är bäst för ditt företag.

Andra typer av finansiering för ditt företag

Checkkredit

En checkkredit är en annan form av finansiering för företag. Däremot erbjuds den inte lika ofta som företagslån. Checkkrediten fungerar ungefär på samma princip som ett kreditkort, företag lånar pengar på ett löpande sätt till en bestämd gräns. Ett sådant alternativ hjälper företag att uppfylla kortsiktiga behov och mål eller vara en slags buffert när man snabbt behöver tillgång till likviditet. En checkkredit är i de flesta fall bunden till ett företagskonto.

Fördelar:

 • Flexibel finansiering
 • Lätt och snabb ansökningsprocess
 • Låg årlig ränta
 • Höga belopp, däremot mindre än företagslån

Nackdelar:

 • Man kan behöva tillhandahålla säkerheter
 • Ovanligt att den erbjuds av långivare

Crowdfunding

En annan finansieringsmetod för företag som vill förverkliga sina affärsideer som blir allt mer populärare som är värd att nämna är crowdfunding som även kallas massfinansiering eller folkfinansiering. Det går ut på att du som egenföretagare gör en insamling av pengar från en större grupp av personer, både företag och privatpersoner. En sådan insamling sker oftast genom en speciell crowdfunding internetsida, vilket gör det enklare att nå ut till ett större antal personer. 

Fördelar: 

 • Ny innovativ metod
 • Ett sätt att nå fram till större folkmassor

Nackdelar:

 • Svårt att förutspå summa och resultat
 • Mer långdraget projekt och större risk att ej uppnå önskad summa

Leasing

Leasing är ett annat populärt finansieringssätt för små och medelstora företag. För många småföretag innebär leasing ett kostnadseffektivt alternativ för att köpa verktyg eller i många fall fordon. Det är idag möjligt för mindre företag att hyra nästan alla typer av fasta tillgångar. Leasing är en finansieringsform som är mycket lik företagslån men det innebär att ditt företag inte äger tillgången (ex. bilen) som ni leasar. Du lånar alltså inte pengar för att köpa något, utan du lånar en tillgång för att använda verktyget eller fordonet.

Fördelar:

 • Leasingbetalningar kan dras av som en kostnad i er bokföring
 • Leasingföretag kan ibland erbjuda underhåll och service för tillgången
 • Leasingföretag erbjuder vanligtvis villkor som passar dina behov

Nackdelar:

 • Utrustningen som man leasar är nästan alltid dyrare på lång sikt
 • Du behöver startkapital (delvis initial betalning krävs)

Fakturabelåning och Factoring

Fakturabelåning liknar fakturaköp, men i stället för att sälja dina obetalda fakturor till ett factoringföretag använder du fakturorna som en säkerhet för att öka likviditeten. Fakturabelåning är generellt tillgängligt för företag som gör en hel del business-to-business (B2B) fakturering. Det kan vara en lösning för kortsiktiga kassaflödes problem. Factoring är däremot en tjänst som går ut på att företag säljer eller belånar fakturor hos till exempel banken eller andra finansbolag, det kan vara ett alternativ till traditionella banklån. 

Fördelar:

 • Omedelbart kassaflöde
 • Löpande kassaflöde
 • Ökad chans att få godkänt

Nackdelar:

 • Brist på kontroll
 • Beroende på kunder

Som du kan se finns det en hel del möjligheter som man kan överväga när man planerar att söka finansiering för sitt företag. Det är oerhört viktigt att vara medveten om att man har olika sorters alternativ och att det finns möjligheter att till exempel jämföra låneerbjudanden genom KOMPAR från över 20 olika banker och långivare helt kostnadsfritt och med endast en UC förfrågan på företaget som registreras. Vi samarbetar med partners som specialiserar sig på företagslån för olika slags branscher på den svenska marknaden. 

Hur kan vi hjälpa dig?