Företagslåns totala kostnader

När du lånar pengar till ett företag tillkommer vanligtvis vissa avgifter. Bli inte förvånad, men de kan vara en riktig plåga. Hur kan man vara medveten om dem? Vad ska man leta efter? Vilka frågor ska man ställa?

Företagslåns totala kostnader
 • Agnes Sitarz
  Agnes Sitarz
 • 3
  minuters läsning
 • Senaste uppdatering:
  August 22, 2022

I artikeln kan du läsa om

 • check
  Vad avgör ett företags lånekostnad?
 • check
  Olika former av ränta och avgift
 • check
  Vad mer bestämmer ett företags lånekostnad?

Varför Kompar?

 • check
  Jämför över 20 olika långivare
 • check
  Personlig rådgiving
 • check
  Enkel ansökan med svar inom 24h!
Ansök nu

Det finns flera anledningar till att man kan behöva ta ett företagslån och börjar att leta efter olika lösningar för finansering. En vanlig anledning kan vara att man precis har startat sitt företag och behöver täcka upp startkostnader. I många fall kan också vara så att ett redan etablerat företag ska expandera och behöver satsa på nya investeringar och inköp. Ett företagslån kan till exempel hjälpa företaget kan köpa in lokaler, uppdatera programvara, köpa arbetsredskap eller liknande. Det är dock viktigt att komma ihåg att det oftast tillkommer en del avgifter när man lånar pengar. En av de här avgifterna är ränta och den kan vara hög eller låg beroende på själva lånet.

Olika former av ränta

När det gäller företagslån kan räntebeloppen se lite olika ut. En del av dem är högre och andra lägre. Det finns också olika typer av räntor. En sak som skiljer räntetyperna åt är hur snabbt räntan växer efter att ett lån har accepterats av företagaren. Räntan varierar beroende på hur man kommit överens med sin kreditgivare eller bank. Om man har ett företag med bra inkomster, om det inte finns några anmärkningar med mera kan man få ett mycket fördelaktigt lån med låg ränta. En annan sak som kan bidra till att man får en lägre ränta är om man kan ge någon form av säkerhet för lånet, Om man tar lånet för att kunna köpa en lokal eller liknande kan den fastigheten utgöra en viss säkerhet.

När det gäller ränteformerna kan man ibland som företagare själv också välja om man vill ha en rörlig eller bunden ränta. Det kan finnas olika fördelar med de olika räntetyperna beroende på hur lånet ser ut, hur länge man behöver låna pengar med mera. Räntetypen kan också vara olika fördelaktig beroende på om det aktuella företaget är beroende av hur konjunkturen går eller inte.

Den rörliga räntan

Om det är lågkonjunktur, om man tror att räntan kommer att hålla sig på en fortsatt låg nivå eller om företaget inte behöver låna pengarna så länge är ett lån med rörlig ränta antagligen relativt fördelaktigt. I längden är det här ofta ett alternativ som ger lägst räntekostnader men det innebär såklart också en del risker. Om man inte har något emot att hålla lite koll på marknadsförändringar, konjunkturen med mera kan man med fördel välja just den här räntetypen.

Fast eller bunden ränta

Fast och bunden ränta är två olika termer som betyder samma sak. De flesta företagslånen på den svenska marknaden erbjuds med fast ränta.  Med fast ränta menar man att låntagaren accepterar en ränta när lånet tecknas och sedan kommer den räntan inte att förändras alls på lånets löptid. Hur länge man kan binda sin ränta varierar. Om man planerar att ta ett kortsiktigt lån kan man ofta binda räntan till hela betalningsperioden. Om det däremot är tal om ett större lån som tar flera år att betala tillbaka kan man för det mesta inte binda räntan i mer än tio år. Man kan vanligen binda räntan för kortare tid på de här lånen om man så vill.

När man binder räntan är den lika hög varje månad under tiden den är bunden och det gör att man alltid vet hur mycket man ska betala.

Effektiv ränta

Effektiv ränta är egentligen inte en räntetyp. Det är istället en term man kan använda sig av för att få veta hur mycket man totalt kommer att behöva betala för sitt lån. I den effektiva räntan ingår alla utgifter som nominell ränta, aviavgifter med mera. Man kan alltså inte se effektiv ränta som en ränta utan det är ett smidigt sätt att kunna jämföra olika företagslån. Även om en låg nominell ränta uppges kan det finnas andra avgifter som gör att lånet i slutändan blir dyrare än lånet som har en lite högre ränta.

KOMPAR och kostnader för företagslån 

Våra långivare erbjuder företagslån med fasta räntor på vår digitala plattform. För närvarande är rörliga räntor inte tillgängliga hos oss. Du bör alltid vara medveten om att varje erbjudande från våra långivare kan skilja sig när det gäller räntevillkor. Det är därför det är viktigt att titta alltid på den totala kostnaden för företagslånet.


Hur kan vi hjälpa dig?