Kreditprövning och företagsfinansiering

Kreditprövning & företagsfinansiering

Vi hjälper ditt företag att nå sin fulla potential med den perfekta finansieringslösningen. Oavsett vad ägaren gör måste han eller hon genomgå en kreditprövning. Vad är viktigt att veta där? Du kan läsa det här...

 • Agnes Sitarz
 • 3
  minuters läsning
 • Senaste uppdatering:
  September 14, 2022

I artikeln kan du läsa om

 • check
  Kreditprövning för företagslån
 • check
  Kreditprövning med UC
 • check
  Kreditprövning utan UC

Varför Kompar?

 • check
  Jämför över 20 olika långivare
 • check
  Personlig rådgiving
 • check
  Enkel ansökan med svar inom 24h!
Ansök nu

För att ge sin verksamhet möjlighet att nå sin fulla potential kan det krävas att man genomför både nyrekryteringar, marknadsföringskampanjer och övriga investeringar. Då kan ett företagslån var en perfekt lösning. Oavsett till vilken aktör du vänder dig till för ett företagslån så kommer både företaget och du som ägare behöva gå igenom en kreditprövning.

Kreditprövning i samband med företagsfinansiering

Behovet av företagslån ökar hela tiden bland både nystartade och mer etablerade företag. Företagare i hela landet och världen har upplevt en turbulent tid orsakad av den pågående covid pandemin. Det har varit en kämpig tid för alla egenföretagare. Men även under vanliga omständigheter kan behov av företagsfinansiering uppstå. Anledningen kan vara att intäkterna tillfälligt går ned men mer vanligt är att företaget i fråga behöver göra en investering. För att ge sin verksamhet möjlighet att nå sin fulla potential kan det krävas att man genomför både nyrekryteringar, marknadsföringskampanjer och övriga investeringar. I dessa lägen kan ett företagslån vara ett utmärkt val. Oavsett till vilken aktör du vänder dig för ett företagslån så kommer både företaget och du som ägare behöva gå igenom en kreditprövning. En kreditprövning kan se olika ut beroende på vilken långivare du vänder dig
till. Olika långivare använder sig av olika kreditupplysningsföretag för att samla ininformation om bolaget och dess borgenärer.


Kreditprövning med UC vanligast

De flesta finansbolag och banker som erbjuder företagslån eller annan typ av företagsfinansiering tar hjälp av UC i samband med kreditprövningen. Detta för att kunna få tillgång till den ekonomiska information om bolaget som krävs för att veta om ett företag är kreditvärdigt eller ej. Har företaget i fråga inte de ekonomiska förutsättningar som krävs för att lånet ska återbetalas i tid så innebär detta ett avslag på ansökan. När en långivare inhämtar en kreditupplysning från UC så innebär detta att företaget får en förfrågan registrerad i sitt UC-register. Många förfrågningar hos UC leder ofta automatiskt till ett försämrat kreditbetyg. Därför bör man som bolagsägare vara mån om att inte samla på sig mer förfrågningar än nödvändigt. Det kan därför vara en god idé att vända sig till en låneförmedlare så som Kompar. Kompar tar bara en kreditupplysning hos UC och denna upplysning får sedan samtliga anslutna långivare dela på. Du har alltså möjlighet att få flera låneofferter trots att bara en UC-förfrågan gjorts. Detta är dessutom bara en av många fördelar med att vända sig till en låneförmedlare i samband med att man ska ta ett företagslån.


Företagslån utan UC mindre vanligt

För den som driver ett företag med sämre kreditvärdighet eller som helt enkelt månar om sitt kreditbetyg finns det möjlighet att ansöka om företagslån utan UC. Utbudet av företagslån utan UC är än så länge mindre. Men det finns trots allt tiotal finansbolag och låneförmedlare som låter dig ansöka om ett lån till bolaget utan att UC är inblandat. Kreditprövningen går till på samma sätt men istället för att inhämta ekonomisk information från UC använder långivaren andra företag för dessa tjänster. Det handlar vanligtvis om företag så som Creditsafe och Bisnode. En förfrågan hos dessa företag är inte synlig för storbankerna och kommer således inte att påverka framtida möjligheter att få ett företagslån. Du kan jämföra företagslån utan UC här för att få en bättre uppfattning om hur marknaden för dessa lån ser ut.


Viktigt med en god kreditvärdighet

Oavsett om du tänkt låna till ditt företag genom att ta en företagskredit eller ett företagslån utan UC så är det viktigt att se över sin kreditvärdighet först. Med en dålig kreditvärdighet riskerar du inte bara att få avslag på din låneansökan. Skulle du få företagslånet beviljat så är risken stor att räntan är hög och villkoren dåliga. Om du istället kan visa upp ett bra kreditbetyg med hög omsättning, få skulder och ordning i ekonomin så kan du förvänta dig förmånliga lånevillkor. Vet du med dig att din verksamhet inte har det ekonomiska förutsättningar som du hade önskat så kan det vara bra att avvakta ett tag med din låneansökan. Vi på KOMPAR hjälper dig gärna och kan bistå med rådgiving för att ni ska hitta bästa lösning för ert företag.