Information om krav och kriterier för företagslån

Det finns några allmänna krav som gäller för att ta ett företagslån. Dessa krav är utformade för att spara tid åt banker, finansbolag och företagare och minska riskerna. Vilka är de viktigaste delarna i en typisk ansökan om företagslån? Läs igenom det här inlägget om grundläggande lånekrav.

Information om krav och kriterier för företagslån
 • Agnes Sitarz
  Agnes Sitarz
 • 3
  minuters läsning
 • Senaste uppdatering:
  August 22, 2022

I artikeln kan du läsa om

 • check
  Hitta det bästa företagslånet för ditt företag
 • check
  Bästa företagslånet - att tänka på vid ansökan
 • check

Varför Kompar?

 • check
  Jämför över 20 olika långivare
 • check
  Personlig rådgiving
 • check
  Enkel ansökan med svar inom 24h!
Ansök nu

Vi alla vet att det har blivit lättare för företag att få finansiering, det finns heöt klart fler möjligheter än endast de som ges av storbankerna. Däremot kräver det viss grundläggande kunskap och ett par allmänna krav som gäller . Dessa krav är skapade för att banker, finansbolag och företagare ska spara tid och minska risken. Om du planerar att ta ett företagslån för första gången kan det vara värt att läsa igenom det här inlägget om grundläggande lånekrav. Låt oss ta en titt på de väsentligaste bitarna.

Följande två punkter är viktiga för långivarna när du ansöker om ett företagslån:

Önskat lånebelopp

Det kan tyckas vara uppenbart, men det första kravet för att söka ett företagslån är att du informerar långivarna om hur mycket pengar du vill låna. Du bör anpassa det önskade lånebeloppet i din ansökan om företagslån efter företagets omsättning. En bra regel är att man får låna ungefär lika mycket som företaget omsätter i månaden. Detta kan självklart variera bland långivarna. Om ett företag kan presentera starka och hållbara resultat har låntagaren chans att låna större belopp.

Vad ska företagslånet användas till?

Långivarna behöver veta hur företaget planerar att använda lånebeloppet. Ju mer specifik du är med syftet till företagslånet i din låneansökan, desto bättre för dig och ditt företag. Det är viktigt att på ett klart och tydligt sätt presentera anledningen till varför ditt företag behöver låna pengar. Det lönar sig att noggrant beskriva hur pengarna är tänkta att användas, det ökar dina chanser till att din låneansökan beviljas.

I nästa steg kontrollerar långivarna om ditt företag uppfyller vissa kriterier för att få ett företagslån

Ditt företags kreditbetyg

Ett företags kreditbetyg är med andra ord ett mått på dess kreditvärdighet. Banker och finansbolag använder just kreditbetyg för att bedöma en låntagarens låneansökan. Kreditbetyget är baserat på ditt företags tidigare betalningar till leverantörer och långivare. Ditt företags bransch, storlek och finansiella siffror påverkar även betyget.

Antal år

Långivare kommer att kontrollera hur länge ditt bolag har varit aktivt och hur länge du har drivit verksamheten. Ju längre du har drivit bolaget, desto bättre i samband med en potentiell låntagning.

Bransch

Din bransch kan även påverka dina chanser till ett företagslån, eftersom olika branscher har olika risknivåer på grund av olika faktorer och situationer på marknanden. De flesta långivare tittar på olika branschspecifika förutsättningar och risker. Det kan vara värt att ansöka hos så många långivare som möjligt, eftersom vissa långivare specialiserar sig och föredrar vissa typer av branscher.

Kreditbetyg av dig som privatperson

Efter att du har fått ett erbjudande om ett företagslån och valt att gå vidare med det, så kommer långivaren att kontrollera ditt kreditbetyg och finansiell information. Detta görs för att bedöma din återbetalningsförmåga då personlig borgen oftast krävs som säkerhet i samband med företagslån.

Affärsplan (Inte med KOMPARs långivare)

En affärsplan kan vara ett krav hos vissa långivare när ett företag ansöker om företagslån. Generellt så ställer inte våra långivare det som ett krav, men det är ett stort plus om man kan visa upp en solid affärsplan. Här hittar du tips och råd angående just affärsplan här https://www.kompar.se/artiklar/hur-skriver-man-en-affarsplan.


Dokument om er ekonomi

Generellt så är det en bra idé att ladda upp dokument som beskriver företagets ekonomi när man söker företagslån. Mer specifikt så är de viktigaste dokumenten företagets resultaträkning, balansräkning och kontohistorik. Vi rekommenderar alla våra kunder att ladda upp dessa i ansökan eller i senare skeden genom inloggning med Bank ID på KOMPARS kundplattform. Har du svårigheter i att få fram dessa kan du fråga din redovisningskonsult alternativt våra rådgivare hjälpa dig att lägga upp dessa i ansökan.


Borgensåtagande

Ett borgensåtagande är den vanligaste typen av säkerhet bland våra långivare. Här kan det vara bra att känna till vem det är som kan gå i borgen för ett lån, samt vad de finansiella och legala kraven är på denna personen. Generellt bör det vara en person med bra insikt i företagets affärer och ekonomi. Gäller det en enskild firma så är borgensmannen alltid ägaren av företaget, medan för alla andra företagsformer så kan det vara en styrelsemedlem (eller bolagsman i handelsbolag), VD, eller ägare.


Om KOMPAR och företagslån

När ditt bolag är i behov av finansiering eller när du vill undersöka möjligheterna till vad som är möjligt är det bra att ansöka om ett företagslån via Kompar. Ansökan tar bara en minut. Under ansökningsprocessen har du möjlighet att ladda upp stödjande dokument likt de vi nämnt ovan. Din ansökan skickas sedan till alla banker och långivare som jobbar med Kompar. Inom kort har du svar med eventuella erbjudanden och får en tydlig jämförelse och överblick av dessa så att du kan välja det lån som är bäst för ditt företag.


Hur kan vi hjälpa dig?