Företagslån till enskild firma

Lån till enskild firma

Många nystartade företag väljer den hör bolagsformen när de är i uppstartsfasen för att det är relativt enkelt att snabbt kunna köra igång med sina företagsplaner. Många företagare börjar därför att söka efter yttre finansieringsmöjligheter, som till exempel företagslån till eskild firma.  När ett företag är nytt på marknaden och saknar en lång ekonomisk historia så kan det vara svårt att få ett företagslån beviljat på banken. Det är dock långt ifrån omöjligt, vi på KOMPAR har sammanställt information kring enskild firma och företagslån.

Google reviews
Registrerade hos
google reviewsFinansInspektionen

Fyll i din ansökan nu

Bank Id
kompar företagslån

Bäst villkor med flera erbjudanden

sök företagslån

Snabb ansökan - lån inom 24 h

företagskrediter

Kostnadsfri rådgivning

enskild firma

Vad är en enskild firma för något?

Det är enkelt att driva en sådan verksamhet och man kan snabbt komma igång (regelverket är förenklat då det utgår från att man inte har några anställda). En enskild firma är ett  bra val ifall du vill sätta igång en verksamhet snabb och utan krångel och fakturera för dina tjänster.

Ett exempel är en konsult eller en snickare som har kunder och behöver ett företag att fakturera från. Enskild firma innebär att du som privatperson är ägare och både driver bolaget och ansvarar för det. Med andra ord är du ansvarig för företagets ekonomi inklusive dess skulder. 

Enskild firma är den allra vanligaste bolagsformen bland företagare i Sverige idag. Det officiella namnet för enskild firma är enskild näringsverksamhet.  Anledningen till att just enskild firma är så populär är att den är väldigt smidig att starta (det finns inga krav på startkapital och organisationsnumret är ens eget personnummer).

Ansök om företagslån till enskild firma

Lån till enskild firma

Precis som för alla andra bolagsformer är det vanligt att man behöver söka extern finansiering när man driver en enskild näringsverksamhet. Behovet blir ofta mer aktuellt vid uppstarten av firman eller när det uppstår chanser för tillväxt. Men även väletablerade företag kan på grund av olika anledningar behöva ta hjälp av extern finansiering, det är inte alltid som egna medel räcker till speciellt till större investeringar. Företagslån för enskild firma kan huvudsakligen delas in i två grupper:

Företagslån för tillväxt

Företagslån för tillväxt

Ett stort antal företag behöver startkapital för att kunna komma igång ordentligt med hjälp av nödvändiga investeringar. Till exempel behöver många företagare köpa in ny utrustning eller tillverka produkter avsedda för försäljning. Andra behov av extern kapital i samband med tillväxt kan vara anställning av personal, nya maskiner eller nya marknadsföringsmetoder.

Fastigheter

Företagslån för tillfällig likviditetsbrist

Som företagare kan man hamna i olika perioder under sin verksamhet då det kan vara tunnare i kassan. Ibland kan det vara tufft att få ekonomin att gå runt eller så kan ens verksamhet vara beroende av vissa säsongsvariationer. Det kan finnas tidsperioder då det till och med kan vara svårt att betala företagets fakturor, löpande utgifter och avgifter. För att komma igenom en tuffare ekonomisk tidsperiod kan man behöva ansöka om ett företagslån för att täcka tillfälliga likviditetsproblem.

Vilka krav ställs vid ansökan om företagslån för enskild firma?

enskild firma

Alla långivare har olika krav för att bevilja en ansökan om företagslån till en enskild firma. Dock är ett allmänt krav att ha en god återbetalningsförmåga, långivarna måste vara så säkra som möjligt att de får tillbaka sina pengar. I samband med företagslån för enskild firma ej tecknas som en juridisk person utan på ägarens namn finns det även krav på personen i frågas privatekonomi.

För att öka sina chanser att få fler erbjudanden från långivare för företagslån för enskild firma bör man presentera en utförlig budget och affärsplan, du kan läsa mer om det här: https://www.kompar.se/artiklar/hur-skriver-man-en-affarsplan. Det ger långivarna en överblick över ditt företags framtida återbetalningsförmåga.

Det är även viktigt att kunna visa på vilket sätt man planerar att använda pengarna, ifall man söker lån för tillväxt. På vilket sätt kommer företagslånet hjälpa mitt företag att öka intäkterna? En del banker och långivare kräver att ett företag har varit verksamt under en viss tidsperiod, men dock inte alla. Det är viktigt att alltid bifoga fullständiga och korrekta dokument till sin låneansökan. 

Låna med eller utan säkerhet - företagslån för enskild firma

Ett annat krav från långivare kan vara att låntagaren pantsätter någon slags tillgång, med andra ord lämnas en säkerhet i samband med låntagning. Detta sker för att banken eller långivaren ska ha en garanti ifall företagaren skulle utebli med sin återbetalning. Här nedan är tillgångar som till exempel kan sättas:

Fastigheter

Fastigheter

Firmans egna eller privat bostad

Inkasso & finans

Immateriella rättigheter

Patent eller varumärke

Företagsinteckning

Företagsinteckning

Kundfodringar eller till exempel varulager

Personlig borgen

Företagslån för enskild firma

En annan säkerhet som kan krävas av långivare vid företagslån för enskild firma är en personlig borgen. Det betyder i praktiken att någon blir ansvarig för att betala tillbaka lånet om företaget skulle få ekonomiska problem. En del långivare har som krav just borgensåtagande från små firmor. När det gäller enskild firma så är ju redan ägaren personligt ansvarig för samtliga skulder och därför behövs ofta inte personlig borgen.

Finansiering av en enskild firma går helt enkelt till på samma sätt som för ett aktiebolag eller ett handelsbolag. Man ansöker om ett företagslån och därefter gör långivarna en kreditbedömning och presenterar sina erbjudanden. Om man söker företagslån samtidigt som man driver sitt eget bolag kan det lätt bli svårt att hinna med allt, framförallt om man vill få så bra villkor som möjligt. Vi på KOMPAR hjälper just företag att få erbjudanden från en mängd långivare samtidigt, så att du kan spara tid och samtidigt få de bästa villkoren.

Finansiering

Till nystartad enskild firma

Företagslån

Företagslån

Vad många inte vet är att det är möjligt att det går att låna pengar som ett nystartat företag. Detta gäller även om man precis har startat en enskild firma. Det är möjligt då det finns vissa långivare på marknaden som har möjliggjort just den typen av lån. Dessa långivare har skrotat gamla krav på kreditbedömningar och kollar istället på ditt bolags kassaflöde, det vill säga hur mycket pengar du drar in till firman och hur mycket som finns kvar vid slutet av månaden. Vi har hjälpt ett flertal nystartade bolag att snabbt och smidigt få erbjudanden om just sådana lån. Skicka in en ansökan på ett par minuter så hjälper vi dig!

Hur kan vi hjälpa till?

Vanliga frågor & svar

Får olika branscher olika mycket i lån?

Våra kunder driver företag i alla olika branscher och har lika stora chanser att få ett företagslån via en av våra långivare. Olika långivare tenderar att föredra olika typer av branscher, därför är det bra att använda sig av en tjänst som KOMPAR. Eftersom vi vet vilka långivare vi ska ta kontakt med i just ditt fall. Skicka in en ansökan så hjälper vi dig få finansiering idag!

Vad är fördelarna med en enskild näringsverksamhet?

Det finns olika fördelar med att driva en enskild firma. Generellt så kan man säga att det är en väldigt enkel företagsform och att det inte krävs mycket för att sätta igång. Billigt att starta: när man startar en enskild firma så behövs det inget startkapital. Med andra ord slipper man kraven som till exempel ett aktiebolag har (minst 50 000 kr i startkapital). Kostnaderna för att registrera bolaget är även de lägsta.

Man kan vara ensam: när man startar ett aktiebolag krävs det minst två personer i ens styrelse, även om man är ensam ägare. När man driver en enskild firma så finns däremot inga sådana krav, och det går helt enkelt att starta företaget själv.

Enkelt: som enskild firma finns det inte lika mycket krav som på andra bolag. Man behöver till exempel inte upprätta någon aktiebok, styrelse, eller skaffa en revisor. Däremot är man som alltid bokföringsskydig.

Kan man få F-skatt, vara momsregistrerad och ha anställda som enskild firma?

När du startar en enskild firma behöver du även ansöka för att bli godkänd för F-skatt. Det är med andra ord ett krav precis som för alla andra företag. Generellt så behövs företaget även registreras för moms, då det behövs läggas till på kundens fakturor. Båda dessa steg tar du enkelt när du startar ditt bolag via www.verksamt.se. Vad många inte vet är att det även går att anställa när man driver en enskild firma. För att göra detta behövs firman registreras som en arbetsgivare. Även detta kan göras via www.verksamt.se.

Ständigt växande i antal samarbetspartners

Ett urval av våra långivare & banker

marginalen
collectorbank
CapitalBox
ArosCapital
Capcito
Avida
Fedelta
Froda
Mynt
Approva
OPR
DBT
IMH
Kronan
qred
Qapitala
Toborrow

Har du frågor eller funderingar?

Fyll i ditt telefonnummer

Så hör en av våra rådgivare av sig

Thank you! Your submission has been received!
Looks like we're having trouble
138an Group AB ©2019