Hur blir man en framgångsrik företagare?

Har du alltid drömt om att leda ett stort företag? Eller är det dina föräldrars företag? Vad kommer att göra dig framgångsrik?

Hur blir man en framgångsrik företagare?
 • Agnes Sitarz
  Agnes Sitarz
 • 3
  minuters läsning
 • Senaste uppdatering:
  August 22, 2022

I artikeln kan du läsa om

 • check
  Hur blir man en framgångsrik företagare?
 • check
  Driva eget - smarta tips
 • check

Varför Kompar?

 • check
  Jämför över 20 olika långivare
 • check
  Personlig rådgiving
 • check
  Enkel ansökan med svar inom 24h!
Ansök nu

Har du alltid drömt om att leda ett stort företag sedan barnsben? Kanske är det omständigheter som har gjort att du blivit entreprenör? Eller är det dina föräldrars företag? Det spelar egentligen ingen roll vad anledningen är. Nu går du din egen väg och vill självklart att det ska bli så lyckat och bra som möjligt. Vi är här för att hjälpa dig nå dina mål. Nedan i denna artikel finns det tips på hur man kan sköta ett företag, oavsett om du är en återförsäljare, transportföretag eller verksam inom någon annan bransch.

1. Var beredd på hårt arbete

Ju mer hjärta du lägger i ditt arbetet desto bättre resultat kan du förvänta dig framöver. Alla vet att detta är ett faktum. Däremot är det en generell regel för framgång, inte bara inom affärer. Lathet finns det inte plats för inom företagande. Det finns alltid något slags arbete att göra som t.ex. att förbättra processer, relationer, marknadsföring med mera. Var beredd på det, för om inte, måste du veta att dina konkurrenter inte är lata minsann!

2. Älska ditt arbete

Föreställ dig att du måste vakna väldigt tidigt. Vilket väder skulle du föredra helst? Soligt och varmt eller dimmigt, mörkt och kallt? Det första alternativet låter bättre, eller hur? Samma situation gäller inom näringslivet. Varje dag är en bra dag när du har en positiv inställning. Du är mer produktiv, mer vänlig och mer framgångsorienterad. Men om du inte gillar ditt jobb kan du försöka ändra tillvägagångssätt och titta på ditt företag från en annan eller ny synvinkel.

3. Var tålmodig gentemot dina kunder

Att hantera sina kunder är något varje företagare gör vardagligen men det kan också vara mycket frustrerande och jobbigt ibland. Det skulle såklart vara mycket lättare om varje kund var välinformerad, kommunikativ och nöjd. Försök förstå dina kunder på bästa sätt och utbilda dem om dina tjänster eller produkter och ge aldrig upp. Kundtjänst av hög kvalitet är nyckeln till framgång!

4. Förbättra dina färdigheter

Att vara en framgångsrik företagare är oerhört svårt och det kräver mycket ansträngning och hårt arbete. Det kräver kontinuerlig ansträngning att förbli framgångsrik. Det spelar ingen roll om du är en bra chef, karismatisk ledare eller om du har enastående förståelse för din marknad. Om du inte utvecklas ständigt kommer du så småningom inte vara uppdaterad om din bransch och marknad. Ju mer du förbättrar dina färdigheter, desto bättre blir du (och ditt således ditt företag).

5. Lär av dina misstag

Ingen är perfekt och alla gör vi misstag. Nyckeln till att lyckas och uppnå framgång är vad du gör med dina misslyckanden. Se till att du förstår vad som gick fel, vad du kunde ha gjort istället och upprepa inte samma misstag igen. Det är inget fel med att fatta fel beslut ibland. Ibland är det värt att ta ett steg tillbaka för att sedan ta två steg framåt.

6. Var innovativ

Innovation är ett nyckelord i dagens värld. Innovationer kan skilja ditt företag från alla andra inom din bransch på marknaden, och du kanske till och med kan sätta riktningen för utvecklingen av hela marknaden. Ju mer hållbart och svårt det är att uppnå, desto längre kommer din konkurrensfördel att pågå. Men du måste vara försiktig. Om du tar för många företagslån och över investerar i innovationer som inte ger dig vinst kan du förlora pengar som du skulle kunna använda någon annanstans, till exempel för att anställa ny personal. Sådana aspekter är viktiga att ta hänsyn till som egenföretagare, ibland måste man göra vissa val som kan vara svåra men gynsamma i framtiden.

7. Var inte rädd för förändringar

Det enda som är konstant är en förändring. Varje verksamhet i någon bransch - oavsett om det är en restaurang, en butik, ett byggföretag eller en långivare för företagslån; kommer påverkas av förändringar som sker på marknaden. Om du inte förutser dem kan de arbeta mot dig. Men om du förbereder dig för dem och försöker få dem att fungera till din fördel, kan du befinna dig i en bättre position än dina konkurrenter. Leta alltid efter tips om trender på marknaden och vad kunden kan förvänta sig av din produkt eller tjänst i framtiden.

8. Vänj dig vid press

Oavsett vilket typ av företag du har - ett aktiebolag eller enskild firma. Storleken på företaget - ett gammalt eller ungt; kommer du att uppleva press. Det kan bero på många skäl - kunder som inte är nöjda med din produkt, tidspress på grund av krångliga tidsfrister för ett projekt, eller behovet av att betala tillbaka ett företagslån som du har tagit för att utveckla ditt företag. Försök att inte tänka på pressen som din fiende utan som din allierade som tvingar dig att driva ditt företag framåt.

9. Lär känna din ekonomi inifrån och ut

Att ha koll på sin ekonomi och finansiering som ditt företag kan behöva är mycket viktigt i utvecklingsstadiet. Du måste förstå de viktigaste drivkrafterna bakom din försäljning och elementen i din kostnadsstruktur. Var kommer det mesta av din försäljning ifrån? Vilka är dina mest lönsamma kunder? Vilka kostnader är fasta och vilka är rörliga? Vad är min finansieringskostnad? Skulle ett företagslån vara billigare för mig än kapitalfinansiering? En tillförlitlig revisor är hälften av framgången men du som företagare och den som är ansvarig för hela företaget behöver vara en expert på ekonomin i ditt företag eftersom hela företaget litar på dig och dina beslut.

Hur kan vi hjälpa dig?