Vilka krav ställs av våra långivare för att ditt företag ska låna pengar?

Covid-19 stör vår vanliga verksamhet. Många företag kämpar på grund av det. Hur håller man huvudet ovanför vattenytan? Här är några viktiga råd...

Krav för lån till företag
 • Agnes Sitarz
  Agnes Sitarz
 • 3
  minuters läsning
 • Senaste uppdatering:
  August 22, 2022

I artikeln kan du läsa om

 • check
  Långivarnas krav för låntagning
 • check
  Balans och Resultatrapporter
 • check
  Anpassa lånebelopp

Varför Kompar?

 • check
  Jämför över 20 olika långivare
 • check
  Personlig rådgiving
 • check
  Enkel ansökan med svar inom 24h!
Ansök nu

Vi är alla medvetna om att vi just nu går igenom en svår och ansträngande situation på grund av utbrottet av coronaviruset (COVID-19). Många branscher och små och medelstora företag har en svårare tid framför sig. Vi är väl medvetna om att den här situationen är minst sagt tuff och mycket stressig för oss egenföretagare. Eftersom våra kunders företag är vår allra största prioritet, vill vi hjälpa till genom att ge ett par korta men mycket konkreta råd gällande krav som våra låntagare har för låntagning.

Företagslån krav - att tänka på

Banker och långivare

Långivarna det vill säga banker och finansbolag som vi samarbetar med ställer en mängd krav på företag som ansöker om företagslån. Att vara väl förberedd och insatt gällande företagslån krav ökar ditt företags chanser att få ett lån på bästa möjliga villkor. Att vara påläst och förberedd leder även till att man spara in en hel del tid och pengar, och göra att man kan ha bättre koll på sina chanser. Alla företag har ju sin egen ekonomiska historia, förutsättningar och planer för utveckling och tillväxtstrategier. Men det finns däremot ett par allmänna riktlinjer och tips gällande företagslån krav. 

Här nedan går vi igenom ett par grundläggande företagslån krav som passar de flesta företag, och som man som egenföretagare bör ha i åtanke innan man gör en låneansökan. 

Balans och Resultatrapporter

Genom att bifoga aktuella balans och resultatrapporter i låneansökan ökar du dina chanser att få ett mer träffsäkert bud från våra långivare. Eftersom siffrorna från årsredovisningen som finns tillgängliga kan vara från en längre tid tillbaka och långivarna vill kunna få en inblick i  företagets aktuella ekonomiska situation. Det kan också vara rekommenderat att ha en budget och prognos för företagets framtida resultat som man kan presentera för långivare, en realistisk budget är väsentligt. Vi rekommenderar att så fort som möjligt skicka in balans och reslutrapporter eftersom det i de flesta fall är ett företagslån krav samt snabbar på processen för beslut.

Anledning till låntagning och affärsplan

Förklara på ett utförligt sätt anledning till varför du behöver låna pengar till ditt företag. För att öka dina chanser att få ett företagslån beskriv gärna grundligt hur pengarna är tänkta att användas.

Företagslån krav - krävs inte av långivare på KOMPAR: Många långivare och banker vill dessutom se en affärsplan. Där bör din affärside, affärsrisk, branschspecifika förutsättningar och dina egna personliga erfarenheter presenteras. I en affärsplan kan man till exempel framhävda vad som gör att just ditt företag är unikt, vad är det som gör att just din verksamhet skiljer sig från dina konkurrenters? Fler tips angående affärsplan kan hittas här: https://www.kompar.se/artiklar/hur-skriver-man-en-affarsplan

Anpassa lånebelopp

Anpassa lånebeloppet i din ansökan efter bolagets omsättning. En bred tumregel är att man får låna lika mycket som man omsätter i månaden. Detta kan självklart skilja sig åt vilket långivare såklart är medvetna om. I fall man som företag kan visa starka och solida resultat får man låna ett större lånebelopp, har man svagare resultat blir beloppet mindre. 

Företagslån med personlig borgen

 En viktig aspekt att ha i åtanken är att majoriteten av våra långivare kräver åtminstone 1 borgensman och ibland två. Att förbereda en till två starka potentiella borgensmän som kan gå in som personlig borgen för ditt företagslån snabbar definitivt på hela låneprocessen. Den person som går i borgen för ett företagslån(en fysisk eller juridisk person), förpliktar sig att ta över kostnaderna i fall låntagaren (företaget) inte skulle klara av att uppfylla sitt finansiella ansvar i samband med lånet. Det innebär att borgensmannen blir betalningsskyldig ifall företaget som har tecknat lånet skulle utebli med en återbetalning.

Företagslån med olika säkerheter

Det kan även vara värt att tänka igenom vad för typ av säkerheter som finns i företaget som ni kan erbjuda långivaren som säkerhet i lånet, speciellt vid ansökningar om större belopp. Det kan till exempel vara ditt företags tillgångar eller egendom, tex i form av en fastighet. Vi på KOMPAR samarbetar med en hel del långivare som tar hänsyn till olika former av säkerheter som till exempel fastigheter.

Vi hoppas att våra samlade ovanstående råd gällande långivarnas krav kommer att vara givande när ditt företag planerar och förbereder sig för att ansöka om ett företagslån. Ta gärna en titt på resterande artiklar på vår blogg om företag och lån. Dessutom är du alltid välkommen att kontakta våra rådgivare på KOMPAR för att få svar eller diskutera dina frågor och funderingar kring företagslån eller ditt företags finansiella situation. 

Hur kan vi hjälpa dig?