De allra flesta bolag behöver förr eller senare extra kapital för att kunna göra vissa investeringar som är nödvändiga för att de ska kunna växa och ta sina verksamheter till nästa nivå. Beroende på bransch och ett bolags unika behov och förutsättningar kan ett företagslån till handelsbolag skifta mellan ett par tusen till flera miljoner kronor. Många företagare väljer den här bolagsformen när de startar ett företag för att se om just deras affärsplan är något som kan fungerar i praktiken. Är man ett etablerat handelsbolag på marknaden så kanske man får en unik tillväxt chans där särskilda investeringar krävs och man måste agera snabb och finna rätt finansering.
Då väljer många att ansöka om ett företagslån för handelsbolag. Eller så kan det också vara så att, handelsbolaget har hamnat i en svår och krävande finansiell situation, där tillfälliga likviditets brister måste täckas snabbt? Till exempel på grund av att en försäljning har gått sämre eller uteblivna betalningar. Här har vi samlat de viktigaste gällande företagslån för handelsbolag.
Anledningar till att företagare väljer att låna pengar till sitt handelsbolag är väldigt många och beror såklart på bransch typ, företagets individuella behov eller förutsättningar. Det är både nystartade och etablerade handelsbolag som väljer att teckna företagslån och beloppen varierar en hel del.
Många väljer att redan vid uppstarten av bolaget söka efter företagslån, det kan vara att man snabbt måste hyra en lokal eller till exempel bekosta dyr utrustning eller produkter som ska säljas. Allt beror på vilket skede handelsbolaget befinner sig i och vilka kapitalbehov som finns. Det finns även situationer där handelsbolagen behöver ett företagslån för att inte missa tillväxtmöjligheter. Kanske har bolaget hamnat i en tillfällig ekonomisk svacka till exempel på grund av uteblivna betalningar eller andra faktorer? För att snabbt lösa likviditetsproblem och inte missa affärsmöjligheter kan det vara värt att ta ett företagslån anpassat till handelsbolagets situation.
Ett företagslån för handelsbolag kan användas till en mängd olika ändamål, som ett nytt aktiebolag behöver man troligen extra finansiering för uppstart. De flesta handelsbolagen behöver finansiering för sin verksamhet alternativt för investeringar. Nedan hittar du några vanliga skäl till varför många bolag söker finansiering. När du fyller i en ansökan om ett företagslån är det alltid en god idé om att vara så specifik som möjligt kring vad pengarna ska användas till.
Vanliga användningsområden inom bolagets verksamhet kan vara:
- Personalkostnader
- För att anställa ny personal
- För att betala leverantörer
- Marknadsföringskostnader
- Inköp av lager
- Oväntade betalningar som skatter
- Renoveringar
Ett annat vanligt skäl är att likviditetsproblem uppstår som ett resultat av att ett handelsbolag behöver betala sina leverantörer/anställda innan de får betalt från sina kunder.
Vanliga investeringar vi kan se hos handelsbolag är:
- Inköp av ny utrustning, fordon, maskiner och verktyg
- Köp av fastigheter
- Köp av andra företag
Banker och finansbolag gör en bedömning av handelsbolagets återbetalningsförmåga när en låneansökan lämnas. Det är bra om så mycket information som möjligt tillhandahålls i ansökan, det det hjälper långivaren att göra en bedömning om de kan låna ut pengar eller inte och till vilka villkor.
Generellt är det alltid en fördel om du bifogar ditt handelsbolags senaste resultaträkning och balansräkning när du söker företagslån. Dessa behöver inte vara de slutgiltiga som ska skickas in till skatteverket, utan det räcker med så långt ni har hunnit med att göra bokföringen. Kan du bifoga ett kontoutdrag från handelsbolagets bankkonto från de senaste 6 månaderna är det också fördelaktigt. Med hjälp av dessa dokumenten kan långivarna ge ett mer precist låneerbjudande. I övrigt är det alltid en god idé att vara lite mer utförlig i vad lånet ska användas till än att bara fylla i generell likviditet.
Handelsbolagets betalningsförmåga kan styrkas med till exempel balansräkningar, restultaträkning och kontoutdrag.
Lånebeloppet är realistiskt och rimligt gentemot handelsbolagets storlek. Till exempel hur stor är bolagets omsättning, vilket belopp vill ni låna?
Kreditupplysningar visar inga obetalda skulder eller betalanmärkningar, bolagsmännen och handelsbolaget har en god ekonomisk situation.
Att erbjuda en säkerhet för företagslånet kan givetvis öka chanserna till att lånet beviljas och att lägre ränta erbjuds. Tillgångar som kan pantsättas är till exempel fastigheter och varulager.
Någon som går i borgen för bolaget vid låntagning är en annan form av säkerhet som kan krävas. Detta kan även öka chanserna till att låneansökan beviljas. Den som tar sie an borgensåtagande kan vara företagets ägare, men det även vara någon helt annan.
Långivarna undviker att acceptera företagslån där borgensmannen inte har någon insikt i företagets verksamhet, då det kan ifrågasättas ifall att en sådan person verkligen kan garantera ett lån. Personen som borgar för ett lån är ansvarig för att återbetala lånebeloppet och eventuella räntor ifall att bolaget inte kan göra det.
Utöver ovanstående så brukar långivarna vilja se att en borgensman har en tillräckligt god finansiell situation. Mer konkret så innebär de att personen i fråga:
- Inte har någon öppen skuld till kronofogden
- Inte har för många betalningsanmärkningar registrerade
- Har en tillräckligt hög privat inkomst
- Inte har för mycket blancolån
- Inte är yngre än 18 eller äldre än 70
- Är folkbokförd i Sverige, dvs. bor i Sverige
Många tror att det inte är möjligt att låna pengar som ett nystartat handelsbolag. Detta är däremot fel då flera av de långivarna vi samarbetar med lånar ut pengar till nystartade handelsbolag. När ett nystartat handelsbolag söker företagslån så bedömer långivarna ett bolags framtidsutsikter (hur kommer försäljningen att utvecklas och hur ser möjlig återbetalningsförmåga ut) samt eventuella borgensmäns finansiella situation. I de flesta fallen går det att få ett företagslån, om än till ett lite mindre belopp, vilket gör det möjligt att ta sitt företag till nästa nivå.
Ett handelsbolag är ett företag som har två eller flera stycken bolagsmän, med andra ord delägare. Bolagsmännen kan vara privatpersoner eller företag. Handelsbolaget är en juridisk person. Det är bolagsmännen som avgör vilka eller vem som har rätt att företräda handelsbolaget och ingå avtal i dess namn. Bolagsmännen i ett HD är alltid solidariskt och personligt ansvariga mot utomstående vilket inte kan avtalas bort under några omständigheter. Bolagsmännen ansvarar med sina egna privata ekonomier för bolagets avtal och skulder. Det solidariska ansvaret i samband med ett handelsbolag innebär att alla bolagsmän kan personligen tvingas att betala för bolagets skulder.
De bolagsmän som har betalat kan sedan kräva resterande bolagsmän på deras andel i skulden. Ett handelsbolag kan ha anställd personal, men man bör ha det personliga ansvaret i åtanke. Ett HD behöver i de allra flesta fall inte en revisor men är så klart bokföringsskyldiga. När man vill starta ett HD ska man i första hand skicka in en anmälan om att registrera bolaget. Handelsbolaget får via registreringen sitt namn och organisationsnummer. Ett handels-/kommanditbolags namn är skyddat i det län där det är registrerat.
Ett kommanditbolag är en viss typ av handelsbolag där särskilda bolagsmäns ansvar är begränsat till den del som de har satsat i bolaget. Dessa bolagsmän kallas kommanditdelägare, de har vanligen ingen rätt att bestämma hur bolaget ska styras. I kommanditbolaget ska det dock finnas minst en delägare med obegränsat ansvar, en så kallad komplementär.
När man har startat sitt handelsbolag, brukar nästa steg vara att man vill sätta igång med sin verksamhet. Oftast behövs det kapital för att komma igång eller för att göra nödvändiga investeringar. Det är vanligt att företagare har sparade medel som de planerar att investera. Men ibland kan sparade medel inte räcka till, eller så kan oväntade utgifter uppstå. I sådana fall börjar många bolag att söka efter extern finansiering online i form företagslån för handelsbolag. Vi rekommenderar alltid att jämföra sina finanseringsmöjligheter.
Har du frågor eller funderingar?
Så hör en av våra rådgivare av sig