Allt om Covid krisen och företagslån

FAQ om COVID-19 krisen och företagsfinansiering

Många människor kontaktar oss med olika frågor och funderingar om företagslån och statligt stöd. Vi delar med oss av dessa frågor och aktuell information om COVID-19-epidemin och ditt företag.

 • Agnes Sitarz
 • 3
  minuters läsning
 • Senaste uppdatering:
  September 14, 2022

I artikeln kan du läsa om

 • check
  FAQ om COVID-19 och företagslån
 • check
  Stöd för företag under pandemin
 • check

Varför Kompar?

 • check
  Jämför över 20 olika långivare
 • check
  Personlig rådgiving
 • check
  Enkel ansökan med svar inom 24h!
Ansök nu

Vi fortsätter vår artikelserie kring coronavirus COVID 19 krisen och hur den påverkar oss företagare. Det är oerhört viktigt för oss att våra kunder fortsätter med sina verksamheter. Det är många som hör av sig till oss med olika frågor och funderingar kring företagslån, finansiering och regeringens stödpaket för företag under coronavirus krisen. Här nedan har vi samlat de vanligaste frågorna och aktuell information.

Hur ska jag som företagare gå till väga för att ta del av regeringens stödpaket för företagare?

Svar: Först och främst bör du försöka med din ordinarie bank och se ifall just din bank har tagit del av stödpaket och om du uppfyller villkoren. Det är värt att ta en titt för aktuell och uppdaterad information om stöd för företagare på Regeringens, Skatteverkets eller Försäkringskassans sida. Du kan även läsa vår artikel där vi har sammanställt information om stöd för företagare https://www.kompar.se/blog/stod-for-foretag-under-coronavirus

Vad är det för slags stöd som bankerna får från regeringen?

Svar: Riksbanken har tagit beslut om att ge ut 500 miljarder kronor till banker för att garantera kreditförsörjning. Som bankerna i sin tur kan låna till företag. Bankerna fastställer ränta i samband med dessa lån. Alla banker och långivare får dock inte det här stödpaketet från Riksbanken. Ett bra tips är att först kontrollera med din egen bank i fall de har tagit del av stödet. 

Vad är statlig lånegaranti för något?

Svar: Banker har möjlighet att ge ut nya lån till företag som har påverkats negativt rent ekonomiskt av coronvirusets utbrott där de får en statlig garanti på 70% av lånet.  Den här lånegarantin är i första hand avsedd för små och medelstora företag. Den här garantin ges ut till bankerna som därefter lånar garanterade lån till företag.

Vad är viktigt att tänka på när jag fyller i min KOMPAR ansökan om företagslån? Vad är extra viktigt just nu under coronaviruskrisen?

Svar: Det är ytterst viktigt att i nuläget ägna extra tid och tänka igenom en plan för att få fram det allra viktigaste i sin ansökan om företagslån. I och med att vi befinner oss i en svår situation just nu på den finansiella marknaden så lägger långivare och banker en större tyngdpunkt på bedömning av återbetalningsförmåga och riskanalys. 

Därför bör du ha nedanstående råd i åtanke när du fyller i en ansökan om företagslån: 

 •  Tillhandahåll en utförlig och noggrann beskrivning av ditt företag. En beskrivning av din verksamhet ska vara så tydlig som möjligt och lätt att förstå för utomstående personer som behöver få en klar bild över vad ditt företag sysslar med. Därför är det viktigt att göra en så tydlig och klar företagsbeskrivning som det går.
 • En detaljerad beskrivning över vad det önskade företagslånet ska användas till. Ge gärna konkreta exempel och planer.
 • Beskriv så noga och utförligt som möjligt hur coronaviruskrisen har påverkat just ditt företags verksamhet. Vilken slags inverkan har coronavirusets utbrottet haft på ditt företags ekonomiska situation? Har du exempel i form av dokument eller till exempel siffror, bifoga de gärna till din ansökan.
 • Beskriv gärna dina finansiella planer för framtiden i samband med företagets ekonomi. Till exempel en budget med ditt företags framtida ekonomi kan ge en bra överblick och en slags prognos. 
 • Sist men inte minst, kom ihåg att bifoga viktiga dokument i din låneansökan. Ju mer relevant information om ditt företags verksamhet desto större chans att få förmånliga erbjudanden från ett större antal långivare.

KOMPAR och stöd för företag under coronaviruskrisen

Vårt mål och prioritering är att ge dig som kund stöd under både bra och sämre tider och att du ska kunna fortsätta med din verksamhet. Vi vet att många både nyetablerade men även äldre företag på marknaden kan befinna sig i en svår ekonomisk sits just nu på grund av coronavirusets utbrott. Vi håller oss givetvis uppdaterade om händelseförloppet kring utvecklingen av coronaviruset covid-19 och dess inverkan på små och medelstora företag. Vi vill påminna om att vi erbjuder finanseringsstöd i form av refinansieringslån som går ut på att man samlar mindre företagslån som du har tagit förr i tiden i ett lån med lägre ränta och på förmånligare villkor. Om du behöver hjälp med finansiering för att täcka eventuella likviditetsproblem kan vi vägleda dig för att hitta den mest gynnsamma lösningen. 

Har du frågor eller funderingar om risker för ditt företag under coronavirusutbrottet eller låneansökan, tveka inte att kontakta oss per mail eller telefon. Vi har startat en speciell hjälplinje i samband med finansiering för företag under coronaviruskrisen. Vi månar om våra kunder, därför är du alltid välkommen att ta kontakt med oss via telefon eller mail. KOMPAR i samarbete med över 20 stycken olika långivare hjälper dig gärna att hitta den bästa lösningen för ditt företag under pandemin.