Vad företagare bör tänka på inför årsskifte

Tips för små och medelstora företag för att förbereda sig inför slutet av året

Är du redo för det nya året? Tänker du på om det finns någon inventering som du skulle behöva i ditt företag, till exempel? Då kan det vara en bra tidpunkt att göra några bra investeringar. Vill du veta fler saker som kommer att förändras? Som till exempel en ny skattelättnad?

 • Agnes Sitarz
 • 4
  minuters läsning
 • Senaste uppdatering:
  August 31, 2022

I artikeln kan du läsa om

 • check
  Företaget inför årsskifte
 • check
  Gör en enkel checklista‍
 • check
  Utvärdera dina 2021 mål‍

Varför Kompar?

 • check
  Jämför över 20 olika långivare
 • check
  Personlig rådgiving
 • check
  Enkel ansökan med svar inom 24h!
Ansök nu

Hur kan ska jag förbereda företaget inför årsskifte?

När vi nu närmar oss slutet av ett ytterligare år ser många av oss fram emot lite ledigt samt festligheter med vänner och familj, där vi tar oss tid att ladda batterierna och fräscha upp våra sinnen inför nästa år. Men om du äger ett litet eller medelstort företag, eller vilket företag som helst, finns det några aspekter vid årsskiftet som du måste tänka på redan nu för att få en smidig start i det nya året. Även om du kanske inte har så mycket tid för stillsam eftertanke, gör ditt bästa för att försöka avsätta lite tid för att se över hur ditt företag har utvecklats och vart du vill att det ska ta vägen under det nya året. I det här inlägget erbjuder vi en liten checklista samt tips för slutet av året med fokus på ekonomiska uppgifter som hjälper ditt företag att avsluta året med ordning och reda. Försök att sätta upp mål och skapa en handlingsplan för ett framgångsrikt kommande år. Du behöver inte bocka av varje enskild punkt i vår artikel, välj de som är viktigast för just dig och ditt företag och gör vad du kan. Tänk bara på att de uppgifter som du minst vill göra kan vara de som du verkligen behöver göra först.

Gör en enkel checklista

Hur självklart (och eventuellt tråkigt) det än verkar kan det verkligen hjälpa att faktiskt skriva ner saker som måste göras för att just ditt företag ska kunna avsluta sitt arbete i ordning och reda i slutet av det här året. Du kan dela upp det i olika delar av ditt företag eller möjligen de områden som kräver mest uppmärksamhet - kanske är dina medarbetare den viktigaste och största aspekten och måste beaktas först och främst. Försök att gruppera områden för att göra det lättare att bocka av listan. Ett tips är att till exampel gruppera i nedan grupper:

Redovisning - för att analysera kassaflöden och stämma av fordringar.  
IT - säkerhetskopiering av datorer, data och kontakter är mycket viktigt i den moderna affärsvärlden.
HR - för att utvärdera dina personalbehov och prestationer.
Allmänt - några saker som är viktiga för din verksamhet kan vara värda att ta upp: uppdateringar av webbplatsen, granskning av inventarier osv.

Ordning i bokföringen

Det är en bra idé att före årsskiftet kontakta din revisor eller ekonomiansvarige för att planera och analysera de olika frågorna och tankarna som kan uppstå i samaband med slutet på året och årsbokslutet.

Det är värt att ha i åtake att samtliga så kallade affärshändelser som tar plats i bolaget ska bokföras så att de kan presenteras i registreringsordning (grundbok) och i en (huvudbok) i en systematisk ordning. Detta gäller i enlighet med bokföringslagen. Du har en plikt och skyldighet som egenföretagare att kontrollera att lämpligt underlag (till exempel fakturor, kvitton och transaktionshistoria) i samband med olika ekonomiska händelser finns till hands, så att förloppet ska vara klart och tydligt. Undersök också om samtliga saldon på alla konton (bankkonton, skattekonto, moms och arbetsgivaravgifter)i balansräkningen är korrekta och stämmer. För att framöver jämföra och läsa mer om hur mycket till exempel en anställd kostar, kan du använda det här kostnadsfria smidiga verktyget.

Uttag av lön

Din lön påverkas avhur mycket skatt du betalar, om du betalar statlig skatt eller bara kommunal skatt, men också vilka social förmåner du har rätt till som egenföretagare. Väsentliga faktorer att beakta inför det nya beskattningsåret är sjukpenninggrundande inkomst, maximal pensionsgrundande inkomst och underlag för maximal föräldrapenning. Att ta ut en så kallat "för hög" lön kan sämre i samband med skatt, medan en för låg lön kan vara ofördelaktigt när det kommer till frågor som rör sociala förmåner.

Utvärdera dina 2021 mål

Om du har en särskild lista över dina mål för år 2021, ta då fram den och gå igenom den steg för steg i lung och ro. Om du ej gjorde en checklista, skriv då ner dina oskrivna mål (och överväg en skriftlig lista för år 2022). Gå igenom dina mål systematiskt och utvärdera dem med hjälp av exempelvis följande frågor:

- Uppnåddes dina mål? Varför eller varför inte?
- Om de överträffades, varför, på vilket sätt? Hur?
- Vilka är nästa steg? (Vill du använda högre intäkter än beräknat för att expandera, till exempel, eller för att betala av skulder?)
- Vilka är nästa steg? (Behöver du till exempel dra ner på ditt produktsortiment? Skärpa ner dina prognoser? Sänka priserna?)

Investera smart inför nyår

Behöver du kanske få ner resultatet för att minska ned vinstskatten? Funderar du över om det finns till exempel inventarier som ni skulle behöva i företget. Då kan det vara bra läge att göra vissa goda investeringar. En tillfällig lag om skattereduktion för inventarier som har presenterats från regeringen och börjar gälla från och med den 1 januari år 2022. Den här reduktionen på skatt gäller i fall du som egenföretagare har köpt in inventarien under år 2021. Om du således planerar vissa investeringar som ska ske inom kort med bäst villkor, kan det vara högtid att genomföra inköpen nu under 2021. Vi på Kompar finns alltid med en hjälpande hand när det kommer till att jämföra och välja rätt finanseringsform för just ditt företag. Vi vet att det finns en mängd olika varianter på  företagslån. Vi på Kompar finns för dig med en helt gartis tjänst som ger ditt företag möjligheten att ansöka om ett lån för företag för att snabbt kunna satsa på nya investeringar. Du kan enkelt jämföra olika erbjudanden från över 20 olika banker och finansbolag i lung och ro på din mobil, surfplatta eller på datorn.