Hur viktigt är det med hög kreditvärdighet för ditt företag?

Hur viktig är en hög kreditvärdighet för ditt företag?

Företagets kreditvärdighet avgör om ett företagslån godkänns. En hög kreditvärdighet innebär lättare tillgång till finansiering i form av företagslån. KOMPAR erbjuder företagslån och kontokrediter från över 20 långivare på den svenska marknaden. Vad kan du göra för att förbättra dina chanser?

 • Agnes Sitarz
 • 3
  minuters läsning
 • Senaste uppdatering:
  September 21, 2022

I artikeln kan du läsa om

 • check
  Vad är ett företags kreditbetyg?
 • check
  Vad påverkar din kreditvärdighet?
 • check

Varför Kompar?

 • check
  Jämför över 20 olika långivare
 • check
  Personlig rådgiving
 • check
  Enkel ansökan med svar inom 24h!
Ansök nu

Att driva ett företag är inte alltid en dans på rosor, men när det väl går bra så kommer du säkerligen säga att allt hård jobb var lönsamt. För att kunna nå dina mål och förverkliga dina affärsplaner måste man ibland agera snabbt, utnyttja tillväxtmöjligheter och chanser. Samtidigt som det är viktigt att man sköter sitt bolag på ett ansvarsfullt sätt speciellt när det gäller finanser.

fta kan vissa behov och affärsplaner, till exempel köp av ny utrustning eller anställning av ny personal vara något som man måste göra tidigare än man hade planerat. Däremot kräver sådana steg som vi nämnde ovan, en finansiering på ett eller annat sätt. För att kunna få en extern finansiering så krävs det att man som egenföretagare sköter sitt företag på ett ansvarsfullt sätt, vilket ofta återspeglas i ens kreditbetyg. I den här artikeln går vi igenom vad du som egenföretagare bör tänka på för att kunna bibehålla ett bra kreditbetyg. Det är bra att vara förberedd ifall man måste ta hjälp av yttre finansiering i situationer då tillväxtmöjligheter finns.

Vad är ett företags kreditbetyg?

Varje egenföretagare som tänker strategiskt gällande sitt företags verksamhet vet om att en hög kreditvärdighet innebär att det blir enklare att få tillgång till finansiering i form av företagslån. Ett företags kreditbetyg är ofta något som avgör ifall en ansökan om företagslån beviljas eller inte. Men vad är egentligen ett kreditbetyg? I enkla ordalag så är det ett betyg som bedömer ett företags återbetalningsförmåga av skulder (lån, leverantörsskulder, etc.).

Om kreditbetyget är riktigt dåligt så kan det bli svårt att få tillgång till finansiering då banker och långivare bedömer sannolikheten att företaget återbetalar lånet som lågt. Däremot finns det alltid alternativ för företag med sämre kreditbetyg som man bör överväga. Många företag har genom Kompar fått hjälp och stöd att få företagslån på goda villkor när de inte trott att det var möjligt.

När banker och långivare gör en bedömning av ett bolags kreditvärdighet analyserar och kontrollerar de rad varierande faktorer, bland annat:

- Antal år som ett företag har varit verksamt

- Betalningshistorik

- Hur företaget är finansierat idag

- Skattesiffror

För att säkerställa att ditt företag har ett högt kreditbetyg räcker det med att tänka på ett par viktiga saker. Ifall ditt företag bedöms som kreditvärdigt kan du nämligen dra nytta av följande fördelar i framtiden:

- Tillgång till finansiering blir enklare

- Förmånligare lånevillkor till exempel lägre ränta

- Högre lånebelopp kan erbjudas av långivare och banker

Vilka faktorer påverkar din kreditvärdighet?

En del situationer som drabbar oss och inträffar i vår vardag kan tyvärr ske på grund av en slump eller oberoende faktorer. Ibland kan slumpmässiga situationer leda till att ett företag får ekonomiska problem. En del företag hamnar i situationer där deras kassaflöde och likviditet kan vara i riskzonen och att det börjar bli tunt i kassan. Vi på KOMPAR har sett hur hur sådana ekonomiska problem och periodvisa kriser har drabbat våra kunder, i sådana fall har vår kostnadsfria tjänst kunnat bistå med olika finansieringsmöjligheter. Däremot så finns det ett antal saker som man som egenföretagare kan göra för att säkerställa att ens kreditbetyg håller en god nivå.

Många egenföretagare missar eller hinner inte att sköta och vidta viktiga finansiella åtgärder, eftersom de är så uppslukade av vardagliga och löpande arbetsuppgifter berör deras företag.Men om du följer nedanstående enkla regler så kommer du att kunna bibehålla en god kreditvärdighet i långivarnas ögon. Och det kommer säkerligen hjälpa dig i ditt företagande också.

- Betala dina fakturor i tid

- Bestäm längre betalningsperioder med dina leverantörer

- Betala lån och krediter enligt överenskommelse för att skapa en god kredithistorik

- Håll koll på ditt företags kreditbetyg löpande

- Se till att hålla en god balans mellan egna och lånade medel

- Rapportera, följ upp och korrigera  felaktigheter i leveranser

Det är alltid en bra idé att vara noggrann med att sköta de grundläggande plikterna och ha bra översikt över sitt företags aktiviteter. För att vara en bra och framgångsrik egenföretagare behöver du även anses vara pålitlig utifrån långivarens perspektiv.  Kort sagt var alltid ansvarsfull och pålitlig mot långivare, dina kunder och dina leverantörer. Det gör att du som egenföretagare får ett gott rykte och det blir även enklare för dig att driva ditt företag mot framgång och förverkliga dina affärsplaner och mål.

Oavsett om din ekonomi ser bra ut i nuläget eller om du går igenom en lite tuffare period, så hjälper vi dig gärna med att hitta ett företagslån på bäst villkor vare sig det gäller ränta eller amortering. Vi ökar ständigt ut vårat utbud av banker och finansbolag, för att på bästa sätt möta våra kunders behov. I nuläget erbjuder vi förretagsfinansering i form av företagslån och checkkredit från över 20 stycken långivare på den svenska marknanden. Genom att lägga upp en ansökan online får du tillgång till erbjudanden snabbt och smidigt. Så att du kan fortsätta driva ditt företag och inte missa tillväxtmöjligheter. Läs mer om våra företagslån här!