Att tänka på när du driver eget

Vad du bör undvika när du driver eget företag

Entreprenörskap är inte bara en rosendusch, det kräver hårt arbete och engagemang. Här är några tips som kan hjälpa dig att undvika att hamna i ekonomiska fällor när du driver ditt eget företag.

  • Agnes Sitarz
  • 3
    minuters läsning
  • Senaste uppdatering:
    August 31, 2022

I artikeln kan du läsa om

  • check
    Tips för er som driver eget
  • check
    Affärsplan
  • check
    Balans mellan privatliv och jobb

Varför Kompar?

  • check
    Jämför över 20 olika långivare
  • check
    Personlig rådgiving
  • check
    Enkel ansökan med svar inom 24h!
Ansök nu

Att äga och driva sitt eget företag är något som allt fler personer drömmer om idag. Friheten är något som lockar många, du är din egen chef, förverkligar dina drömmar och jobbar mot att uppnå dina och ditt företags mål. Men om sanningen ska fram så är entreprenörskapet inte enbart en dans på rosor, utan kräver mycket hårt arbete, övertid och främst engagemang. Egenföretagare behöver ofta bygga upp sina erfarenheter genom att prova sig fram, göra egna misstag eller ta mindre genomtänkta beslut. I den här artikeln vill vi dela med av oss av några bra råd som kan hjälpa dig som företagare att undvika att hamna i finansiella fällor. Detta bör du tänka på att inte göra när du driver eget:

1. Brist på bra affärsplan

Att starta ett företag utan en affärsplan är inte en särskilt lyckad och smart idé. En affärsplan fungerar som en slags checklista som hjälper dig och andra att förstå vad er affärsidé går ut och hur ni har tänkt att genomföra den. Det är alltid enklare att driva ett företag när man har en tydlig och klar plan för man ska gå till väga. En bra affärsplan hjälper dig att steg för steg uppnå delmål och huvudmål. Planen bör innehålla bland annat vad ett företag sysslar med, bransch och vilken slags marknad, vilka kunder man riktar sig mot och på vilket sätt man kan vinna nya kunder. Man bör skriva planen på ett sådant sätt att den sedan kan visas upp offentligt. Därför att en del banker och investeringsbolag, speciellt storbankerna kan behöva en affärsplan. KOMPAR samarbetar med över 20 stycken olika långivare och just de behöver oftast inte en affärsplan när man ansöker om ett företagslån eller kredit. Det kan dock ett krav från investerare. Så, sätt dig ned och skriv en så bra affärsplan som möjligt, för att du måste ju kunna övertyga andra om att din idé är lysande. 

2. Att inte skilja på företaget och privatlivet (i ekonomiska frågor)

Som egenföretagare har du troligtvis mindre fritid än andra, framförallt i ett tidigt skede av ditt företags verksamhet. Du lägger troligtvis ned både hjärta och själ i företaget och gör allt för att uppnå de bästa möjliga resultatet. Som egenföretagare kan det ibland vara svårt att skilja på företagets och sin egna pengar, det är ett rätt så vanligt misstag. Ett företag bör skiljas med en tydlig gräns från ens privatliv då det har andra regler och ansvarsområden. Företagets huvudsakliga fokus är att pengar ska generera mer pengar. Beslut som inte leder till att generera mer vinst för företaget är med andra ord inte bra beslut utifrån ett affärsperspektiv. Skiljer du inte på din egen och företagets ekonomi kan beslutet att till exempel åka på semester med familjen eller investera i en ny maskin för företaget bli svår. Skiljer man inte på sin egen ekonomi och företagets ekonomi kan man sedan ha svårt att göra rätt prioriteringar.

3. Att inte förvänta sig det oväntade

Ett liv som egenföretagare kan speciellt i början skilja sig mycket från att vara fast anställd med stabil lön och 8 timmars arbetstid per dag. På ytan kan allt verka enkelt och perfekt hos personer som driver eget. Men ytan visar ofta inte detaljer och vad som sker bakom de så kallade kulisserna. Försök att tänka mer på framtiden och några steg framåt och olika scenarion som kan inträffa. Det är väldigt viktigt att försöka se framåt, eftersom de flesta företag går igenom tuffa och svårare tider då och då. Genom att ha en uppfattning om hur saker och ting kan utveckla sig för ditt företag i framtiden så kan du undvika problematiska situationer till en viss del och eventuellt hantera svårigheter bättre när de väl dyker upp - för det kommer de. Sådana situationer kan vara allt från att hitta kompetent personal till att ha tillräckligt med pengar på bankkontot för att betala fakturor och sköta löpande utgifter. Det kan till exempel vara en bra ide att bygga upp en likviditetsbuffert inför svårare tider.

4. Inte vara proaktiv

Vi lever på 2020-talet. Tekniska framsteg, digitalisering överallt. Internet och företag som vill automatisera en stor del av våra dagliga sysslor. Allting sker snabbare, mer precist och man kan till och med styra ett företag från andra sidan planeten. Digitalisering sparar framförallt en hel del tid för egenföretagare som har digitaliserat delar av sina arbetsprocesser. Om man lyckas spara tid, vad ska man göra med den insparade tiden då? Åka på semester? Ja. Kolla på fler roliga Youtube-klipp på katter? Visst, varför inte. Men finns det inte ett klokare sätt att spendera sin tid? Klart det gör! Ta gärna en närmare titt på ditt företag och hur det går för er.

Kanske ligger ett gammalt problem kvar som dök upp för ett par år sen men som ni har ignorerat då inte funnits tid för att ta tag i det. Eller så kanske en av era anställda har en toppen idé om hur ni kan utveckla ert utbud och företag. Det kanske har funnits en tillväxtmöjlighet som ni inte har hunnit ta tag i tidigare. Se till att vara proaktiv och utnyttja din tid till att ta hand om ditt företag, lösa problem som ligger kvar och dammar. Fundera på hur man kan utveckla bolaget samt era processer. Genom att vara proaktiv kommer ni vara förberedda för framtiden och kunna hantera situationer bättre i stunder när ni har begränsat med tid. Du kan vara säker på att en proaktiv attityd kommer att förbättra ditt företag. Var en proaktiv ledare och använd din tid på ett effektivt sätt!