Företagsförsäkring - vad är det?

Företagsförsäkring- behöver jag det?

Egenföretagare kan vilja ha en företagsförsäkring. En sådan försäkring skyddar företag mot plötsliga, oväntade problem. Ensamföretagare, aktiebolag med en eller två anställda och handelsbolag bör alla ha en försäkring.

 • Agnes Sitarz
 • 4
  minuters läsning
 • Senaste uppdatering:
  September 21, 2022

I artikeln kan du läsa om

 • check
  Vilka är fördelarna med företagsförsäkringar?
 • check
  Vilka typer av företagsförsäkringar finns det?
 • check
  Försäkringslösningar för olika branscher

Varför Kompar?

 • check
  Jämför över 20 olika långivare
 • check
  Personlig rådgiving
 • check
  Enkel ansökan med svar inom 24h!
Ansök nu

När man är en egenföretagare kan det vara värt att fundera över att skaffa en företagsförsäkring. En sådan försäkring är ett skydd och en säkerhet vid plötsliga och oväntade problem som kan uppstå i varje verksamhet. Både små och stora företag i alla former; enskild firma, aktiebolag med en eller två anställda och handelsbolag bör ha en försäkring som innebär försäkringsskydd.

Fördelar med en företagsförsäkring

Vad kan till exempel hända ifall du råkar ut för en olycka och inte kan jobba längre? Eller om någon viktig maskin eller utrustning på företaget går sönder? Det kan uppstå situationer där någon eller ett annat företag kräver er på skadestånd på grund av vållande skada. Ibland kan en företagsförsäkring underlätta ett företags fortsatta överlevnad. Dessutom är det en extra trygghet, vilket ju aldrig skadar speciellt under lite tuffare tider på marknaden.

Olika företagsförsäkringar

På samma sätt som privatpersoner så behöver företag en eller flera försäkringar. Skillnaden är att privatpersoner överlag har flera försäkringar, som till exempel hemförsäkring och olycksfallsförsäkring.

Liksom olika sorters företagslån finns det en hel del olika företagsförsäkringar att välja mellan. Ett företag behöver försäkras, det gäller både etablerade och nystartade företag. Man bör veta att ens företag inte omfattas av din personliga hem eller olycksfallsförsäkring. 

En hemförsäkring omfattar endast sånt som är avsett för personligt bruk, en dator som till exempel används både privat och inom företagsverksamheten kan hamna utanför täckningsområdet.

En företagsförsäkring är en säkerhet och ett skydd mot till exempel skador, olyckor, sjukdom, brand och brott. De allra flesta företagsförsäkringar erbjuds i paketlösningar. Sådana företagspaket innehåller ofta flera försäkringar i ett, som är utformade för specifika typer av företag och deras behov. Det är därför viktigt att teckna den företagsförsäkringen som är avsett för just din typ av företag och bransch.  

Företagsförsäkringar kan delas in i nedanstående typer:

 • Egendomsförsäkring – En sådan försäkring täcker eventuella skador på egendom. Det kan till exempel vara maskiner, verktyg och varor. En sådan försäkring gäller om företaget skulle råka ut för stöld i samband med inbrott, brand eller vattenskada. Då får företaget ersättning för så kallad lös egendom som förstörs, till exempel verktyg, elektronik, maskiner, varor eller tillverkningsmaterial. 
 • Ansvarsförsäkring –  Används i samband med ersättning för eventuella skadeståndskrav som företaget kan råka ut för. Man vet aldrig vilka situationer företaget kan hamna i, genom att ha en ansvarsförsäkring har man rätt till ekonomisk ersättning och juridiskt stöd i samband med skadeståndskrav. En företagsförsäkring med rättsskydd ger dig även en ersättning för nödvändiga rättegångskostnader vid eventuell tvist.
 • Personförsäkring – Gäller händelser som avser anställda. Ersättning vid sjukdom, arbetslöshet och dödsfall med mera.
 • Avbrottsförsäkring – Är en ekonomisk kompensation vid inkomstbortfall.

Försäkringslösningar för olika branscher

Som vi alla är medvetna om ser alla företag och deras behov ut på olika sätt. Många av våra kunder på KOMPAR är enmansföretag, men en stor del har anställda. Vissa är verksamma inom transport, logistik eller restaurang medans andra bedriver olika slags kontors- och konsultverksamheter. Ett så stort mångfald bland branscher gör att det inte finns någon standardlösning i samband med företagsförsäkringar. Det gäller att se över företagets behov gällande skydd på ett flexibelt sätt, dock finns det basförsäkringar för olika branscher. I en företagsförsäkring omfattas oftast av tre huvudsakliga skydd, oberoende på vilken bransch. Det är egendomsförsäkring, ansvarsförsäkring och rättsskydd. Detta ger ofta heltäckande försäkringsskydd till en relativt låg kostnad. 

Jämför erbjudanden

Precis som med företagsfinansiering är det viktigt att jämföra erbjudanden för företagsförsäkring. Ett alternativ som redan är mycket populärt  är att leta efter olika paket med företagsförsäkringar online.

Kompar erbjuder en kostnadsfri jämförelsetjänst med en online plattform där du enkelt kan jämföra olika erbjudande på företagsfinansiering för olika ändamål, till exempel för att bekosta en dyrare företagsförsäkring. KOMPAR ökar ständigt vårt utbud av långivare, just nu samarbetar vi med över 20 banker och långivare. En stor fördel är att ett sådant alternativ gör att du sparar tid, det tar nämligen endast ett par minuter att fylla i en låneansökan. Efter bara 24 timmar har du redan tillgång till dina låneerbjudanden från våra långivare. Sedan kan du i hemmets lugna vrå se över och jämföra de olika erbjudanden som våra långivare har föreslagit. Kompar har redan hjälpt över 5000 olika företag över hela Sverige från olika branscher att få ett företagslån.