Vad är Crowdfunding för något?

Crowdfunding har blivit alltmer populärt i Sverige och övriga Europa. Det är ett intressant och innovativt sätt för entreprenörer att utveckla affärsplaner och investera i nya projekt, produkter, företag eller tjänster. Hur kan du dra nytta av det?

Crowdfunding
 • Agnes Sitarz
  Agnes Sitarz
 • 3
  minuters läsning
 • Senaste uppdatering:
  August 19, 2022

I artikeln kan du läsa om

 • check
  Olika former av crowdfunding
 • check
  Crowdfunding - för och nackdelar
 • check
  Företagslån istället för crowdfunding

Varför Kompar?

 • check
  Jämför över 20 olika långivare
 • check
  Personlig rådgiving
 • check
  Enkel ansökan med svar inom 24h!
Ansök nu

Crowdfunding går ut på att du som företagare eller privatperson samlar in pengar från en större grupp av finansiärer, som i sin tur kan vara både privatpersoner och andra företag. Insamlingen sker oftast på en speciell online crowdfunding plattform. En stor fördel med crowdfunding är att man kan nå fram till en stor grupp av människor som är villiga att spendera sina pengar på just ditt projekt. Det kan röra sig om människor som redan känner till dig och din affärsplan men även de som hör talas om dig för första gången. 


Olika former av crowdfunding

Crowdfunding är ett relativt nytt koncept på marknanden, men en intressant form av alternativ fiansering. Det finns olika former av crowdfunding i de flesta fall använder de sig av onlinebaserade plattformar. Företag kan använda sig av till exempel donationsbaserad crowdfunding, där människor skänker pengar utan att få något tillbaka. En annan form är belöningsbaserad crowdfunding som går ut på att den som investerar får någon slags belöning, till exempel en produkt. Båda dessa formerna är sätt som kan används för att testa en affärsidé och kanske se vilken efterfråga som finns. En annan form är lånebaserad crowdfunding, här kan personer till exempel större investerare gå samman och på ett sådant ge ditt företag ett lån.

Du som företagare betalar som utbyte en ränta till de som har investerat i ditt projekt och måste uppfylla vissa krav för att vara synlig på plattformen. Den sista formen är aktiebaserad crowdfunding, där de som investerar i ditt företag får ägarandelar som utbyte. De sista alternativen är populära i samband med finansiering av av till exempel B2B produkter eller andra större projekt. I Sverige finns det en hel del onlinetjänster som erbjuder crowdfunding för företagare inom olika verksamheeter. Exempel på populära crowdfunding plattformar är Kickstarter, FundedByMe, Toborrow, CrowdCube. 

För och nackdelar med crowdfunding

KOMPAR erbjuder inte finansiering till företag genom crowdfunding, men har däremot ett mycket brett utbud av företagslån till små och medelstora företag med varierande behov. Ett bratips kan vara att kombinera en finansiering med crowdfunding och ett företagslån, som inledningsvis kan täcka kostnader för en professionell kampanj eller startavgift.

Man bör även vara medveten om att crowdfunding kan vara en långdragen process, där det kan vara svårt att förutspå vilken summa som man faktiskt kommer kunna samla in. Företagaren sätter ofta upp ett investeringsmål som måste uppnås för att affärsidén ska bli verklighet. Det är rekommenderat att man sätter ett realistiskt finansiellt mål för sitt crowdfunding projekt. För att du som företagare ska få pengar till att verkställa ditt projekt krävs det nämligen i de flesta fall att det finansiella målet uppnås, annars går pengarna tillbaka finansiärerna.  

Låna pengar till ditt projekt genom KOMPAR

Om du är intresserad av att få en finansiering snabbt, bör du överväga ett företagslån istället för crowdfunding. Vi på KOMPAR vet att det kan vara en utmaning och tidskrävande process att leta efter rätt finansiering till sitt företag på marknaden. På vår kostnadsfria online plattform kan du snabbt och effektivt få en överblick över låneerbjudanden genom att endast fylla i en ansökan. Vi samarbetar med över 20 banker och långivare som riktar sig till företag med behov av både små och större lånebelopp för olika ändamål.

En stor fördel är att du sparar dyrbar tid, det tar nämligen endast ett par minuter att fylla i en låneansökan på mobilen, surfplattan eller datorn. Efter endast 24 timmar har du redan tillgång till dina låneerbjudanden från våra långivare som du kan följa live via en länk som skickas till dig. Därefter återstår det att se över och jämföra de olika erbjudanden som våra långivare har föreslagit. KOMPAR har redan hjälpt över 5000 olika företag från olika branscher att få ett lönsamt företagslån. Vi hjälper gärna ditt företag med att hitta en finansieringslösning som är anpassad till just din branschs särskilda förutsättningar och behov. 


Hur kan vi hjälpa dig?